Blogg

Ordning och reda på det man säljer

19 aug 2018

Har du någonsin varit i en kaotisk affär någon gång? Kanske du har råkat gå in i en affär som säljer alla möjliga slags prylar? Det är sällan man stannar kvar i en sådan affär. Jämför den upplevelsen med att gå in i en snygg affär som är välstädad, med ordning och reda i hyllorna och alla saker prydligt uppradade eller snyggt inredda i butiken. I vilken butik stannar du kvar i? Förmodligen i den med prydligt uppsatta varor eller där inredningen är tilltalande, eller hur? Ordning och reda gör något med oss människor. Kaos, med, men får helt motsatta verkan hos oss. Vi blir förvirrade och stressade av oordning, medan ordning och reda gör oss avslappnade. Är vi avslappnade kan vi tänka på det som är viktigt; nämligen vad av det som finns i affären som vi vill köpa.

God ordning ger bättre försäljning

Vi behöver väl inte påpeka det uppenbara; att en god ordning får kunder att köpa mer? Så är det. En god ordning bland varorna i butiken får kunderna att uppskatta affären, vilja vistas där och i slutändan köpa fler varor i affären. Som butiksägare bör man alltså alltid sträva efter att presentera en så attraktivt affär som möjligt. Ju fler kunder du har i affären, desto fler kunder strömmar in. Vi människor fungerar ju så. Vi är flockdjur, och ser vi att många människor går till en och samma plats, går vi in till samma plats av bara nyfikenhet. Ju fler kunder desto större är möjligheten att de också köper något innan de går ut ur affären. Detta känner alla butiksinnehavare till. Så slutsatsen är; en mer välordnad och ren affär ger fler köp.

Anlita städifrma för butiksstädningen

Det är sällan man hinner med att städa den egna affären. Det är ju tusen andra saker som ska till för att verksamheten ska fungera; inköp, bokföring, kassaräkning, personalsamtal och så vidare. Då är det bättre att anlita en städfirma som kommer varje dag och städar butiken innan kunderna kommer in. Anlitar du en städfirma för butiksstädningen i Stockhlm, vet du att det blir gjort och slipper oroa dig för at ha en smutsig och ful affär när dörrarna väl öppnas för nya kunder när det är dags för dem att komma in i affären. Anlita en pålitlig städifrma. En städfirmas bästa tillgång är de städare som utför städfirmans tjänster. Då är det viktigt att städfirman behandlar dem på rätt sätt och är en juste arbetsgivare.

Vilken färg är du?

13 aug 2018

Boken Omgiven av Idioter är ständigt i ropet. Författaren till detta alster - Thomas Erikson - tog en gammal tes, uppdaterade denna och blev på köpet både rik och en flitigt anlitad föreläsare. På det stora hela så skrevs boken med ett syfte: att förstå hur olika personligheter fungerar och genom denna förståelse också kunna skapa vägar till bättre, rakare kommunikation mellan de olika personligheterna.

Ett bra sätt för exempelvis en chef att förstå hur man ska bemöta sina anställda och där man kan inse att alla inte går att tala till på samma sätt, att vissa kräver ett annat upplägg samt att en del är bättre - eller sämre - lämpade för olika typer av situationer. Varje individ är unik och inser man detta så kan man - olikheterna till trots - skapa en grupp som kan fungera tillsammans och nå högre höjder genom att varje kompetens och styrka utnyttjas maximalt.

Det är ingen slump att många rekryteringsföretag använder sig av mallen i boken då de söker nya rekryter till företag. En mall som består av olika färger. En röd person, en blå sådan, en grön och en gul.

Dechiffrerar man dessa färger så kommer bilden av olika personligheter fram: en röd person är exempelvis en bättre ledare, en blå person är mer faktabaserad och rationell, den gula personen i sin tur är kreativ och spontan medan den gröna är mer eftertänksam och snäll. En ganska snäv kategorisering som också blivit väldigt kritiserad då psykologer hävdar att författarens uppdelning saknar vetenskaplig grund samt att det finns stora faror med att dela in människor enligt liknande mallar.

Kritiken till trots: det handlar om ett ganska roligt sätt att kategorisera. Just färger är ett nytt grepp som gör det hela enklare. Det är dessutom vida känt att just rött och den specifika färgen har en dominerande effekt. Ett par röda byxor signalerar mer än att bäraren till dessa - eventuellt - seglat runt jorden: de signalerar även, indirekt, att personen är en ledare som är van att fatta tuffa, självständiga beslut.

Är du chef - nyttja färgskalan till din fördel

Låt oss säga att du är chef på ett företag i Stockholm och vill skaffa dig lite extra pondus. Här skulle du inte behöva höja rösten eller sätta dig i respekt på något annat, mer otrevligt, sätt. På det stora hela så skulle en målare kunna hjälpa dig genom att måla om ditt kontor i olika nyanser av rött. En målare skulle kunna måla en röd bas på din vägg, en lite ljusare rödfärg på golvet och därefter så skulle en inredare kunna hjälpa dig att hitta rätt möbler att inreda mot detta.

En målare är alltså allt som behövs för att du ska kunna ta på dig ledartröjan? Nej, naturligtvis inte. Det en målare gör är att måla rött på ditt kontor; något som kan ge dig ett snabbare övertag och leda eventuella diskussioner dit du vill - tack vare pondusen som färgen alltså ger. Men, på det stora hela så är det ändå din personlighet och din kompetens som kommer att fälla avgörande i hur du uppfattas och hur ditt ledarskap blir mottaget. En färg kan skapa spänning och ge ett visst övertag, men det är ändå du och din egen personlighet som måste slutföra jobbet. Här kan du hitta mer inspiration.

Visst är det spännande att läsa en bok som Omgiven Av Idioter; men man måste också sansa sig lite och ta del av kritiken som boken i fråga fått. Det går inte att dela in oss alla enligt en färgskala. Människan är med komplex än så. Världen vore bra mycket tråkigare om alla hade - och höll sig till - en given färg enligt författarens mall.

Kundtjänst – företagets viktigaste säljare

13 aug 2018

På företag delas ibland de anställda upp mellan säljare, orderhanterare, kundtjänst osv. Detta utifrån att man har olika uppgifter. Men att tänka att säljarna är de enda som säljer på ett företag är fel. Kundtjänst är minst sagt säljare – men bara i en annan form.

Företag med fokus på sälj och säljutbildningar brukar ofta lyfta upp hur viktigt det är att utbilda personal i kundtjänst i säljteknik. Några av de punkter så då lyfts upp som orsaker till att säljutbildning även behövs för dessa är:

Behålla kunder som tänkt avbryta köp

En del av de kunder som ringer in till kundtjänst gör detta för att avbryta köp eller stoppa en prenumeration. Självklart ska man acceptera kundens beslut men med kunskap inom sälj och kundbemötande kan en missnöjd kund till och med vändas till en nöjd kund. Vad var orsaken till beslutet? Vad kan företaget göra för att behålla kunden osv? En bevarad kund är minst lika mycket värd som en ny kund.

Vägleda i digitala processen

Sälj handlar idag mycket om att vägleda och hjälpa kunden i köpprocessen. Av den anledning har dagens säljutbildningar även stort fokus på att bemöta kunden rätt, att ställa frågor som tydligt ramar in vilken produkt som passar bäst och snarare hjälpa än sälja.

Orsaken att kunden ringer in kan vara att man inte lyckats lägga ordern via internet och vill ha teknisk vägledning men lika gärna att man osäker på vilken vara som bör köpas utifrån behovet som finns. Här är det viktigt att kundtjänstpersonal är lyhörda och kan hjälpa kunden rätt.

Merförsäljning vid köp

Ännu en punkt som finns inom de flesta säljutbildningar är merförsäljning. Har kunden ringt in för att lägga en order på en eller två produkter kan duktig kundtjänst skapa merförsäljning vilket gör att kunden köper fler varor. Detta inte för att kundtjänst har sålt på produkterna utan för att kunden fått hjälpen och vägledningen utifrån vad som kan behövas som komplement till de varor som köpts.

Personlig kontakt i en opersonlig digital handel

När allt fler butiker skapar sin största tillvaro online minskar den personliga kontakten med kunderna. En kontakt som många ändå uppskattar. Där fyller dagens kundtjänst en allt större roll då det ofta är den enda kontakt med företaget som kunden har.

Möter kunden i köpprocessen

En kund som ringer in till kundtjänst är redan i köpprocessen. Det kan jämföras med mötet med en säljare som sker tidigare i processen. Kunden har till stor sannolikhet redan bestämt sig för köp vilket gör att antalet konverterande kunder blir mycket stort av de som hör av sig till kundtjänst.

Mer info:

Även om det finns en rad böcker inom säljutbildning så är det bästa sättet att lära sig att praktisera och testa i verkligheten. Det kan exempelvis ske via utbildningsdagar på företaget även om de flesta företag tar hjälp via företag med fokus på olika slags säljutbildningar.

Spelar utseendet någon roll i ledarskapet?

11 aug 2018

Det finns många som vill göra gällande att vissa personer föds till ledare. Det är en sanning med ganska stor modifikation. Vissa föds med bättre egenskaper att leda, men som med allt annat så handlar det om träning, utbildning och vidare förkovring innan man har skaffat dig de egenskaper som krävs - givet område, naturligtvis. Det som skiljer en bra ledare mot en sämre handlar sällan om röstläge eller en förmåga att fatta snabba beslut. Skillnaden ligger ofta i utbildning inom ledarskap.

Utseendet då? Många vill göra gällande att detta är en avgörande fråga. Visst, det spelar - tyvärr - en roll i hur man ser ut. Inte direkt sett till att man måste vara snygg, men mer åt att man ska klä sig korrekt, ha god hygien och vara sund sett till kroppsformen. En överviktig person har svårare att vinna förtroende än en vältränad. Speciellt om det gäller kvinnor. Tyvärr, ska vi återigen tillägga. I övrigt så spelar faktiskt utseendet en mindre roll än vad många tror. Är man hel, ren och klädd för situationen så klarar man sig.

Hårtransplantation kan göra skillnad

Däremot finns en annan aspekt att ta hänsyn till gällande utseendet kontra ledarskap. Hur du som ledare upplever dig själv avspeglas i hur pass mycket förtroende du får. Ingen lyssnar på en person som utstrålar osäkerhet och dåligt självförtroende och det är något som väl hör ihop med det egna utseendet. Vi ger ett exempel där vi säger att du som manlig chef börjat tappa håret. Det är något av ett dråpslag för dig som person.

Du är van vid att ha en hårman att dra händerna genom, du gillar att fixa till din frisyr och du upplever att den ger dig pondus och självförtroende. Att då se olika fläckar på hjässan där håret inte längre växer skapar en stress och ett dåligt självförtroende. Detta i sin tur märks i din yrkesroll och du upplever att de anställda inte längre lyssnar på sig. Inte för att du tappat ditt hår - för att du som person blir stressad, introvert och inte längre kan fokusera på arbetet.

Stressen kring håravfallet gör dig till en sämre chef. Vårt råd? Genomför en hårtransplantation med den så kallade FUE- metoden.

Håret ger dig styrkan åter

Styrkan kanske inte sitter i håret, men mycket av det egna självförtroendet gör det. Att som man tappa hår eller se hur vikarna drar sig tillbaka kan leda till att man inte längre kan fokusera på andra saker - jobb, fritid, vänner. Allt fokus läggs på att dölja sin flintskallighet.

En hårtransplantation idag ger bättre resultat än gårdagens metoder. Den metod vi nämnde ovan - FUE - är ett bra exempel på detta. Med denna typ av hårtransplantation - som är möjlig att göra i exempelvis Stockholm - så tar kirurgen hårsäckar en- och en från ett hårrikt område (nacken) och flyttar dessa till det drabbade området. Det talande är att det inte behöver handla om hjässan. En hårsäck kan förflyttas från exempelvis ryggen till huvudet också; något som möjliggör ett större ingrepp.

En annan fördel med denna metod är att man som patient slipper ärr och vanprydande sår. Dessutom så slipper du blödningar under tiden då själva ingreppet äger rum. Det enda som kan synas - och kännas - är lite svullnad.

Full effekt då? Ja, det kan du nästan räkna med. Skulle det vara så att du inte är nöjd med din hårtransplantation så erbjuds garanti. Men, du får räkna med att det tar lite tid innan håret börjar växa och fullt ut har rotat sig. Man säger att en hårtransplantation med FUE-metoden tar ungefär ett år innan full effekt är synlig. Det är det värt att vänta på.

Nyfiken på hårtransplantation. Läs mer på https://www.hårtransplantation.net om hur det görs med dagens moderna metoder.

När du letar efter nytt kontor

6 aug 2018

Letar du efter en ny lokal till ditt företag? Växer man, eller krymper man, behöver man en ny lokal till sitt företag. Det är inte bra med för trånga lokaler, personalen kan bli stressad, känna att de inte har plats. Då är det långt bättre att i stället skaffa sig en bättre lokal till verksamheten som är bättre rustad för den slags verksamhet som man bedriver. Om man är ett tjänsteföretag är ju personalen den största tillgång som man har i företaget. Då gäller det att man som företagsledare satsar just på sin största tillgång, det vill säga personalen. Om personalen trivs, är möjligheterna så mycket större för at man får en lyckad verksamhet. Det handlar om ju om människor som ska prestera det bästa de kan.

Få hjälp att hitta rätt kontor i Göteborg

Har man sin verksamhet i Göteborg kan det vara svårt att hitta just den slags lokal som man önskar sig till sitt företag. Har man letat ett tag, och inte kommit fram till något resultat, kan det vara en bra idé att anlita en mäklare som hittar den rätta lokalen, på samma sätt som man får hjälp av en mäklare att hitta det rätta hemmet åt en. Ta kontakt med en mäklare då som har en god kännedom om lokaler just i Göteborg. De har ofta en god kännedom om vilka kontor som finns till salu, eller att hyra ut. Det är ju deras jobb och ägnar hela dagarna efter att finkamma områden som är till salu eller för uthyrning.

Anlita en kontorsmäklare i Göteborg

Varför inte anlita en välrenommerad mäklare som har arbetat med detta i många år? Läs om ett sådant i Göteborg på http://www.ledigakontorgoteborg.se. Se till att få en mäklare som tar ansvar för att hitta rätt kontor åt ditt företag. De bör vara målmedvetna och inte ge sig förrän du är nöjd. Olika företag har ju olika behov, alla slags lokaler passar inte alla sorts företag. Då måste de kunna lyssna noga på det du säger och inte ignorera ditt företags behov. Ju nöjdare kunder de har, desto bättre borde det ju vara för dem, tyvärr är det inte alltid mäklarna tänker så, även om de borde.

Göteborg är inte heller det lättaste att hitta rätt plats som har just de priser som du är beredd att betala. Beroende på vilken slags verksamhet som du bedriver, är det viktigt att hitta den lokal som passar din verksamhet som handen i handsken.

Ge personalen massage på jobbet

20 jul 2018

På många kontor arbetar personalen flera timmar i sträck utan att röra på mer än sina fingrar. Har man ett så stillasittande arbete är det av största vikt att man kan sträcka på sig för att inte få bestående men av stillasittandet. Det kanske låter oskyldigt men att sitta belastar ryggen väldigt mycket. Har man då inte en starka muskler i sin rygg kan man sedan få väldigt ont i den. En långvarig belastning på ryggen, och utan att man rör på musklerna, kan leda till muskelstelhet. Har man alldeles stela muskler kan det göra ont när man ska röra på sig, vilket leder till att man undviker rörelse. Det i sin tur kan leda till att man får ännu mer ont och så har det blivit en ond spiral.

Massage löser upp muskelstelhet

Då kan massage av de stela musklerna lösa upp det som är stelt och som gör ont. Har man väl fått upp stelheten är det sedan lättare att röra på sig och rör man mer på sig löser det på nytt upp stelheten. Alltså är massage mycket välkommet för dem som sitter stilla mycket på kontor. Att få en stel nacke och skuldror kan leda till sämre livskvalitet. Man sover sämre om man har stel nacke och rygg, man rör sig sämre och värk är mycket negativt på sin fritid när man ska göra avkopplande saker. Då är massage vädligt bra för både arbetsgivare och personal. Arbetsgivaren får bättre och piggare personal. Personalen mår bättre och trivs bättre på sitt jobb. För dem båda är det en win-win situation. För en arbetsgivare kostar det inte mycket att kosta på personalen massage. Ofta bidrar det till att många goda cirklar sätts i gång.

Börja med pausgymnastik

Alla som arbetar på kontor borde börja varje dag med att röra på sig. Sedan borde man röra på sig minst en gång i timmen och dessutom ta en riktigt lång promenad under lunchen. Att inte röra på sig kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar, till fetma som i sin tur kan leda till diabetes, högt blodtryck och annat som är negativt för hälsan. Får personalen massage och goda råd då och då, är det bra för deras hälsa. Även företagschefer och arbetsgivare mår bra av massage varje dag, eller minst en gång i veckan, eller månaden. Det finns olika sorts massage och det är bra att läsa om de olika slags massage som man kan anlita till sitt företag. Läs mer på företagsmassagestockholm.com.

Ta befälet vid din flytt

8 jun 2018

Det finns en tydlig skillnad mellan en väl genomförd flytt och en sämre sådan. Där den bättre flytten ofta föregås av god planering så är den sämre ofta helt ogenomtänkt och sker på uppstuds. Det kan leda till problem sett till att man inte hinner klart under den givna tidsramen man har på sig att flytta och att man exempelvis inte hinner genomföra den obligatoriska flyttstädningen - något som kan leda till ett vite från den person som köpt bostaden.

Inte sällan så handlar det om att saker och ting går sönder; man stressar och tappar kartonger, man packar för tungt och man kanske kör flyttbilen på ett sådant sätt att saker som inte är förankrade välter och går sönder.

En bra flytt genomsyras av ett bättre ledarskap där en person i sällskapet tar ansvaret. Precis som då en flyttfirma arbetar så ser personer till att det upprättas en plan. Om man inte vill betala för en flyttfirma vid en flytt i Stockholm - ja, då får man istället se till att agera som en sådan. Många ser en flytt mer som en rolig chans att träffa sina vänner. Det handlar det också om - men först och främst så är det ett jobb som ska göras.

Agera som en flyttfirma gör

Hur jobbar då en flyttfirma? Man utser en person som organiserar allting - det behöver inte vara den som flyttar, men personen i fråga ska dels ha vana och dels också vara tillräckligt skicklig på att skaffa en bättre bild av hur mycket som ska flyttas, vad allting väger och om man kanske måste dela upp flytten i flera etapper. Den personen är viktig sett till att han/hon kommer att peka ut vilka saker som ska bäras och i vilken ordning.

Nästa person är lika viktig då denna blir den så kallade packmästaren. Att stuva in ett helt bohag i en flyttbil är något som kan te sig ganska lätt på förhand. I realiteten så handlar det om en balansgång mellan att A) få plats med så mycket som möjligt och B) göra det utan att något tar skada.

Som flyttande - även om man inte tar befälet vid själva flytten - så ligger det stora ansvaret på att organisera allt innan flytten. Ser man till de mer praktiska detaljerna så sticker tre sådana ut lite extra:

 • Hyra en lämplig flyttbil. Här kan man inte förlita sig på tur och på slumpen. Stockholm har förvisso ett stort utbud av bensinstationer - men man har även ett stort antal av flyttande personer. Det gör att det finns en konkurrens att ta i beaktning och att man bör boka flyttbil så fort som möjligt. Välj den största. Ett alternativ kan vara att kontakta en flyttfirma och hyra en bil från denna (om möjligt), men då bör du även se till att ditt körkort är godkänt för fordonet.
 • Ringa tillräckligt med kompisar. En förutsättning är att du kontaktar tillräckligt med släktingar och vänner. Tänk gärna jämna antal då det i många fall handlar om att bära två och två. Det behöver heller inte vara för många - då försvinner effektiviteten. Sex-åtta stycken är ultimat.
 • Packa rätt: Din stora uppgift är att packa alla dina tillhörigheter i kartonger. Det finns tyvärr många som inte tar denna uppgift på allvar - något som är direkt oförskämt mot de som ställer upp och hjälper till. Det ska vara förberett så att alla kan hugga in direkt. En annan sak gäller hur du packar. Även här kan du kopiera en flyttfirma: packa tyngre i botten och lättare på toppen. Se till att varje kartong går att lyfta. Det är bättre att gå två svängar än att lyfta tungt och antingen se botten på kartongen lossna eller att se den egna ryggen ta skada.

LEI – viktiga och historiska datum

7 jun 2018

Tredje januari 2018 är nog det viktigaste datumet gällande LEI. Men det finns även andra intressanta datum som exempelvis visar på hur dagens lag växt fram m.m.

3/1  - 2018

Från och med detta datum gäller de nya lagarna gällande värdepappershandel. Regeln om LEI innebär i korthet att varje aktör som är en del av en värdepappersaffär ska kunna identifieras via en unik LEI kod. Det betyder även att företag som omfattas av denna regel inte kan utföra handel efter detta datum. Rent teoretiskt måste en juridisk person inte ha LEI efter detta datum för att inneha värdepapper. Detta utifrån att koden enbart används precis när en transaktion ska ske. De som därmed bara äger värdepapper har inte ett primärt behov av koden. Däremot finns en stor fördel att ha koden klar eftersom man annars får räkna med 5-7 handläggningsdagar den dag man av någon anledning vill genomföra handel. Till dess är innehavet ”fryst”.

16/8- 2012

Detta datum trädde ”Emir” ikraft. Det är en förordning från EU om registrering av ”OTC-derivat centrala motparter och transaktionsregister”. Emir betyder i korthet att både juridiska personer samt enskilda firmor måste rapportera alla transaktioner till ett centralt register. Detta alltså vid handel med derivat. Man måste alltså ha LEI men kravet är även större än så. För man har även krav på sig att kontrollera att motparten i affären även har denna kod. Detta förutsatt att motparten är företag eller juridisk person som enligt EMIR ska ha detta.

2011

Detta år togs de första steg mot dagens karv på LEI koder. Flera olika internationella finansorganisationer utarbetade en kravspecifikation för hur LEI skulle utformas och fungera.

6/8 - 2012

Denna dag publicerade Financial Stability Board en rapport som presenterade olika rekommendationer kring hur LEI skulle vara utformad och reglerad.

19/6 - 2012

Rapporten ovan togs upp av G20 länderna och diskuterades. De valde att ge förslaget sitt stöd vilket därmed gjorde att utvecklingen kunde ta fart.

Historien om dagens LEI går alltså att spåra till 2011 då de första stegen togs. Men orsaken till regelverket sträcker sig ännu längre bakåt i tiden. Finanskrisen 2008 gjorde att många ifrågasatta säkerheten inom banksystemen och flera ny lagar och regler har sedan dess implementerats för att minska risken för ytterligare internationella finanskriser som kraftigt kan påverka länders ekonomi negativt.

Mer läsning: Besök Wikipedias hemsida och sök på LEI. Härifrån finns en rad länkar inom området och även möjlighet att ladda hem ett flertal publikationer. Du hittar även mer info hos Sveriges ledande aktör NordLei.

I det läget är offshore att rekommendera

25 apr 2018

Ibland kan vissa former av bolag vara bättre än andra. Allt beror på slaget av företag, verksamhet och struktur. Avsikten med företaget kan även variera. Om avsikten med företaget är att till exempel spara pengar kan man välja att etablera företaget utomlands, välja att investera i någon vara där och skatta för vinsten på plats i utlandet. Många som arbetar med export och import kan välja att starta bolaget i en stat med lukrativ off-shore bolag då man inte har verksamheten hemma i Sverige utan den kanske sker enbart på nätet, med import och försäljning i andra delar av världen.

Om inte verksamhet äger rum inom EU, är det vissa fördelar med att starta bolaget utomlands, som till exempel i Dubai. En fördel är det låga skattetrycket, i vissa fall beskattas företaget inte alls. En annan fördel är frånvaron av administrativt krångel och få krav på redovisningar. Läs mer här om hur du startar företag offshore i Dubai på: http://www.offshoredubai.se.

Har du verksamhet i området bör du placera det där

Särskilt fördelaktigt är det om du redan har verksamhet i den delen av världen, eller har ett holdingbolag. Har du ett bolag som har sin verksamhet med utgångspunkt någonstans i Mellanöstern kan det vara bra att ha ett bolag att administrera verksamheten ifrån i Dubai.

Tycker du det är svårt att veta hur du ska göra för att det ska bli så bra som möjligt? Då kan du anlita någon som vet, som vet hur man registrerar bolag i Dubai, som kan ordna styrelse och bolagssäte och som kan ta hand om bokföring, revision och redovisning, som tar hand om i princip allt när det kommer till skatter och företagets kapital.

Funderar på avsikten med bolaget först

När man placerar pengar i ett bolag som man registrerar i ett offshore-område, som i Dubai, kanske man ska överväga varför man gör så. Om avsikten enbart är att gömma undan vinst som man annars skulle skatta för hemma i Sverige, är avsikten inte att rekommendera. Bor man och lever man i Sverige, drar man stora fördelar av till exempel gratis sjukvård, gratis skola och tand- och sjukvård för alla barn, gratis mödraskapsvård för alla föräldrar. Och mycket annat som man som boende i Sverige drar enorma fördelar av, men som man kanske sällan tänker på.

Annnat är det om man till exempel har företagsverksamhet i Mellanöstern och behöver förlägga företaget där och betalar skatt i den regionen. Då är det inte någon sak att tänka vidare på. Det viktiga är varför man väljer att starta ett offshorebolag, och att man gör rätt för sig när man drar så pass stora fördelar av att bo i Sverige och kanske har sin familj här.

Nya skyltar öppnar nya möjligheter

13 apr 2018

Hur ser ert företag på de fria möjligheter till marknadsföring som finns? Med ordet fria menar vi att man har en möjlighet att fånga kunder genom att låta dem se att man finns. Det handlar alltså inte om reklam på tv, radiojinglar eller om att lägga banners på olika sidor på internet. Den marknadsföring vi talar om innebär istället att du som företagare får en kund att lägga märke till ditt företag, lägga in ert namn i bakhuvudet och därefter - då denne kanske är i behov av tjänster inom er sfär - återkopplar då han/hon minns ert namn.

Det här är något som många företag i större städer skulle vinna mycket på och därför kan vi säga att du driver en firma som ligger i Stockholm - där konkurrensen är som allra störst - och att dessa tips kan ge er en bättre lönsamhet.

Tips för enklare marknadsföring

Vi tänkte samla några enkla tankar om hur ditt företag kan synas utan att det kostar er för mycket pengar. Har ni sett filmen Inception så kan ni dra liknelser mellan den filmen och den typ av marknadsföring som vi här ska tipsa om. På det stora hela så handlar det om att så ett frö i någons hjärna och därefter vänta till detta frö står i full blomning.

 • Skyltar: Vad är det som lockar in en kund från gatan i Stockholm? primärt så handlar det om skyltar som dels visar vilka man är och som dels också måste sticka ut. Helt lätt är det inte. Skyltar i Stockholm kräver ofta bygglov och måste anpassas mot byggnader, området och mot fasadens övriga estetik. Skyltar måste alltid underordnas arkitektoniska detaljer. Här kan du med fördel ta hjälp med att ta fram en skylt som passar er - både gällande logotyp, utseende, storlek och färg. Skyltar - rätt placerade och rätt designade - gör skillnad, tro inget annat.
 • Logga på bilen En beprövad typ av marknadsföring - och förmodligen den mest effektiva. Sätt så kallade stripes på bilarna som ni har i er företag och ni får dagligen den reklam ni vill. Tänk dock på att ni är synliga dygnet runt. En felparkering, en usel omkörning eller ett förhastat filbyte - allt registreras hos potentiella kunder. Därför kan den här typen av marknadsföring även vara stjälpande.
 • Kläder, detaljer och sponsring : Att köpa in några snygga pikétröjor, trycka er logga på dessa - stilrent och diskret - för att sedan dela ut dem bland vänner, kunder, släkt och leverantörer är ett smart sätt att visa framfötterna. Att agera sponsor till något idrottslag likaså. Det behöver inte vara Djurgårdens hockeylag - det kan vara dotterns handbollslag, grannpojkens lag i innebandy eller dina kompisars lag i korpen (mot att de även spelar under företagets namn). En annan bra typ av marknadsföring sitter mer i detaljerna. Tryck upp muggar, pennor och golfbollar och dela ut dessa på samma sätt som de pikétröjor vi nämnde ovan.

Hur kan du som chef hjälpa vid en vårdnadstvist?

13 apr 2018

Nyckeln till ett framgångsrikt företag? I många fall så handlar det om en platt organisation där chefer och anställda kan kommunicera som jämlikar och sträva mot samma mål hela tiden. En platt organisation som, vid behov, ändå kan bli toppig och där chefen visar vem som bestämmer och fattar de avgörande besluten.

Ett utmärkande drag hos en bra chef och ledare är förståelse. Det vill säga: att man är medveten om att de anställda har ett liv vid sidan av jobbet och att detta liv - med sin familj - har högsta prioritet. Rent krasst så påverkar familjelivet också arbetet och där har man som chef en fördel i att rikta insatser då det krävs. En anställd som går igenom en tuffare period i sitt liv kommer att prestera sämre på jobbet just där och då - men i framtiden så kommer denne kanske att betala tillbaka tiofalt. Vi förklarar hur vi menar genom att ge ett exempel.

Du som chef märker att en av dina normalt skickliga anställda börjar komma sent till jobbet och då han väl kommer så är han loj och ointresserad. han springer dessutom ideligen iväg och talar i telefonen - samtal som inte rör jobbet utan som är rent privata. Det här fortlöper i någon månad och det finns ingenting som tyder på något typ av missbruk.

En dålig chef hade i det här fallet sett denne person som utbytbar, gett honom en varning och kanske sparkat honom en tid efter denna.

Så agerar du som chef vid din anställdes vårdnadstvist

Du däremot, du kallar in honom till ett möte där han förklarar att han befinner sig i en uppslitande vårdnadstvist. Samtalen han ringer är till din advokat och tillsamman försöker de hitta en strategi för att visa att han är en lämplig vårdnadshavare till sina barn.

Anledningen till att denna vårdnadstvist tagit sin början beror på att barnens mamma hävdar att pappan visar upp samarbetsproblem efter deras skilsmässa - ett diffust begrepp som inte är ovanligt att använda som argument vid en vårdnadstvist. Du som chef agerar på följande sätt:

 • Rådgivning Du erbjuder din anställde kontakt med en psykolog - en kostnad som företaget går in och täcker. Två gånger i veckan a`två timmar - på arbetstid.
 • Flexibla arbetstider: Du ger, i den mån det är möjligt, din anställde möjlighet att arbeta hemifrån. Dagar då han måste träffa sin advokat så får han ta ledigt under den tid det tar.
 • Information Du ger, med den anställdes tillåtelse, information om vad som händer. Inte mer än nödvändigt och där du inte grottar ner dig i detaljer. Sakligt och rakt.

Så blir du belönad

Vi säger att just denna vårdnadstvist slutar lyckligt. Din anställde och hans förra fru kommer överens innan frågan når rätten där man via samarbetssamtal kan hitta en gynnsam lösning för alla parter. Det troliga är att du kommer att få följande belöning för ditt driftiga ledarskap:

 • Lojalitet: Den anställde kommer att känna tacksamhet mot dig och en större lojalitet gentemot företaget. Troligt är därför att han kommer att stanna under en längre tid - och att han kommer att ställa upp för dig då du behöver det.
 • Respekt De övriga på företaget kommer att se att du är en chef som ställer upp då det blåser - även om vinden kommer från den privata delen av livet. Du vinner respekt och du kommer att få ett arbetslag som är väl medvetna om att de i första hand behandlas som människor och i andra hand som anställda.

Läs mer om vårdnadstvister här

Ett vägvinnande leende

11 apr 2018

Frågan om hur ett bra ledarskap ser ut är något som ofta behandlas både ingående och äl. Det är fråga med tusen olika svar och det beror helt på vem du frågar: alla har olika preferenser och olika personligheter. Ett ledarskap kan passa en person väldigt bra och skapa en kreativ process. För en annan person kan samma ledarskap vara kvävande och inte alls fungera.

Sammanfattningsvis så skulle vi säga att ledarskap handlar mycket om att anpassa sig också; det vill säga - att både kunna peka med hela handen, att både kunna klappa såväl som att piska och att vara lyhörd inför den grupp man ansvarar för. Utan att för den sakens skull försvinna som person.

En intressant del som det talas mindre om handlar inte om hur ledarskap ser ut - det handlar om hur en ledare ser ut.

Vem skulle du lyssna på: en ytterst kompetent person som ser väldigt alldaglig ut, som har en diskutabel hygien, gula tänder, slitna kläder och som har en förmåga att tala inåt snarare än utåt. Eller; en person som är oklanderligt klädd, som har ett bländvitt leende, som talar högt, har nära till skratt och som ser allmänt fräsch ut - men som har lite mindre kunskap och kompetens?

Troligt är att du väljer den senare personen och att du hellre lyssnar på honom/henne än på den ledare som ser solkig och smutsig ut. Vi fungerar, på gott och ont, så.

Tandimplantat, friska tänder och tandblekning

Just tänderna och leendet är viktigt att ta fasta på om man vill blir en god ledare och dra till sig uppmärksamhet hos den grupp man ska leda. Tyvärr så är det så att alla inte har samma förutsättningar att få det där bländvita leendet som man ser i reklamen. Tänder, och vita sådana i synnerhet, har mer än någonting annat en genetisk förklaring. I kombination med att vi kanske röker, dricker kaffe och thé så påverkas nyansen på tänderna och drar mer åt det gulare hållet.

Det man snabbt ska tillägga är att friska tänder inte på något sätt avgörs av vilken färg de har. Ett par kritvita tänder kan ha skador, få hål och så vidare och ett par gulare tänder kan vara kärnfriska. Färg och nyans säger ingenting om hälsotillståndet; men visst är det trevligare med vita tänder - det håller förmodligen de flesta med om.

Dessutom - det är inte alla som har sina ordinarie tänder kvar heller. Av olika skäl; det kan handla om ålder, det kan handla om en olycka i ungdomen eller om att man kanske ätit mediciner. Tänder kan lossna och således också försvåra det ledarskap vi ovan talade om.

Vi tänkte peka på två saker som kan hjälpa vid båda dessa problem - tappade tänder och gula tänder - och enklast blir om vi säger att du bor i Stockholm och har fått ett erbjudande om att ta över ansvaret för en grupp på din arbetsplats.

Lösningen för dina tappade tänder är:

 • Tandimplantat . Finns det möjlighet att operera in tandimplantat snarare än att använda tandproteser så är det att föredra. Ett tandimplantat har nämligen möjligheten att förvandlas till en ordinarie tand. Detta då man fäster titanskruvar i käkbenet som tas upp av kroppen, växer fast och så småningom blir som vanliga tänder. Visst, det kan uppstå komplikationer som gör att ett tandimplantat inte alls fungerar på det sätt man önskar; men under senare år så har väldigt positiva steg tagits och fler patienter - i Stockholm och i övriga landet - har blivit väldigt nöjda med de tandimplantat som opererats fast.

  Nackdelen? Tandimplantat passar inte alla. Det krävs en ordentlig undersökning där man fäster fokus på käkens skick. Exempelvis en rökare kan ha svårt att bedömas som en lämplig kandidat då rökning gör käkbenet svagare. Dessutom så är tandimplantat dyrare än vad tandproteser är.

Lösningen för dig med gula tänder:

 • Tandblekning : En tandblekning idag är säker, den håller länge och den är - även om du besöker en tandläkare - prisvärd. Framförallt så är den tillgänglig. Då du förr fick vänta länge för en tandblekning, som inte alls prioriterades av tandläkare (som estetiska behandlingar sällan gjorde) så kan du idag få en behandling utförd samma dag som du beställer den. och; du bör definitivt välja en tandläkare. Gå inte på alla “blek-tänderna-hemma-med-saker-du -har-i-skafferiet-tips” som florerar. De är inte särskilt effektiva och de riskerar att skada emaljen på dina tänder.

Vad är AV-teknik?

5 apr 2018

Planerar du att hyra en projektor? Eller en bildskärm? I sådana fall planerar du att använda dig av AV-teknik, som står för audiovisuell teknik. Att hyra projektor är ett bra exempel på när man på jobbet, eller vid en stor fest, stöter på den här tekniken. Ofta används AV-teknik för att någon som informerar, undervisar eller presenterar något ska få audiovisuella hjälpmedel, men det är även vanligt vid shower som till exempel konserter. Det är inte ovanligt att man, som band eller artist, pratar om att hyra projektor till en lite större show. Går du på en större konsert, till exempel på Globen i Stockholm, är sannolikheten stor att det finns AV-teknik som förstärker showen. 

Finns många exempel

Att hyra projektor är ett exempel på när man i vardagen kan stöta på AV-teknik. Begreppet innefattar dock långt fler saker än så, och sakerna är kanske ibland enklare än vad man tror. Till exempel kan det vara allt från svarta tavlan, till bandspelare, till smalfilm, till overheadprojektorer till tv och internet. 

Även om AV-teknik kan ha en viktig roll vid föreläsningar och konserter, är det inget som ensamt ger ett bra framträdande. Ett band som har hyrt en projektor med tuffa, visuella effekter i bakgrunden, får knappast några nya lyssnare om framträdandet i sig inte är särskilt bra. Tillsammans med ett bra framträdande kan just det här vara mycket effektivt. Det finns mängder av klipp på artister som spelar till exempel på Ullevi eller Globen i Stockholm, och vackert synkar musiken avancerad AV-teknik. 

AV-teknik i undervisning

Det är vanligt att skolor köper in projektorer för att kunna spela upp till exempel Powerpoint-presentationer. Enskilda föreläsare kanske väljer att hyra in en projektor, snarare än att köpa dem (om det inte redan finns på plats givetvis). Just Powerpoint är ett bra exempel på något som ofta används i undervisningen och kan sägas vara en del av AV-tekniken. 

Samtidigt är inte alla överens om hur effektivt det faktiskt är. En del forskare menar att Powerpoint snarare har en effekt som gör att åhörarna inte lyssnar aktivt, utan passivt. Vissa tror att det här beror på att föreläsarna utnyttjar programmet och dess funktioner i överkant, snarare än att fokusera på ett bra framträdande. 

Att jobba med AV-teknik

AV-tekniker är ett relativt smalt yrke, men beskrivs kort och gott som någon som arbetar med AV-teknik. De flesta av jobben finns troligtvis i Stockholm, men då arbetsplatser ofta är utställningslokaler, universitet och skolor kan jobben finnas över hela landet – och givetvis inte bara i Stockholm. 

Kontorsstädning bra för arbetslusten

3 apr 2018

Alla företag som har ett tjänsteföretag med anställd personal vet att det är de anställda som är själva ”guldgruvan” för företaget. Det är personalen som är det viktigaste produkten företaget har att sälja. I sådana fall borde företaget satsa allt de har för att just personalen ska kunna prestera så bra som möjligt. Det är när personalen presterar som företaget kan drivas framåt. Att de ska få en lön för arbetet är mer ä n självklart. Att de ska få tillgång och möjlighet till rekreation är även viktiga delar; fikapauser, möjlighet till en bra matplats, pentry eller kök, och så en bra arbetsmiljö.

Viktigt med en sund arbetsmiljö

Arbetsmiljön kan vara allt från ”högt i tak” när det kommer till att kunna diskutera fritt vad man vill. Att inga frågor ska vara tabubelagda, eller ”sådant diskuterar vi inte här”, är inte något som en personal vill höra på sin arbetsplats. Sådant ger en späd atmosfär där personalen trippar på tårna för att inte råka säga fel saker. Om personalen ska trivas är det viktigt att de kan få vara sig själva, känna frihet att vara och prata om vad de vill.

Viktigt med städade kontor

Den yttre miljön är också viktig. Om personalen ska trivas i sina lokaler, är det viktigt att de har tillgång till ljus, syrerik luft och värme i lagom mängd. Det är svårt för kontorsarbetarna om syret tar slut. Vem har inte varit på ett kontor sena eftermiddagar när solen gassar in genom fönstret? Syret håller på att ta slut och alla som sitter inomhus håller på att somna. Det är viktigt att då kunna öppna fönster och få in syre, utan att de som sitter inne håller på och fryser. Att ha väl städade kontor är också viktigt för trivseln.

Man saknar inget förrän det är borta

Man brukar inte sakna vissa saker, förrän de är borta; så är det med städningen. När städningen fungerar, märker man inte att någon har städat. Det är först när städningen har uteblivit som man märker vad städningen betyder. Man tänker kanske inte på att soporna töms varje dag, eller att det är rent på golvet förrän det någon gång är ostädat. Tänk om sopgubbarna helt enkelt lät bli att hämta soporna. Det skulle bli rena rama kaoset utan deras sophämtning. Så är det med den viktiga städningen. Ett smutsigt kontor bidrar snabbt till dålig stämning, allergier som frodas och smutsiga ytor kan lättare leda till att personalen smittar varandra när det är förkylningar som härjar.

Se till att få välstädat kontor!

Ett väl städat kontor gör så att alla trivs bättre och arbetar bättre. Är företaget i Stockholm är det inte svårt att hitta kontorsstädning som gör skillnad för företaget. Men var hittar man ett företag som kan komma och städa ens kontor? Känner man inte till något på rak arm, kan man alltid googla kontorsstädning Stockholm, eller byta ut Stockholm med den ort där man bor. Då bör flera bra förslag komma upp. Efter det är det bara att kolla upp företaget, som man är intresserad av. Har de en bra ekonomi? Har de bra referenser? Begär offert och välj det bästa företaget. Läs mer här om ett företag som gör kontorsstädning i Stockholm på: http://www.kontorsstädarnaistockholm.se.

Hjälp personalen ta körkort

20 mar 2018

Att hjälpa sin personal så mycket du kan är ett sätt att visa att du är en bra företagsledare och chef. Har du personal som jobbar bra, kan du genom att hjälpa dem till exempel att ta ett eftertraktat körkort, få dem att stanna kvar. Alla jobb har moment som inte är så roliga. Alla har inte roligt på jobbet hela tiden. Då kan en bra atmosfär på jobbet underlätta så att de stannar kvar och fortsätter göra bra ifrån sig.

Investera i din personal

Den som har ett tjänsteföretag, har ju sin personal som företagets främsta tillgångar. Att då satsa på sin personal är bra för företaget. Ett företag som kanske behöver personal som kan köra bil, kan ge ett visst finansiellt stöd för att de som inte har körkort ska kunna ta det i jobbet. Vissa gymnasieskolor lockar elever till sina skolor med att de kan ta körkort under tiden de studerar på gymnasiet.

Behåll bra personal

På samma sätt kan ett tjänsteföretag locka personalen att göra bra ifrån sig genom att finansiera hela, eller varför inte delar av körkortet. Har personalen någon sorts vana av att köra något fordon, behöver det inte kosta så mycket. Då har de viss vana av att föra fram ett fordon. Då kan de gå en intensivutbuildning en fem-dagars-utbildning. En intensiv körutbildning kostar bara drygt 20.0000 kronor. Då ingår alla halkbanor, riksettan och teorin. Har man personal som inte är så van av att föra fram ett fordon, kan de gå en tio-dagars-utbildning, eller en på tretton dagar. En intensivutbuildning på 13 dagar är för dem som inte har så stor erfarenhet av att köra något som helst fordon. Fortsätt läsa här om intensivutbildning på: intensivkursstockholm.com/.

Det ingår i en intensivutbuildning

Riskutbildning 1, som ingår i alla körskolor där man ska ta ett B-körkort. Då övar körskoleleven i risker som kan förekomma; distraktioner som medpassagerare, trötthet, stress, rattfylleri, droger och hur man kan undvika allt sådant.

Riskutbildning 2, som också ingår i den obligatoriska utbildningen för alla som tar B-körkort. Den består av en längre teoriutbildning än Riskutbildning 1. Då kör man på halt underlag och lär sig hur bilen reagerar när man bromsar och gasar på hala vägar.

Teorilektioner ingår även i intensivutbildningar, men är avsevärt färre än i vanliga körskolor. Det är meningen att man som körskoelelev ska tillgodogöra sig den mesta teorin på egen hand. Därför är det viktigt att snabbt börja med instuderingen av körskolematerialet som ingår för att ta ett körkort.

Välj att köra i Stockholm

Bor man i Stockholm är det egentligen bäst att ta körkortet i den stad man vet att man kommer att köra bil mest. En del väljer att ta sitt körkort utanför en storstad. Det är visserligen billigare och man kör i en lugnare trafik än inne i Göteborg, Malmö och Stockholm, men när man sedan ska köra bilen inne i en storstadstrafik, står man där sedan ganska handfallen. Då kan det vara bra att lräa sig köra i en hektisk trafik från början.

Bra saker man kan göra som ny bilförare

Är man ny bilförare kan man med fördel skaffa sig en bil som man inte behöver vara så rädd om. Man kan hitta en bra och billig bil på Blocket, kanske till och med kring 5.000 kronors lappen. Då kan man "övningsköra" på den, trots att man redan har körkort. Det är viktigt precis när man har fått sitt körkort att köra så mycket det bara är möjligt. Då kanske man inte vill låna sina föräldrars dyrare bil, utan då kan det vara bra att ha en egen bil att köra med. Ju mer du kör, desto säkrare blir du sedan i trafiken.

← Äldre inlägg