Skapa större glädje på jobbet

Arbetsglädje – det är förmodligen den enskilt största detaljen du som chef ska försöka skapa bland dina anställda. Detta av den anledningen att en större arbetsglädje kommer av en stolthet över företaget, över sitt jobb och sin prestation. Kort och gott: arbetsglädje är ett kvitto på att de anställa verkligen trivs både med sina arbetsuppgifter, med sina arbetskamrater och med dig som chef.

Här räknar vi naturligtvis in schyssta arbetstider, rimliga löner och möjlighet till att avancera i företag som starkt bidragande orsaker till ökad arbetsglädje – med det finns även andra detaljer som kan leda till sådan och vi tänkte för enkelhetens skulla rada upp några tips här nedan som kan vara värda att testa för dig som chef:

  • Var generös. Inte att förväxla med att muta eller ställa sig in. Vet du exempelvis att en av dina anställda föredrar en typ av frukt eller en viss typ av kaffe – se till att detta finns. Små gester som leder till sammanhållning och glädje. Lär dig födelsedagar och se till att bjuda på någon liten kaka – med sång – då sådana inträffar. Att någon gång smyga ner exempelvis en trisslott eller en biobiljett i lönekuvertet är heller ingen dum idé.
  • Visa uppskattning. Ge beröm och uppmuntra ett bra jobb. Se till att fler hör och var inte rädd för att verkligen ”hänga ut” ett väl genomfört jobb så att alla hör. Var noggrann med att uppmuntra alla, någon gång.
  • Sprid glädje själv. Ögonkontakt och ett leende – svårare än så är det inte. Kom inte till jobbet och sucka över arbetsbördan. Du är chef – du klarar det – visa det!

ledarskap

Teambuilding – några övningar som tips

Att då och då genomföra aktiviter tillsammans – utanför jobbet – skapar en bra atmosfär. Se till att du som chef ordnar sådana med jämna mellanrum – men lär dig också dåd et är dags för dig att avstå. Har dina anställda planerat en after-work och där du inte blir tillfrågad så ska du inte ta det personligt och försöka höfta in dig. De behöver förmodligen slappna av utan dig och det får du vackert acceptera.

Men; du kan utan tvekan initiera olika aktiviteter som för er närmare varandra – exempelvis bowling, go-cart, matlagningskurser, flyga i vindtunnel och så vidare är bra exempel på sådant. Men, de kostar även lite pengar och vi tänkte därför ge exempel på teambuilding som går att genomföra på kontoret och som kan stärka gruppens gemenskap – utan att det kostar så mycket pengar. Här är ett bra tips på en sådan övning:

  • Bygga fallskärm. Dela in gruppen i mindre grupperingar och lägg fram valfri utrustning – tänk pyssellåda. Koka ett par ägg – ett till varje grupp – och dela ut dessa. Reglerna är enkla: dina anställda ska på kortast möjliga tid konstruera en fallskärm till sitt ägg och ägget i fråga ska ”överleva” ett fall från två-tre meter. Roligt, utmanande – och i många fall omöjligt. Se till att ha skurhinken redo och se till att upprepa äggkokningen några gånger. Alla måste få en chans att prova sina konstruktionsidéer!
  • Charader: en klassiker som verkligen lättar upp stämningen. Det här kan ni med fördel avsluta exempelvis varje månad med. En minut per lag och ord, inga ljud och ingen rekvisita – låt charaderna och skratten börja.

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.