Affärsjuridik är ett brett och omväxlande rättsområde

Är du nyfiken på affärsjuridik? Vill du veta vad en affärsjurist kan göra för dig? Eller funderar du på vad som krävs för att jobba som affärsjurist? Varsågod, den här texten är till dig!

Bolagsrätt, avtalsrätt, köprätt, entreprenadrätt, fordringsrätt och obligationsrätt. Detta är bara några av de olika områden som ligger under rättsområdet affärsjuridik. Affärsjuridik är nämligen ett brett och omväxlande rättsområde, som bland annat spelar en viktig roll när det kommer till reglering av företagandet i Sverige.

Den som jobbar med affärsjuridik är, som du säkert förstår, utbildad jurist och kallas för affärsjurist. Och för att arbeta med affärsjuridik krävs kunskap om både juridik och ekonomi. Affärsjuristen arbetar ofta förebyggande för att du och ditt företag ska slippa problem i framtiden. Men vad gör egentligen en affärsjurist, lite mer exakt? Låt oss ta en närmare titt!

Vad gör en affärsjurist?

Med hjälp av sina kunskaper i ekonomi och juridik kan en affärsjurist analysera och lösa juridiska problem och bedöma de ekonomiska konsekvenserna av ett juridiskt beslut och de juridiska konsekvenserna av ett ekonomiskt beslut. En affärsjurist fungerar därför ofta som rådgivare under större och mindre affärstransaktioner, som till exempel när ett företag ska köpas eller säljas.

Men en affärsjurist kan även ställa upp som rättegångsombud i kommersiella tvister i domstol. Det finns också affärsjurister som jobbar som konkursförvaltare och rekonstruktörer. Affärsjuristen är som regel en del av en större juridisk byrå, eller egenanställd. Affärsjuristen är med andra inte anställd av företaget som hen ska fungera som rådgivare för. Mer om affärsjuridik hittar du här: https://www.affärsjuridikgöteborg.se

21 Feb 2021

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.