Blogg

Långsiktigt samarbete med din redovisningsbyrå

13 okt 2017

Ser man till ett klassiskt fel som många mindre företagare gör så handlar det om att man underskattar den tid som allt runt omkring verksamheten tar. Det vill säga – man inser inte hur mycket pappersarbete som krävs i form av löpande bokföring, löneutbetalningar till sig själv och eventuella anställda, redovisning av moms och skatt, bokslut och årsredovisning och deklaration.

Kort sagt – att driva ett företag handlar om mer än att bara utföra den gebit sär man specialiserat sig och det är också tyvärr detta som gör att väldigt många nystartade företag efter något år går omkull – trots att de i själva verket haft en väldigt bra idé, utfört fina jobb samt haft en tjänst som många använt sig av. Som företagare så måste man svälja en del av sin stolthet och lägga sitt fokus på det man klarar av. Är man målare i Malmö så är det primärt också det som man ska sköta om, man ska inte lägga sin kraft på de detaljer gällande pappersarbete vi nämnde ovan.

Hur gör man då för att slippa det och kunna fokusera fullt ut på att utveckla sitt eget företag utan några distraktioner i form av bokföring och fakturor? Jo, man anlitar en redovisningsbyrå. Genom att anlita en redovisningsbyrå så skaffar man sig exakt den kunskap och trygghet som man behöver och som därmed ger tid till den huvudsakliga sysslan och området där man specialiserat sig.

Om man som företagare är osäker kring hur man sköter ekonomi, bokföring, löneutbetalningar och sin deklaration så måste man söka den professionella hjälp som finns på marknaden. Detta även om man bortser från att hjälpen från en redovisningsbyrå innebär mer tid – ser man till konsekvenserna av att fuska – medvetet eller ej – med sin bokföring så kan det innebära dryga böter och till och med fängelse. Det är helt enkelt inte värt att chansa.

En mindre byrå är billigare

Många tror att kostnaden för en redovisningsbyrå är hög och att man av den anledningen väljer bort denna tjänst och hjälp; något som är fel. Det finns – som i alla andra branscher och områden – en väldigt varierande prisskala och här kan man således hitta en väldigt dyr redovisningsbyrå likväl som man kan hitta en billig sådan.

Pris åsido dock – vi tycker att man ska fokusera på en annan sak i valet av redovisningsbyrå och detta i form av att skapa ett samarbete som sträcker sig över en längre tid. Det är nämligen så att din firma förmodligen kommer att ha både bra år och även mindre lönsamma sådan – att då ha en samarbetspartner som följt dig och din verksamhet över en längre tid är en väldig trygghet.

Ofta så kan man också som en mindre firma med fördel välja en redovisningsbyrå som är av samma storlek; de brukar vara billigare och ändå ha kompetensen som krävs för att bistå och sköta allting som rör pappersarbetet.

Yrken med hög lön

25 jul 2017

Många av de yrken som är bäst betalda finns oftast i Stockholm och lite större städer. Givetvis finns de över hela landet, bara att det tenderar att finnas mer jobbmöjligheter överlag i storstadsregioner som Stockholm.

De flesta yrken på den här listan kräver gedigen utbildning, även om det inte alltid är så. I vissa fall kan det räcka med en kortare utbildning, samtidigt som man då får ta andra nackdelar som kommer med jobbet. Utöver jobben som finns nedan finns även en rad olika chefspositioner i olika branscher som betalar bättre. Här syftar vi dock på medellönen för de som är anställda.

Flygledare

Som flygledare har man potential att tjäna riktigt bra. Många som har lång erfarenhet och som arbetar på en större flygplats (såsom Arlanda utanför Stockholm till exempel), kan tjäna över 70 000 kronor i månaden. Även om man har lite kortare erfarenhet är lönerna ofta fortfarande höga, inte sällan kring 50 000 kronor i månaden.

Dock är det svårt att få ett jobb som flygledare. Antagningstesterna är hårda och det är inte många som tas in i förhållande till hur många det är som söker. Vill man bli flygledare bör man bland annat vara mycket stresstålig och ha en god simultankapacitet.

Advokat

När det kommer till advokat som yrke tjänar man oftast lite bättre i Stockholm än vad man gör i mindre städer i landet. I Stockholm syns även mönstret att advokaterna är mer specialiserade inom ett visst område. I mindre städer är det vanligt att advokater och jurister tar på sig många olika typer av fall. 

För att bli advokat ställs förhållandevis höga krav. Det krävs en lång utbildning, att man skaffar sig erfarenhet av juridiskt arbete samt att man i allmänhet är lämplig för yrket som person. Sedan krävs att man blir ledamot i Advokatsamfundet för att få kalla sig för advokat. Titeln är skyddad i lag och om man inte får inträde till Advokatsamfundet kan man inte använda sig av titeln.

Läkare

Ett annat välbetalt yrke, som de flesta känner till har höga löner, är läkare. Beroende på vad man gör kan lönerna dock skilja sig åt en hel del. Snittlönen för en läkare ligger på ungefär 57 000 kronor, men har man specialiserat sig inom någonting kan man räkna med att den lönen ökar. Hur mycket den lönen ökar beror såklart till stor del vad det är man specialiserar sig inom. Som i de flesta andra yrken kan man ha något större möjlighet att få en bättre lön om man är baserad i någon av de större städerna, till exempel Stockholm eller Göteborg.

Ta hjälp med din bokföring i Stockholm

13 jul 2017

Alla företag och alla enskilda näringsidkare i Sverige måste för bok över sina affärtransaktioner och därefter kunna redovisa dessa i sin deklaration. Det är det som bokföring i stort handlar om och det är också detta som får väldigt många att avstå från att starta en egen affärsverksamhet. Här menar vi inte själva boföringen i sig, utan vi menar mer de efterföljder det kan få om man missköter sin bokföring. Det är nämligen högra straff om man fuskar eller missköter sin bokföring och de är så höga på grund av att man måste hindra att ett utbrett fusk börjar sprida sig. Detta kan man diskutera i all evighet – ska det verkligen vara ett högre straff på att missa sin bokföring på ett medelstort företag i Stockholm än att genomföra exempelvis ett dråp?

Om detta kan man tycka vad man vill om, men det är så verkligheten ser ut och den måste man förhålla sig till. Behöver man då ha så stor respekt för sin bokföring att man avstår från att starta egen firma av rädsla för dryga böter eller fängelse? Nej, det behöver man naturligtvis inte vara och hela idén med bokföring bör avdramatiseras ganska rejält. Det handlar om att man gör en bokföring för sin egen skull lika mycket som för Skatteverkets och om du har svårt med detta – ja, då finns det också hjälp att få. Har man en verksamhet i Stockholm så behöver man inte sköta sin bokföring på egen hand utan man kan i lugn och ro istället anlita en redovisningsbyrå som sköter denna.

Detta gäller naturligtvis över hela Sverige och inte bara i Stockholm – redovisningsbyråer finns överallt, men vi valde Stockholm som exempel då det finns absolut flest sådana där. Det finns alltså ingen anledning till att oroa sig över sin bokföring i Stockholm – det är bara att kontakta en redovisningsbyrå och fullt ut istället koncentrera sig på sin egen verksamhet. Här kan man direkt säga att det inte är något personligt nederlag att göra detta utan de allra flesta företag – stora som små – anlitar redovisningsbyråer då det kommer till sin bokföring och detta inte bara i Stockholm.

Man gör detta för att – som vi sa ovan – undvika de dryga straffen som kan komma med en misskötsel och detta får man ju anse som en stor vinst. Det gäller här bara att få fler privatpersoner att inse detta, komma över respekten för bokföring och starta det företag som man kanske drömt om hela livet. Hjälp med bokföring är inget ovanligt – det gör man för att se till att allt sker korrekt.

Billig hjälp med bokföring i Stockholm

Själva kostnaden för att anlita ett företag för sin bokföring är heller inte speciellt stor – åtminstone inte om man är boende i en större stad som Stockholm. Tvärtom, i Stockholm kan man hitta väldigt billiga redovisningsbyråer för sin bokföring och dette beror på konkurrensen dem emellan som finns i den staden. Där har vi alltså ytterligare en anledning till att de flesta företag i Stockholm använder sig av denna tjänst gällande sin bokföring.

Kräv bättre ventilation på din arbetsplats

6 jul 2017

Vi svenskar spenderar allt mer tid inomhus och man brukar räkna med att så mycket som 90% av vår vakna tid sker just mellan fyra väggar. Att våra arbeten förändrats över en längre tid är naturligtvis en klart bidragande orsak till detta och man kan som exempel på detta säga att de tidigare jobben inom exempelvis skogsnäringen kommit att minskas ganska rejält och istället är ersatta av stillasittande jobb på kontor framför en dator. Något som naturligtvis har klara fördelar – men som också kommer med uppenbara nackdelar. Det många inte tänker på är nämligen att vi har ett behov av frisk och fräsch luft även då vi vistas inomhus och vi kan ge ett exempel på hur bristen på sådan kan påverka.

Vi säger här att det handlar om dig och din arbetsplats – ett kontor i Täby i Stockholm – och vilka problem du och dina kollegor kan uppleva här. Det som är utmärkande för ert kontor är följande: ni är tjugo anställda, ni sitter i en äldre lokal och ni arbetar samtliga framför datorer där ni hjälper kunder via internet. Vad som sker här är att ni allt eftersom arbetsdagen lider blir allt tröttare, ni får svårare att koncentrera er och ni blir dessutom irriterande på både varandra och på era kunder. Kort sagt – i slutet av en arbetsdag på kontoret i Täby så presterar ni betydligt sämre än vad fallet är under morgonen då ni just stämplat in. Varför?

Jo, av den anledningen att ni har dålig ventilation installerad och att ni inte får tillräckligt med frisk luft under en hel dag; något som definitivt inte är ovanligt sett till en kontorsmiljö och särskilt inte sett till staden Stockholm (där man ofta har kontor i äldre fastigheter och lokaler). Ventilation är definitivt en fråga som är väd att ta på ett större allvar, men som tyvärr i många fall helt glöms bort då det kommer till arbetsmiljö.

Dålig ventilation leder till fler sjukdagar i Stockholm

Om vi drar detta vidare och pekar på ytterligare konsekvenser som kan komma av en undermålig ventilation så kan vi säga att de anställda på er arbetsplats ofta är sjuka. Sjukdomar som till stor del går att leda till denna undermåliga ventilation och detta på grund av att luften står stilla. Bakterier trivs utmärkt i en miljö som på ert kontor; en nysning och de baciller som en sådan för med sig kommer att drabba nästa person och vidare till nästa och nästa och nästa...

Kort sagt; undermålig ventilation spelar en stor roll i varför många företag har problem med sjukdagar och tvingas betala höga kostnader för sådana. Att vi spenderar allt mer tid inomhus är i sak inte ett problem – att vi gör det i en direkt ohälsosam miljö är dock ett sådant och här har man som anställd rätt att ställa krav på sin arbetsgivare. En arbetsgivare som skulle tjäna mycket på att byta till ett bättre system för ventilation – både sett till produktion och sett till minskade sjukdagar bland de anställda. Vill ni ha information om hur ni kan förbättra er ventilation? Läs mer här.

Tips för att hitta jobb

23 jun 2017

Att söka arbete kan ibland kännas lite tradigt. Kanske har du sökt flera jobb om dagen, men blir aldrig kallad till intervju? Om det händer är sannolikheten stor att någonting i ditt CV och personliga brev inte stämmer, att du söker mycket eftertraktade positioner utan rätt erfarenhet och meriter – eller att det bara är ytterst hård konkurrens om jobben du söker.

Som tur är finns det alltid saker man kan göra för att öka sina chanser att få ett jobb man tycker om, även om det innebär att man kanske måste söka sig utanför det område man tänkt från början. Det kan också innebära att man får ut- eller fortbilda sig för att möta arbetsgivarnas efterfrågan på kompetens.

Gå genom ett bemanningsföretag

Många som har haft svårt att hitta jobb har fått det genom ett bemanningsföretag. Bemanningsföretag har särskilt hjälp grupper på arbetsmarknaden som har det svårt i högre grad, till exempel nyanlända, ungdomar i allmänhet och i vissa fall även äldre personer.

Det finns både för- och nackdelar med att gå genom ett bemanningsföretag för att hitta jobb. En av nackdelarna är givetvis att du sällan får lika hög lön som någon på företaget som är anställd av företaget direkt. Bemanningsföretaget behöver tjäna pengar någonstans och ibland går det i slutändan utöver lönen du får. För dig som vill anställa personal så rekommenderar vi www.bemanningsföretagstockholm.biz.

Flytta på dig

Det här kan kännas som en sista utväg, men ibland kan det vara nödvändigt för att flytta på sig för att hitta det jobb man vill ha. Många från mindre städer väljer till exempel att flytta till Stockholm eller Göteborg där det helt enkelt finns fler jobb att välja mellan. Särskilt utmärker sig Stockholm för den med högre utbildning eller som vill jobba inom IT. Här finns många internationella företag som ständigt söker kompetens att anställa.

 Vill man inte flytta till Stockholm, Göteborg eller annan lite större stad kan man behöva bredda sig lite. Givetvis är inte allt svart eller vitt, och det kan räcka att söka sig till grannstaden istället för att flytta till en storstad så som exempelvis Stockholm.

Ut- eller fortbilda dig

Det finns mängder av yrkesutbildningar idag som leder till jobb direkt efter examen. Ofta handlar det om hantverkaryrken och andra områden där det råder stor brist på folk. Att i allmänhet söka sig till yrken där det råder brist på kompetens är kanske det bästa man kan göra om man vill hitta jobb snabbt.

Dessa typer av jobb brukar ofta vara hyfsat välbetalda, men kan anses slitiga. Att det anses slitigt att jobba med kan vara en anledning till att det råder brist på arbetskraft. Samtidigt finns dessa typer av utbildningar inom till exempel IT, som inte alls anses särskilt fysiskt ansträngande att jobba med.

Råd och tips för den som ska bli konsult

27 maj 2017

Ska du bli managementkonsult? Eller kanske IT-konsult? Oavsett vilken typ av konsult du vill bli kan det kännas nervöst att starta eget. Klivet ut kan ibland kännas lite läskigt: kunder ska hittas, firman ska startas och tillräckligt med pengar ska komma in varje månad.

Även om det kan anses vara lite riskfyllt att köra eget, kommer det också med många fördelar. Till exempel har man mer flexibla arbetstider, jobbar mer självständigt och har ett mer omväxlande arbete överlag; ena dagen kanske du jobbar i Stockholm – andra dagen kanske du arbetar i Nyköping.

Vem lyckas egentligen som konsult?

Den som lyckas som konsult är förmodligen mycket kunnig inom sitt område, till exempel i management om man ska bli managementkonsult, eller IT om man ska bli IT-konsult. Den som vill ta steget ut mot att bli konsult bör vara mycket påläst och specialist inom sitt område.

Även om konsulter ofta kan tjäna bra, bör aspirerande konsulter även vara beredda att leva på snabbnudlar i nödfall. Det kan hända att uppdragen slutar komma, eller att det går lite traggligt i början. Kanske behöver man som konsult också vara beredd att flytta på sig om man bor i en mindre stad. Tackar du kontinuerligt nej till uppdrag för att du behöver pendla till exempelvis Stockholm, ja då är det kanske Stockholm du bör flytta till.

Vad gör en managementkonsult? (Exempel på konsultarbete)

Olika konsulter arbetar givetvis olika. Dock finns det vissa gemensamma nämnare hos många. Till exempel blir en managementkonsult ofta kontaktad för att lösa ett problem inom management på en viss arbetsplats. En managementkonsult behöver i det här läget komma dit och ge ett alert intryck och nästan direkt efter första mötet veta vilka åtgärder som ska vidtas. Läs mer här.

Så här är det för många konsulter – inte bara för den som är managementkonsult. Den som snabbt kan komma på lämpliga åtgärder att vidta och ger ett alert intryck, är ofta också den som blir uppringd åter i framtiden.

Sluta aldrig utbilda dig

Oavsett vilken typ av konsult du är, blir du anlitad av kunder just på grund av din spetskompetens. Att ständigt spetsa sin kompetens ytterligare är något som de allra flesta konsulter bör göra. Det här kan till exempel göras genom att ta kurser, gå på seminarier samt genom att läsa ledande tidskrifter inom det specifika området.

Bli en god förhandlare

Att vara en god förhandlare innebär bland annat att man inser sitt eget värde. Konsulter arbetar ofta just efter en överenskommen summa per timme. Att kunna förhandla upp den här summan så gott det går, är något som de flesta nog vill göra. För att göra det handlar just att sätta fingret på det man kan bidra till företaget. Sen hjälper det även såklart att vara duktig på att sälja sig och att se hel och ren ut.

Samtidigt bör du inte glömma att ta upp eventuella svårigheter som jobbet innebär för dig. Kanske bor du i Uppsala, och behöver pendla till Stockholm för jobbet? Har du gott om uppdrag kan du då låta kunden veta att det kommer ta av din tid, och se om du kan förhandla upp resekostnad eller få till en annan förmån.

Öka trivseln på jobbet

5 apr 2017

Vi känner alla ibland att lite variation kan vara bra. Några enkla grejer som kan förbättra stämningen och prestationen från dina anställda och medarbetare är arbetsmiljön. En god arbetsmiljö är viktigt för hälsan och det är bevisat att om de anställda mår bra så presterar de bättre på jobbet, men det var ju ingen nyhet. Det finns flera sätt att öka trivseln, minska stressen och höja arbetsmiljön på företag.

Det första man ska ha i åtanke är att möblera efter ändamål. Om ett företag sitter med ett öppet kontorslandskap utan ljudisolerande textilier så kan vissa kollegor lätt bli störda av de andra, allt från knapptryck på tangenter till telefonsamtal flera gånger i timmen. Investera i ljudisolerande tygväggar för att dämpa ljudet. När kollegorna blir störda så presterar de mycket sämre och tappar koncentrationen snabbare än nödvändigt.

Att göra ett “tyst” rum kan vara lösningen för de som vill jobba ifred och hålla koncentrationen på topp. Har ni inte tillräckligt med skrivbord och liknande för att dina anställda och medarbetare ska kunna byta plats så föreslås det att köpa in mer kontorsmöbler och möblera det tysta rummet. Investeringen av nya kontorsmöbler kommer vara värd det när dina kollegor och anställda kan prestera bättre och hålla koncentrationen längre.

Nästa steg för att öka välbehaget på jobbet är att inreda med växter och tavlor. Inget är så oinspirerande som vita tomma väggar. Att dessutom inreda med växter är viktigt för den bästa tänkbara arbetsmiljön. De flesta av dina kollegor kommer uppskatta det gröna och de flesta av oss gillar faktiskt naturen. Växterna ger oss dessutom syre och när vi andas in det så gör det i sin  tur att vi orkar hålla koncentrationen längre.

Förutom att det ser fint ut av växter och vi får extra syre till hjärnan så börjar anställda att uppskatta sin hälsa och arbetsmiljö mer, dessutom så ger närheten till naturen oss en positiv sving i vårt egna immunförsvar och möjligheten att själva styra våra tankar istället för att sväva iväg när koncentrationen försvinner.

Mot slutet så ska det poängteras hur viktigt det är att få in dagsljus i lokalen. Antingen genom stora fönster, alternativt ljusa väggar som kan reflektera det ljus som kommer in. Dock behöver inte väggarna vara vita, utan de finns även andra färger som påverkar oss bra.

Till sist, bra kontorsmöbler är jätteviktigt. Ena dagen vill en kollega stå upp, en annan dag vill samma kollega sitta ner. Höj- och sänkbara skrivbord, sköna kontorsstolar och ett välplanerat område för pärmar, papper och allt annat som ska finnas nära till hands för den anställde.

Läs mer om kontorsmöbler: www.kontorsmöblerstockholm.se.

 

Bättre kontroll med hjälp av redovisningsbyrå

4 apr 2017

Det finns många duktiga entreprenörer i Götteborg. Drivna företagare som är skickliga på hålla i sin idé och ta sin verksamhet framåt steg för steg. Många är också visionära och vågar tänka stort redan från början. Tyvärr kan visionerna och de goda idéerna dö på vägen. När vardagen blir för tung och grå. Många som är nyföretagare försöker fixa hela kakan själv. De tror att de måste klara allt på egen hand för att ha koll på sitt företag. Men det som verkligen kan ge en verksamhet en skjuts framåt är att hålla i det man själv tycker är roligt och sen lägga ut de tråkiga bitarna. Ja riktigt så enkelt är det kanske inte, men i stora drag nära sanningen.

En företagare kan inte lägga för mycket tid och kraft på administration. Företagarens viktigaste roll är krasst att hitta sätt att dra in pengarna - att förvalta dem och redovisa dem - det är kan man alltid ta hjälp med. Så du som har ett mindre företag i stan se till att anlita en redovisningsbyrå i Göteborg.

 

Lönar det sig att anlita redovisningsbyrå?

En revisor ser med en professionell blick på företagarnas ekonomi. Revisorn är en kunnig och ofta erfaren person som hjälper många företag i det här landet. Det är just den professionella blick du som kund betalar för. Redovisningsbyrån kostar. Självklart men det är troligen pengar du har igen rätt snart för byrån kan hjälpa dig att redovisa rätt redan från början.

Du slipper lägga dyrbar tid på att räkna, fylla i blanketter, skicka iväg dem, inse att du gjort fel och sen börja om från början. Den tid du betalar till en revisionsbyrå är i slutäenden knappast mer än vad du själv skulle ha lagt. Kom ihåg att på den tid du själv ägnar åt pappersarbete är tid som du inte drar in pengar på. Bäst är kanske att du anlitar en revisor och medan den personen kollar din redovisning är du ute och jobbar in pengarna som revisorn kostar. Då har alltså alla gjort det som de är bäst på. Du i ditt företag och revisorn i sin redovisningsbyrå.

Du som till exempel älskar att möta kunder och är serviceinriktad gör säkert ett mycket bättre jobb i den rollen än som amatörrevisor. Men många mindre företagare är rädda för att anlita en byrå, de tänker att de är för små. Känner du igen dig? Tänk då tvärtom. Ett stort aktiebolag har såklart en egen administration, det är snare du som verkligen behöver hjälp.Tre skäl att anlita en seriös SEO-byrå

3 apr 2017

Numera pratas det mycket om sökmotoroptimering; att det är en allt viktigare marknadsföringskanal;  att man måste satsa på ”sök” om man ska stå emot konkurrensen; att man borde anlita en SEO-byrå för att hänga med i utvecklingen.

Det ligger mycket i allt detta, men fortfarande är det många företagsledare som inte har någon vidare koll på det här med sökmotoroptimering, eller SEO som det också kallas, efter engelskans ”Search Engine Optimization”. Det är en ung och fortfarande relativt stökig bransch men en väldig massa olika aktörer -  en del seriösa, andra mindre seriösa.

Men likafullt är det faktiskt viktigt att hoppa på SEO-tåget och vända sig till en SEO-byrå och i den här artikeln kommer vi att lista tre viktiga skäl till det. Håll till godo!

  1. Det söks allt mer på nätet – SEO-byrån gör att du syns

Detta är förstås det viktigaste skälet – allt fler människor i Sverige (och i andra länder såklart) använder sig av en sökmotor när de ska hitta en produkt eller en tjänst. Givetvis görs det en massa icke-kommersiella sökningar också, men här riktar vi in oss på företagarperspektivet.

Det görs miljontals sökningar dagligen bara i Sverige och det finns egentligen ingenting som tyder på att detta kommer att avta, snarare är det troliga att det kommer att öka. Dels blir det en mer naturligt beteende att vända sig till en sökmotor, dels blir sökmotorerna allt bättre på att leverera relevanta resultat.

Ett tillägg som är värt att göra här är att Google är den helt dominerande sökmotorn i Sverige och att man i princip skulle kunna säga Google-optimering istället för sökmotoroptimering.

  1. Sökmotoroptimering är krångligare än man kan tro

Grunderna inom SEO är visserligen inte alltför komplicerade – de flesta kan relativt enkelt lära sig hur man gör en ok optimering av en hemsida – men när man kommer in på finsnickeriet krävs definitivt specialistkompetens inom flera olika områden: programmering, textproduktion och länkbygge, för att nämna några exempel.

Och här kommer alltså en SEO-byrå in i bilden. För ska man maximera värdet av sin sökmotoroptimering och konkurrera i toppen på tuffa sökbegrepp då gäller det att man vet vad man gör. Man kan vara säker på många av ens konkurrenter anlitat professionell SEO-hjälp och ska man hänga med dem bör göra likadant, det är den enkla sanningen.

  1. En SEO-byrå kan rädda dig från kostsamma misstag 

Som vi redan varit inne på är sökmotoroptimering på hög nivå en komplicerad verksamhet, och det kan vara mycket kostsamt att göra fel. Sökmotorer (läs Google) har på många områden mycket strikta ”regler” för vad man får och inte för göra med sin sajt och en till synes oskyldig förändring på en hemsida kan få ödesdigra konsekvenser.

Man kan tappa i ranking på viktiga sökord och i värsta kan sajten bli penaliserad och i princip utraderad från sökresultaten. Sådana penaliseringar kan ta mycket lång tid att häva och kommunikationen med sökmotorerna brukar inte vara den enklaste. De är ofta hemlighetsfulla och säger inte rakt ut vad man gjort för fel och vad man kan göra för att ställa saker och ting till rätt. Det kan vara mycket frustrerande.

Penaliseringar drabbar även SEO-byråer, men de har kompetensen att ta sig ur dem och komma tillbaka på banan så snabbt som möjligt.

Vilken byrå ska man välja?

Som vi redan varit inne på finns det mängder av aktörer i SEO-branschen och att välja rätt SEO-byrå är ingen enkel sak. Som i alla andra affärssammanhang är förtroende en mycket viktig faktor. Man ska vända sig till ett företag som inte bara pratar och lovar en massa utan som kan visa upp referenser från nöjda kunder som intygar att SEO-byrån i fråga gör ett bra jobb och levererar resultat.

 

Sedan är det förstås så att SEO-byråer har olika profiler och det gäller att välja en som passar ihop med ens eget sätt att arbeta. Att man kan samarbeta och förstår varandra är naturligtvis mycket viktigt.

 

Man ska med andra ord göra ett grundligt arbete när man väljer SEO-byrå. Man ska se på sökmotoroptimering som en långsiktig investering som kan ge god avkastning på sikt. Byråer som utlovar extremt snabba resultat ska man vara försiktig med. Visserligen kan de ofta ge en hemsida en rejäl skjuts i sökresultaten – kanske ända upp på förstasidan – men det är sällan det håller i längden.

Viktigt för företagsledare att ta hand om sin hy

5 mar 2017

Se på din hy - andra gör det! Det kan låta jobbigt att tänka på sin hud när man har massor av tunga ledarskapsfrågor att ta tag i. Men faktum är att ditt ansikte är en viktig symbol för firman, ett varumärke i sig.  Din personal läser medvetet och omedvetet av dig genom olika ansiktsuttryck hela tiden. Klart att du ska ge ett så bra uttryck som möjligt!

I dag är det vanligare att göra ingrepp som plastkirurgi. Men det kan kännas väl drastiskt. Man ska inte behöva ändra sitt utseende bara för att man leder ett företag. Däremot kan det vara klokt att förbättra det som redan är bra. Till att börja med kan du som känner att du vill förbättra din hy gå till en hudterapeut och fråga om råd. Det finns sedan flera bra produkter att välja bland för att behandla huden. Vilken produkt du ska välja hänger förstås ihop med på vilket sätt du vill förbättra din hy.

Om du är ovan att använda ansiktskrämer, peeling och serum kan du kanske känna ett visst motstånd. Och den viktigaste frågan av allt - fungerar de verkligen? En helt befogad fråga eftersom fina ansiktskrämer kostar en hel del. Det kan då vara skönt att få veta att det i dag finns produkter på marknaden som har vetenskaplig bakgrund. Ett välkänt exempel är Dermaceutic som hudterapueter rekommendrar till sina patienter i dag.

Vad behöver huden?

Det beror förstås på vad du har för grundläge att utgå från. Har du normal, fet eller torr hud? Det är inte alltid så lätt att veta så därför kan det vara klokt att börja med att rådgöra med en hudterapeut. På apotek och skönhetsbutiker kan personal också guida dig, du kan alltid prova dig försiktigt fram.

För kvinnor finns sedan länge en uppsjö av produkter som ska hjälpa det naturliga skönheten på traven. Till att börja med är det bra att ha en bra dagkräm som ger huden lagom mycket fukt under dagens make up. Nattetid är det bra att ha en lugnande nattkräm som hjälper huden att återhämta sig ordentligt.

Rengöring är mycket viktigt för huden, därför är det bra att ha produkter som hjälper till att ta bort smink och rengöra huden grundligt. Till det kan man köra en skonsam peeling då och då. En del tycker också det är skönt med krämer särskilt anpassade för den tunna huden kring ögonen. I dag har många kvinnor serum för att återfukta huden - produkter av hög kvalitet som Dermaceutic kan hjälpa till att bromsa åldrandet av huden.

För män finns i dag en lång rad produkter att välja bland. Det är viktigt att ta hand om huden vare sig du har skägg eller inte. Det finns i dag fina rakprodukter som skonsamt vårdar huden samtidigt som du avlägsnar skäggväxten. Efteråt kan det var på sin plats att använda ett lugnande balsam i ansiktet. Det finns också en rad krämer som hjälper den maskulina huden att stramas upp och framhäva lystern.

Fem saker att tänka på när du köper begagnade kontorsmöbler

2 mar 2017

Det finns ofta gott om bra kontorsmöbler på second hand och i returbutiker i dag. Här kan du som företagare göra riktiga fynd eftersom kontorsmöbler, gigantiska skrivbord och opersonliga stolar från offentliga rum sällan lockar den privata köpare i någon stor utsträckning. Det finns dock några saker du kan tänka på när du köper kontorsprylar som är begagnade:

1. Fungerar lådor och skåpdörrar? Ett vanligt misstag när man handlar flera möbler samtidigt på second hand är att man glömmer att dubbelkolla skåpluckor och lådor. Du kan förstås inte räkna med att det fungerar felfritt som på en vanlig möbelaffär. Så inspektera varje möbel var för sig. Dra ut alla lådor och kollar att de glider lätt. Ibland är det mycket smuts och spill i lådorna. Då kanske du inte vill betala för möbeln. Det innebär ju att du eller någon annan på kontoret måste städa ur lådorna först. Öppna och kontrollera varje lucka och skåp så att dörren till skåpet går lätt att öppna och stänga och att luckan inte hänger snett. Det är inte ovanligt att begagnade möbler har blivit nötta i sina gångjärn och handtag. Kolla så vet du vad du betalar för.

2. Provsitt stolarna. Kontorsstolar är i regel rätt dyra. Men det är något som varje arbetsplats behöver för att spara anställdas ryggar. När du går på en returbutik eller affär med second hand bör du provsitta i varje stol var för sig. Pröva om de olika reglagen fungerar. Du kanske inte kan räkna med att en begagnad stol ska funka till punkt och pricka. Men om den inte går att höja och sänka är det i stort sett bortkastade pengar.

3. Kolla om det finns nycklar och andra tillbehör. Om du ska ha hurtsar och skåp till jobbet är det troligt att du kommer behöver låsa dem vid olika tillfällen. Till exempel under semestertider då få är kvar på kontoret, då kan det kännas obehagligt att en eventuell tjuv skulle kunna ta sig in på kontoret och lätt ta era viktiga papper. En del papper kanske också måste vara inlåsta av sekretesskäl. Kolla så att det verkligen finns fungerande lås med medföljande nyckel till några av de skåp och hurtsar som du köper så att du har möjlighet att låsa in det som behövs.

4. Pruta! Många tänker att det är fånigt att pruta när man går på loppis eller handlar second hand. Men tänk tvärt om. Här finns inga fasta priser! Just kontorsmöbler är klumpiga för en butik att ha under tak och i lager så du har bra prutläge. Däremot kan man kanske inte pressa ner priset om pengarna som kunderna betalar går till välgörande ändamål som Röda korset eller liknande.

5. Fråga om hjälp med transport. Kontorsmöbler är som sagt stora och kräver utrymme. På returbutiker finns ofta större släp som du kanske kan få låna för att köra dina begagnade kontorsmöbler till kontoret.

Viktigt att tänka på vid chefsrekrytering

15 feb 2017

Det är alltid viktigt att en rekrytering resulterar i att den nyanställde kan uppfylla det behov som företaget har. Detta gäller oavsett vilken post på företaget som ska tillsättas. När det kommer till chefsrekrytering är det extra viktigt då en felrekrytering kan kosta företaget extrema summor och till och med personligt lidande hos de anställda. Det gäller helt enkelt att hitta rätt person – till rätt plats.

Första steget, som förhållandevis många slarvar med, är förarbetet. Det är relativt vanligt att man sätter ut en annons snabbt efter att den avgående chefen sagt upp sig. Detta för att undvika att det uppstår en period då de anställda står utan chef. Man söker då ofta efter en person med liknande kvalitéer och kvalifikationer.

Men istället bör man passa på att utvärdera och se på verksamheten. Hur ska den utvecklas i framtiden? Vad behövs för person och kvalitéer? Finns kanske till och med personen redan inom organisationen?

Att skriva en mycket tydlig kravprofil är första steget. Det steg som bör få ta den tid som behövs för att arbetet ska kunna resultera i ett bra underlag för kommande chefsrekrytering.

Andra steget är att fråga sig om ett rekryteringsföretag bör anlitas eller inte. Att ta hand om ansökningar, genomföra gallringar och intervjuer tar mycket lång tid och kräver hög kompetens inom området. Att anlita rekryteringsföretag är inte något krav för att få tag på en riktigt bra chef – men det underlättar.

När tidningen Affärsvärlden för några år sedan skrev en artikel om chefsrekrytering skrev de i början av artikeln ” Det är olika hur tidigt i rekryteringsarbetet ett rekryteringsbolag kliver in”. För dem var det så självklart att kompetensen hos dessa rekryteringsbolag utnyttjas att de utgick från det i texten. Att inte gå denna väg nämndes inte ens i artikeln.

Tredje steget brukar vara intervjuerna. Detta förutsatt att rekryteringsföretagen har genomfört gallringen av de ansökningar som kommit in och att det nu bara kvarstår ett par intressanta personer.  Det är i detta fall mycket viktigt att fokusera på att få ut något av intervjun. Det kan exempelvis vara bra med några punkter man ska fokusera på och avgöra utifrån vad personen svarar på de olika frågorna. Men det är även viktigt att inte fasta i en bild av personen som intervjuas. För rekryteringsprocessen är inte klar efter intervjun, även om vissa anser det.

För det första ska referenser kontaktas. Enligt Affärsvärlden lägger topprekryterare enorma resurser på att intervjua referenserna. Enligt vissa källor utgör det hela 30% av rekryteringsarbetet. Det handlar alltså inte om att ringa en referens för att få bekräftat att bilden av personen stämmer mot vad rekryteringsgruppen har för åsikt. Det handlar om att få åsikter och vinklingar som man inte tidigare tänkt på. 

Det kan även finnas behov av att kontrollera CV och meriter. Det är nämligen vanligare än vad kan tro med påhittade meriter för att därigenom få tillgång till arbeten man annars aldrig skulle ha fått. I USA finns det till och med företaget som enbart jobbar med att kontrollera personers meriter i samband med arbetsansökningar. Detta är även något som till viss del har kommit till Sverige.

Glöm sedan inte att rekryteringen bara är första steget. Sen är det minst lika viktigt att se till att den nya chefen trivs på jobbet – Så inte ännu en rekrytering måste ske inom kort.

Du tjänar på att ta hjälp med din redovisning

27 jan 2017

På det stora hela så går vi mot tider där fler ochstatistik fler blir sin egen chef. Det vill säga; vi ser redan nu – och kommer i framtiden att se ännu fler – att personer öppnar egna verksamhet och därmed också gör sig själv mer oberoende. Detta av den enkla anledningen att det är möjligt på ett annat sätt än vad det tidigare var.

Kort sagt, varför ska en ung tjej i Uppsala sitta stilla på ett kontor och skriva texter åt ett företag då hon istället kan sitta hemma, skriva likadana texter – men åt flera företag åt gången och därmed tjäna mer pengar och på egen hand bestämma hur- när-, och vart hon vill jobba? Internet och den nya tekniken har helt enkelt öppnat tidigare stängda dörrar, öppnat för fler möjligheter och gjort oss mer flexibla att på egen hand sköta våra yrkesliv och karriärer.

Dock – och det här är viktig – så gäller den gamla trista devisen om frihet under ansvar och idag så gör den det mer än någonsin. Det som visat sig är nämligen att många av dessa nya, egna företagare inte har en aning om hur exempelvis skatteinbetalningar, redovisning och moms ska skötas och detta är ett stort problem.

Anlita en redovisningsbyrå i Uppsala

För; ett företags redovisning måste skötas och den måste skötas på ett korrekt sätt. Den unga tjejen från Uppsalakanske tycker att det hela är en icke-fråga som kan lösas allt eftersom – men tyvärr så kommer inte Skatteverket att dela den uppfattningen. Sköter hon inte sin bokföring på ett korrekt sätt så riskerar hon böter – i vissa fall fängelse – och hon riskerar att drabbas av ett näringsförbud. Kort och gott och som en uppmaning: ska du starta eget eller driver du en mindre rörelse – se till att anlita professionell hjälp med din bokföring.

Det kostar inte så mycket att anlita en redovisningsbyrå och dessutom så går det utmärkt att sköta kontakten med en sådan via internet. Att vi har möjlighet att vara – så att säga – vår egen dräng innebär inte bara frihet – det kommer också med ett stort ansvar och gällande redovisning och andra frågor inom samma gebit så bör man använda sig av den professionella hjälp som trots allt finns.

Här kan du läsa mer om en kompetent redovisningsbyrå i Uppsala. 

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.

Så jobbar de stora företagen med headhunting

13 jan 2017

En bra rekrytering betyder mycket för ett företag. På samma sätt gäller också motsatsen, en dålig rekrytering kan vara förödande. Alla stora framgångsrika företagare kan se att rätt personer på rätt plats i arbetslaget är det kuggar som drar verksamheten framåt. I slutänden är det förstås produkten som räknas, men utan personal blir den produkten sällan bra. Ett företags framgång ligger i händerna på de som arbetar.

Att få till en bra rekrytering är därmed en av den i särklass viktigaste uppgifterna för en firma. Och den svåraste. Men med hjälp av professionell headhunting kan en knepig rekrytering bli en spännande utmaning som slutar med att två parter hittar varandra. Ditt företag och en ny nyckelperson i arbetslaget.

Spara pengar på rätt rekrytering

En sak är säker när det gäller rekrytering. Att leta och hitta ny personal kostar både tid och pengar. Men stora företag som lyckats kan vittna om att det är det värt.

Årligen betalar företag stora summor pengar för att värva rätt personal. Det är pengar man får tillbaka när man hittat rätt personer. Men tyvärr sker det också ofta rejäla felrekryteringar. Dyrt, tråkigt och tidsödande. Du som råkar anställa en eller flera personer som inte visar sig passa i företaget ställs ofta inför en lång och slitsam process där du och den nyanställde måste komma överens. I värsta fall kan det bli tunga förhandlingar och juridiska processer innan ni kommer ur problemet.

Headhunting för att hitta rätt chef

Rätt rekrytering är viktigare och viktigare ju längre upp i hierarkin på en arbetsplats du kommer. En arbetsledare och en chef påverkar många människors vardag. Det gäller verkligen att hitta en person som håller måttet. Dels kunskapsmässigt, erfarenhetsmässigt men det sociala är ofta också viktigt. En person som ska leda andra måste fungera med människor. En dålig chefsrekrytering leder ofta till onödig konflikter och dålig stämning på jobbet.  

Genom att anlita professionella rekryterare med erfarenheten och kompetens inom området headhunting får du hjälp att hitta rätt i rekryteringssnurren.  Proffs på headhunting arbetar ofta strukturerat och välorganiserat. Det är nödvändigt för att inte missa luckor i rekryteringsprocessen.

Rätt person på rätt plats

Många företagare som inte är vana att arbeta med rekrytering gör ofta samma misstag. De tittar för ensidigt på de ansökande. Som företagare vill man förstås fort hitta rätt person och missar därmed varningstecken eller brister i sin längtan efter att lösa problemet snabbt. Samtidigt vet man själv att det inte är bra att slarva med rekryteringen. I slutänden kan det bli så att man själv väljer fel person och när det visar sig att den anställde inte lever upp till förväntningarna blir man arg på den nyanställde. Inte rättvist. Den personen kan mycket väl ha gett en sanningsenlig bild av sig själv och sin kompetens men du som företagare missade informationen i din iver att bli klar med rekryteringen.

Ett företag som arbetar med just headhunting har system för att undvika den typen av missar.

Verktyg för att hitta rätt rekrytering

Företag som arbetar med rekryteringar har i regel en rad strikt professionella verktyg för att hitta och mejsla fram rätt personer till rätt tjänster. En rekrytering är en lång process. Det handlar om att leta, att sortera, att prioritera och sedan kanske göra om de stegen flera gånger innan man är säker på att man har hittat rätt. Till det kommer också allt efterarbete. Att ta kontakt med samtliga sökande och förklara att tjänsten är tillsatt. I dag är det vanligt med många sökande till varje tjänst så det här arbetet kan bli mer tidsödande än vad man som vanlig företagare först trott. Med en firma som sköter rekryteringen behöver du inte oroa dig för hur många som söker, det är firman som ser till att ta fram rätt person som passar dig och sen sköta allt arbete runt omkring rekryteringen.

Starta bolag i Estland – bra att känna till

7 jan 2017

Att starta bolag i Estland är något man kan göra för att få ut mer pengar i handen från sin verksamhet. Skatterna här är nämligen betydligt lägre. De flesta som startar bolag i landet brukar ta hjälp av en agentur eller en lokal distributör för att slippa brottas med den estniska byråkratin på egen hand. Kan man inte språket, eller känner någon från Estland med kunskap inom området, är det troligen det bästa alternativet.

Funderar man på att starta bolag i Estland, finns det ett par saker som kan vara bra att känna till.

Företagsformer

Företagsformerna i Estland ser lite annorlunda ut än dem i Sverige. Till exempel finns det:

  • Aktsiaseltsor (AS) – Aktsiaseltsor är ett publikt aktiebolag där ägarna inte har något personligt ansvar. Lägsta kapital som krävs för att starta ett AS i Estland är 400 000 EEK, vilket motsvarar ungefär 230 000 kronor i skrivande stund. En viktig sak att känna till är att minst hälften av dem i bolagsstyrelsen måste vara bosatta i Estland.
  • Osaühing (OÜ) – Likt ett AS, men kräver ett betydligt lägre aktiekapital. Istället för 400 000 EEK, räcker det med 40 000 EEK. Är kapitalet större än 400 000 EEK krävs en revisor.
  • Täisühing (TÜ) – Täisühing är ett bolag med gemensamt partnerskap. Två, eller fler, personer jobbar under samma firmanamn och är tillsammans ansvariga för verksamheten. För den här företagsformen finns inga krav på kapital. Inte heller krävs det att man registrerar sig i företagsregistret.

De olika avgifterna, försäkringarna och skatterna

Många som planerar att starta bolag i Estland gör det just för de lägre avgifterna och skatterna. Den vanliga momssatsen ligger till exempel på 18 procent för varor och tjänster, medan den reducerade ligger på fem procent. Något som lockar många att starta bolag i Estland är företagsskatten. I landet finns nämligen ingen bolagsskatt. När vinst från företaget tas ut betalas endast 21 procent av aktieutdelningen.

Inte heller krävs det några särskilda försäkringar när man startar bolag i Estland. Det här gäller de allra flesta branscher – men kan inte appliceras på alla. Vissa områden betraktas som särskilt riskfyllda för konsumenter eller borgenärer, och inom dessa krävs ansvarsförsäkringar. Exempel på företag som kan behöva en ansvarsförsäkring är advokatbyråer och resebyråer.

Att tänka på

Som tidigare nämnt, använder många sig av en lokal agent för att starta upp sitt bolag i Estland. Det här är generellt sett bra och brukar vara en smidig lösning. Glöm dock inte att ta reda på om agenten handlar med konkurrerande produkter. Detta för att undvika konflikter.

En annan sak som är bra att känna till är att personliga kontakter värderas högt i Estland. Börja gärna högt upp i företagets organisation. Kontakta direkt den som är beslutsfattare och huvudansvarig för det område du behöver hjälp inom.

 

← Äldre inlägg