Blogg

Hur ser ditt företag ut för kunderna?

7 sep 2020

Hur ser dina skyltar ut? Frågan är relevant för företag att fundera över. Detta då kunderna köper på känsla snarare än på fakta och efterforskning. Detta löper som en röd tråd genom hela köpbeteendet och kan man som företag fånga upp kunder redan innan de gått in i exempelvis butiken - ja, då har man vunnit väldigt mycket.

Skyltar spelar en stor roll i att skapa en identitet för ett företag. Man skapar en egen sådan, man får någonting som kunderna känner igen - och känner trygghet med - och man får, kanske framförallt, en bra vägvisare.

Det senare kan de flesta relatera till. En skylt på en fasad - eller längs vägen - visar kunderna att man har en verksamhet och här kan man definitivt, som sagt, få denne att bilda ett intresse.

Nya skyltar ger ett mervärde

Rätt skylt gör skillnad på ett bra sätt, fel sådan kan vara förödande. Frågan är hur man ska tänka? Det första är att man ser till att de skyltar som finns är hela och rena. Många äldre företag glömmer bort detta. Det kan vara förödande. En skylt som ser smutsig ut och som blivit biten av tidens tand kommer knappast att attrahera nya kunder - snarare tvärtom. Det går att tvätta skyltar och man kan även byta ut dessa vid behov.

De moderna skyltar som idag finns på marknaden är bättre. Det handlar om en utveckling där tekniken tagit ett tydligare utrymme. Ledlampor är vanligt förekommande där man - för en billig peng - kan få upplysta skyltar som verkligen visar det man vill som företagare: här är vi och detta erbjuder vårt företag.

Även digitala skyltar är på kraftig frammarsch. Där är fördelen att du som företagare kan styra den egna informationen. Kombinerar du en större skylt utomhus med mindre skyltar inomhus kan du på ett tydligare sätt nå kunderna med specifika budskap och viktig information. Digitala skyltar är hållbara, de är enkla att sköta och rengöra och de är den lösning som de flesta idag väljer.

Hur ser dina skyltar ut och hur vill du ha dem?

Vi återgår till den initiala frågan om hur dina företagsskyltar ser ut och om du svarar att dessa inte riktigt stämmer överens med det du kräver så går vi vidare med en annan fråga: hur vill du att skyltarna ska se ut?

Fördelen idag är att du som kund kan välja skyltar som skräddarsys efter dina behov, krav och önskemål. Detta vad gäller färg, storlek, form, layout, typsnitt på bokstäverna och om det exempelvis ska finnas lampor eller handla om en mer modern, digital lösning. Du bestämmer - företaget lyder din minsta vink. För många blir valfriheten emellertid lite av ett fängelse. Hur ska man tänka? Vi ger några tips.

  • Hitta den röda tråden. Som vi inledde texten med. En kund köper på känsla och redan vid entren kan din skylt skapa ett sug hos en potentiell kund. Ett tips i detta är att hitta en röd tråd som löper från skylt och logotyp vidare in genom hela lokalens utformning. Det skapar en trygghet hos kunderna som känner att allt känns genomtänkt och påkostat. Det ger fördelar.
  • Ta hjälp av en formgivare: Hur ser din nuvarande logotyp ut - och finns det ett värde i att förändra den? Många företag - i synnerhet mindre sådana - har logotyper och färgval som sticker i ögonen. Detta sagt med all respekt. Men, det är skillnad på att ta fram en logotyp som lekman och att göra det som en utbildad formgivare. Det kan verkligen vara en investering som lönar sig och som heller inte behöver vara så dyr som många verkar göra gällande. Se över den möjligheten! Om inte - låt åtminstone företag som hjälper dig med dina skyltar få komma med värdefull input.
  • Välj rätt färger. Vilken färg är den som uppskattas mest av både kvinnor och män? Vi ger en ledtråd: den används i två av våra mest populära sociala medier Just det. Blått. Både Facebook och Twitter har insett att blå är en färg som tilltalar de flesta och använder sig av denna. Exakt så kan du som företag också tänka. Blått ger en trygghetskänsla och en känsla av säkerhet. Polisen använder blått, eller hur? Andra färger som normalt fungerar är röd och gul. Det man ska undvika är orange och brunt då dessa tilltalar väldigt få. Men, det man ska tänka på är att färgen ska matcha verksamheten. Säljer du kaffe så kanske inte brunt är en dum färg och detsamma gäller om du har en verksamhet som importerar apelsiner. Det viktigaste är att fånga upp kunder och att den färg man väljer kan löpa vidare genom hela verksamheten - butiken, de anställdas kläder och så övriga inredning. Allt börjar med dina skyltar. Ta en titt uppåt och se över vilket skick de är i.

När du vill vidareutbilda dig som företagsledare

5 aug 2020

Det är ett stor och ansvarsfullt arbete att arbeta som chef och VD på ett bolag. Det gäller att man är rätt person som får personalen att arbeta åt rätt håll. Dels handlar det om att få en rätt sammansättning på personalen som ser till att lyfta varandra och att var och inte bara satsar på sig själv. Hur får man en hel grupp med människor att arbeta åt samma håll? Som verksamhetsledare handlar det om att hålla en viss distans till sina anställda, men samtidigt ha bra relationer med sina anställda. Det sägs ju att det inte är företagets produkter eller tjänster som gör att vi vill arbeta, utan det är respekten och att man gillar ens VD som gör att man vill arbeta på ett företag. Så hur man blir man den där VD:n som de absolut bästa människorna vill jobba för?

Egenskaper som är bra att ha naturligt

Det sägs att man föds som ledare, och det ligger en hel del i det. Vissa har ledaregenskaperna med sig sedan födseln. Här pratar man ofta om alfahanar, och alfahonor; det vill säga människor som gärna vill ta ledningen i en grupp med människor. Då tänker man sig självständiga och självsäkra människor som människor gärna vill följa. Den som har ledaregenskaperna ska kunna attrahera andra, med sitt utseende och sin karisma. Människor ska vilja följa den personen. Ju mer du som ledare kan attrahera andra, desto lättare är det att få dem att följa dig. Ska du få människor att följa dig, är det viktigt att se dem, bejaka dem och vilja visa vägen som de ska gå.

Egenskaper som man kan träna sig till

Man kan träna upp de egenskaper som man tycker att man saknar. En sådan egenskap är självförtroendet. Att ha självförtroende är mycket viktigt eftersom de som ska följa dig ska kunna känna sig säkra på att du vet vart man är på väg. Andra egenskaper som man kan lära sig är kommunikation, förmågan att kunna kommunicera med andra så att de vill följa dig och att du kan attrahera andra människor. Som ledare är det viktigt att du når fram till människorna som du ska leda, att de förstår vad det är du vill och vad du förväntar dig av dem, att de förstår målet med arbetet så att alla verkar för samma mål. Bland annat dessa egenskaper är sådant som man kan förbättra och träna upp, läs mer om hur du kan gå en kurs i ledarskap.

Distansarbete något för dig?

4 aug 2020

Vem drömmer inte om ett flexibelt jobb som du kan resa med? Att kunna jobba från båten, sommarstugan eller pojkvännen? Att vara ortsoberoende och kunna jobba online innebär stor frihet.

Har du testat att hålla distansmöten online? De allra flesta företag använder teknikens hjälp idag och håller videomöten och konferenser. Distansmöten kan ske både i grupp eller enskilt över nätet, på storbildsskärm eller via telefon. Flexibiliteten för dig som företagare ökar enormt när du använder dig av onlinemöten. På så vis kan du jobba från sommarstugan eller från olika städer runt hela vår jord. Plötsligt kommer alla så mycket närmre och kunder eller leverantörer kan finnas i samma stad, i samma land eller i andra delar av världen. Oavsett var alla befinner sig så kommer vi närmre genom att använda oss av tekniken. Håller du i distansmöten online?

Konsult och egenföretagare

Som konsult och egenföretagare kan du till exempel utföra enormt mycket mer jobb om även du använder dig av nätet när du behöver ha möten än om allt ska ske på plats. Du kan jobba hemifrån och prata med olika delar av landet under samma dag. Du behöver inte ens förflytta dig. Möjligtvis går du från arbetsrummet till köket och tillbaka, men längre resor än så behöver du inte göra. Dessutom kan du använda dig av distansmöten när du är ute och reser. Om du är på väg till en kund eller ett uppdrag så kan du under resans gång delta i mötet genom att koppla upp online. Se till att äga utrustning som gör dig nöjd med bild och ljud. Du vill såklart att det ska kännas proffsigt.

Rätt utrustning på kontoret

Är ni en arbetsplats där det är vanligt med distansmöten? Då är säkert era konferensrum redan utrustade med högkvalitativ utrustning för ljud och bild. Om inte, kanske ni ska fundera på det? För även om många möten sker på egen dator eller mobil och direkt mellan enstaka personer, så kommer det att komma distansmöten där hela avdelningen eller firman ska vara med och alla behöver synas och höras. Då behöver ni den högkvalitativa utrustningen som är enkel att dra igång och som garanterat fungerar - utan tjafs. Tänk så långt tekniken har kommit idag. Det blir så mycket enklare när allt kan ske via högkvalitativa tv-skärmar istället för en surrig gammal projektor. Dessutom är alla vana vid distansmöten på ett helt annat vis idag.

Släpp ansvaret för datorn

1 jul 2020

Alla kan inte vara dataexperter, och den äldre generationen har så många andra kunskaper som är mycket viktiga för företaget. Anlita experthjälp med all er IT, det underlättar för alla.

Att det hänger sig i datorn kan bero på många olika faktorer. Systemet kanske är överlastat. Får man inte upp en sökt hemsida, kan det vara fel på själva sidan. Det företag man söker på har kanske fått uppkopplingsproblem eller gjort något fel. Det är bäst att avvakta. Kanske har du också haft en frustrerad chef som skäller när någon sida inte kommer upp på direkten eller när en uppgift dröjer? Om ingen på firman har tillräckliga datakunskaper, leder det till dålig stämning och frustration. Det är ju någon annan kompetens som de har blivit anställda för. Datorer kan experter sköta.

Snålheten kan bedra visheten

Ett gammalt ordspråk säger att snålheten bedrar visheten. Alla känner vi kanske någon som letar efter en tioöring i bokföringen. Det ska stämma, och det får ta vilken tid det vill, för tioöringen måste fram. Inga differenser tolereras. Det är dumt att vara för stelbent och rigid, för det är både smidigare och billigare att boka en tioöring mot ett konto för öresavrundning. Om nu chefen inte kan datorer, borde han lämna över ansvaret till någon som kan sköta det rationellt och på ett riktigt sätt. En konsult är inte fel, för de har specialistkunskaper, och det jobb som ska göras blir bättre och går snabbare. I långa loppet tjänar man på att ha ett väl fungerande system, och då är det bra att ha ett serviceavtal med en datafirma.

Lugnare för personalen

Man får inte glömma att personalen ofta utgör ett minimum av anställda, och när någon blir sjuk eller har semester, måste de andra täcka upp. Annars blir jobbet liggande. Det är ett stort ansvar att ha hand om bokföringen med alla datum som ska passas, och även lönerna, skatterna och momsen, som inte får hänga upp sig alls. Chefen visar omtanke om sin personal genom att tillhandahålla fungerande system och reservfunktioner, så att de viktigaste sakerna alltid fungerar. Eftersom den tekniska utvecklingen går så snabbt, är det bra om man har kontakt med en bra IT-firma som hjälper till och styr upp allt. Det kan gälla allt från backup till hemsidesfunktioner, fildelning eller installationer av komplicerad utrustning. Det är lugnare för personalen om de har ett telefonnummer att ringa när det behövs. Vi tipsar att ta hjälp från denna sida: https://liminity.se/

Sköts bokföringen bäst i aktiebolaget?

5 jun 2020

I ett aktiebolag redovisar man mycket mer än i en enskild firma eller ett handelsbolag. Bokföring är grunden, och sedan tar intressenter och myndigheter enkelt del av bokslutet.

Intäkten bokförs i ett aktiebolag redan när en faktura skickas till kund och man får en fordran på kunden. När kunden betalar bokas kundfordran bort och beloppet bokas in på bankkontot. Ett aktiebolag sköts med ordning och reda, hela tiden. Den som har en enskild firma kanske bara bokar in försäljningen mot ett bankkonto, lite senare, när man har tid och lust. Det behöver inte vara en slarvigare bokföring i en annan företagsform, men i praktiken är aktiebolaget supertydligt. Man gör avstämningar mycket oftare och redovisar mer till myndigheterna.

Vitsen med att ha aktiebolag

Fördelen med att ha ett aktiebolag är att bolaget är en egen juridisk person. Ägaren har begränsad ansvarighet. Har man till exempel två aktiebolag och ett går bra och det andra går i konkurs, är de två fristående enheter. Ägaren kan helt enkelt avsluta det olönsamma bolaget och behöver inte betala skulderna med sina privata pengar. Det företag som går bra kan fortsätta med det och utvecklas vidare. Även om man måste ha ett aktiekapital när bolaget startas, är det en mycket säkrare företagsform på sikt. En enskild firma som går dåligt drar däremot oftast med sig ägarens privatekonomi i fallet. Varorna man har köpt in till lagret måste betalas även om försäljningen inte går bra. Har man ett handelsbolag med en kompanjon är man också solidariskt betalningsskyldiga för alla bolagets skulder. Det kan vara riskabelt om kompanjonen är slösaktig.

Aktiebolaget är mer offentligt

Uppgifter från aktiebolagets bokslut kan bland annat läsas på sajten Alla Bolag, så vem som helst kan se hur stor omsättning det är och hur stor vinsten har blivit. Kanske går företaget med förlust år efter år, och då syns det också. Det är bra att veta om man tänker sälja varor till bolaget eller om man funderar på att söka jobb där. Bokföringen i ett aktiebolag ger besked om bolagets resultat månad för månad. Genom att allt bokförs löpande kan man när som helst dra ut listor som är helt aktuella. Har försäljningen ökat? Hur stor förtjänst är det på våra affärer? Vilka kostnader kan vi dra ner på? Detta är en stor fördel i aktiebolaget, för ägaren kan observera trender, ha full koll hela tiden och vidta åtgärder i tid, när det behövs.

Med rätt lönesystem spar ni tid till annat

27 maj 2020

Har ert företag problem med att få lönehanteringen att löpa smidigt? Stjäl det tid som ni egentligen skulle behöva lägga på andra uppgifter? Då kan HR Plus vara lösningen på era problem.

Det är viktigt att ha ett bra lönesystem som löper på smidigt. Det spar tid och man slipper bli frustrerad då saker inte fungerar som det ska. Utvecklingen går hela tiden framåt med smarta applikationer, molntjänster och mobilanpassningar. Ibland räcker det med att bara uppgradera det lönesystem som man redan har, men i vissa fall kan det bästa vara att byta till ett nytt system. Fundera därför på vad just ert företag behöver och varför. Hur kan man förbättra löneavdelningens förutsättningar att kunna göra ett bra och effektivt jobb? Fungerar tidsinsamling och rapportering enkelt och smidigt eller stoppas den av för mycket manuell hantering?

Fundera på vad som måste ingå i ett nytt lönesystem

Det bästa är om exempelvis ekonomichef, HR-chef och VD tillsamman sätter upp en kravlista på vad ett nytt lönesystem måste innefatta. Vilka olika kollektivavtal följer man, vilka funktioner behövs och hur ska driften skötas; vem ska implementera och underhålla systemet? Det finns flera företag på marknaden som är specialister på HR Plus. Hör av er till dem med er kravlista och låt dem komma med olika förslag på hur ert lönesystem kan förbättras. Ibland är det också saker som man själv inte har tänkt på som kan underlätta mycket. Självklart kan de också hjälpa till med att analysera företagets lönestrategi för att hitta var det kan göras förbättringar och se över vilka olika behov man har.

Fråga efter referenser och ställ frågor

Ska man investera i ett nytt lönesystem och dessutom lägga ner en massa tid på att implementera det så är det viktigt att det blir bra. Det är en långsiktig investering som man förhoppningsvis har i många år framöver. Fråga därför efter referenser innan ni bestämmer er för vilket HR-företag som ska få ta sig an ert lönesystem. Kontakta sedan referenserna och ställ frågor om systemet och om det finns något som de tycker kan förbättras. Ställ även frågor om leverantören och hur samarbetet har fungerat. Att välja ett företag som har varit länge i branschen och som har stor erfarenhet med att arbeta med olika företag och organisationer är alltid en bra idé. De känner väl till de olika behov man kan ha i sin organisation då inget företag är det andra likt.

Оutsourcing av lön – ett modernt sätt till effektivare lönehantering

22 maj 2020

Löner och dess hantering är både en lång och krävande process som tar mycket tid och resurser. Effektivisering och optimering kan leda till stora besparingar och smidigare arbete.

Löner måste betalas ut i slutet av varje månad. Löneredovisningen kräver aktuella kunskaper om gällande lagar och stadgar som dessutom kan ändras från år till år. Manuell hantering anses idag vara den största boven i hela processen. Den tar tid och kan leda till fel, något som automatiseringen löser på ett effektivt och bra sätt. Att installera och börja använda sig av ett försystem för avvikelser eller tidsregistrering är ett första bra steg. Försystemet sparar tid och kan oftast leda till minskning av felinmatningar. Systemet bör kunna användas av övrig personal, inte bara ekonomiavdelningen som faktiskt bär huvudansvaret. Ett annat hett tips för att få en bättre administration och frigöra egna resurser är att outsource:a. Huruvida denna lösning är bra eller inte behandlar vi mer i detalj i nästa rubrik.

Outsourcing – en bra lösning?

Att välja outsourcing för företagets lönehantering är ett alternativ som tilltalar allt fler. Är det en bra lösning? Absolut! Att anlita en redovisningsbyrå med bevisad erfarenhet inom just det området är en bra lösning. Först och främst bär denna partner hela ansvaret för att lönerna ska bli redovisade på rätt sätt och komma in i tid. På detta sätt frigörs resurser som företaget kan fokusera på något annat håll. Osmidig eller tung lönehantering kan egentligen lösas på två sätt där det första är att outsource:a. Det andra är att ändra sitt eget system, något som visat sig vara en långsammare och mer påkostad process.

Vad behövs för en bra löneadministrering?

En behändig löneadministrering ska först och främst vara automatiserad till en viss grad. Det mesta av det manuella arbetet bör bytas ut mot ett online-system med bevisat bra resultat. En annan viktig faktor att ta hänsyn till är bra kommunikation och klara, strikta riktlinjer. Vad behöver företagets lönehantering, vilka steg ska tas för att göra den effektiv? Vilken del ska automatiseras och vilken kan hanteras manuellt?

All löneadministration hänger tätt ihop med organisationens interna regler och bestämmelser. Vissa företag kräver till exempel två signaturer på en reserapport för att den ska gälla medan andra är ok endast med en virtuell sådan. Tillsammans med de strikta riktlinjerna ska löneprocessen även vara i enlighet med organisationens principer på det området.

Reklam på väskor och kläder

25 apr 2020

Var kan man trycka upp sina affischer, stora bilder eller helt enkelt få en bok upptryckt? Vad finns det för olika vägar att gå när det är dags att trycka upp en katalog över det man vill sälja?

Det kan vara en riktigt vinstdrivande affär att trycka upp reklam på kläder eller väskor. Titta bara på alla matvaruaffärer som finns runtom i landet. Vi går alla runt med plastpåsar, papperspåsar eller tygpåsar som har någon form av tryck. I de flesta fall är det reklam. Det har till och med blivit vanligt att ett varumärke har sitt namn på ett klädesplagg för att visa att det är just det märket man bär. Det har blivit en miljonindustri och man köper som aldrig förr. Ingen frågar efter om det är bra kvalité eller hållbart. Ibland står hela namnet tvärs över kläderna och ibland är det bara en liten minimal text med i ena hörnet.

Företagskläder

På många företag är det vanligt med arbetskläder. De har ofta ett tryck med företagets namn. Här handlar det således inte alls om att göra reklam för att sälja varan utan snarare att göra reklam för tjänsten man erbjuder. I många fall kan man lätt relatera till företagsnamnet och veta vilka produkter eller tjänster de erbjuder. Arbetar man på ett stort eller litet företag ger det även en gemensamhetskänsla av att tillhöra samma team och man blir lätt att upptäcka för personer som vill ha hjälp att hitta något bland hyllorna. I andra fall vill kunden istället ställa frågor om en produkt eller tjänst och arbetskläder på personalen underlättar då, när de vill veta vem som arbetar på företaget eller i butiken.

Reklamprodukter

I vår reklamvärld finns det mycket mer än kläder och väskor. Att låta trycka upp ett visitkort kan vara till riktigt bra nytta oavsett om man är privatperson eller företagare. Det är ofta man växlar mer än telefonnummer och istället för att stå och rabbla alla uppgifter och med risk att uppfatta fel kan det vara superbra med ett litet kort där allting står. Hör man till de som vill anteckna på ett block är det vanligt att man trycker upp speciella block med sitt företagsnamn på. Affischer, dekaler, klistermärken, skyltar, foldrar, häften och brevpapper är andra exempel på hur man använder sig av reklam. I det ögonblick man bestämt sig för att satsa fullt ut är det bara att hitta ett bra tryckeri. Sedan kör man. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.tryckeridalarna.se/

Vilka är dina behov av transporter?

17 apr 2020

Behöver du en bil för firman där du kan transportera dina verktyg, flyttkartonger eller varor? Här är några viktiga punkter för dig att tänka på innan du köper eller hyr en transportbil.

Har du startat firma eller kanske utökat? Då behöver somliga ett kontor, eller ett större kontor med plats för fler. Andra behöver en större och bättre bil. Om du kör godstransporter finns det många alternativ. Här är några fakta om det vi kallar pick up, lätt lastbil eller skåpbil, alltså ett fordon som i huvudsak fraktar saker och inte människor. En lätt lastbil har högst 3,5 ton som totalvikt och får köra den hastighet som anges på vägen. Tyngre lastbilar har restriktioner för hastigheten, 80 kilometer/timme på väg och 90 kilometer/timme på motortrafikled eller motorväg. Lätt lastbil får köras av den som har B-körkort.

Hur mycket plats är lagom?

En viktig standard för ytan och kapaciteten i bilen är att räkna i antal europall, en sådan har måtten 120 x 80 centimeter. De har traditionellt tillverkats i trä, men finns också i plast. På pallarna lastas olika typer av gods, som inte kan staplas på varandra, i motsats till flyttkartonger. Pallarna är lätta att lyfta ut med en gaffeltruck och kan lagas och återanvändas. Om du väljer att hyra, istället för att köpa, transportbil kan du vara mer flexibel med storleken och använda bilen till det du behöver, under den period du behöver. Sträckorna på dina transporter är naturligtvis också viktiga. Det går att mer eller mindre skräddarsy utifrån dina prioriteringar.

Värdera bilen - ditt arbetsredskap

Några punkter du alltid ska ägna uppmärksamhet är andrahandsvärdet, i de fall du väljer att köpa bilen. Det är ofta viktigare för ekonomin än bränsleförbrukningen över bilens livstid. Se till att det inte är för långt till verkstaden, det stjäl tid. Kolla även hur täta serviceintervall som kan komma att krävas. För många är den bästa lösningen att köpa en mindre bil, och hyra större vid behov. Ditt val av fordon är också ett statement. Om du gör reklam för din firma utanpå fordonet, tänk på vad det signalerar. Om en miljöbil eller elbil attraherar din kundkrets är den kanske värd sitt pris? Provkör din bil innan beslut, en full respektive tom bil kan ge helt olika körupplevelser. Skänk också en tanke till skåpinredningen. Att det är enkelt att hitta verktyg eller varuprover när du öppnar bakluckan sparar både tid och irritation. Vi rekommenderar denna webbsida: https://www.köpatransportbil.se

Digital marknadsföring - en kraftigt växande bransch

15 apr 2020

Har ert företag koll på digital marknadsföring? Troligen inte. Det säger vi inte för att vara elaka, vi säger det av den enkla anledningen att de allra flesta inte alls har en aning om vad detta innebär. Och - man har ännu mindre koll på vad digital marknadsföring de facto kan generera.

Var hittar man kunder och potentiella köpare idag? En ledtråd är att se dig omkring en vanlig dag på stan och kolla noggrant var dina medmänniskor har sina blickar. Åtta av tio går med sin nacke sänkt och med ögonen fästa i - just det - mobilen. Idag så använder vi vår mobiltelefon till allt: vi söker fakta, vi kollar färdbeskrivningar, vi läser tidningar och vi använder oss av alla tänka bara sociala medier - Facebook, Instagram och Twitter.

Det är mer än bara ett tidsfördriv: det är en del av vardagen. Den infallsvinkeln måste man använda sig av i sin marknadsföring och det är själva grundbulten i digital marknadsföring: man ska finnas där kunderna är.

Digital marknadsföring tar dig närmare kunderna

Att idag använda sig av äldre marknadsföring - reklam i tv, annonsering i tidningar och radio - kan förvisso fortfarande attrahera några kunder. Men, det stora massan och den stora vinsten finns att göra rent digitalt. Det är fakta.

Det man emellertid måste veta är att digital marknadsföring kräver kunskap. Området är brett och det är konkurrensutsatt. Allt från sökmotoroptimering, annonsering, sökmotorannonsering och sociala medier kräver speciella kunskaper och varje område måste hanteras med varsam hand. Först och främst så måste man se till vilken målgrupp man vänder sig till och mot.

Vill man sälja en produkt och där den givna målgruppen befinner sig i åldern mellan 16-25 så måste man A) hitta rätt kanal att marknadsföra produkten på och B) göra det på ett sätt som tilltalar målgruppen. Det senare gäller både bilder, text, tonalitet och utformning. Idag finns verktyg som gör att marknadsföringen kan träffa mer exakt och där du som företagare kan hitta exakt den målgrupp du vill komma åt.

På så sätt har det blivit lite enklare. Förr så kanske du använde dig av tv-reklam; något som inte alls gav samma effekt och där marknadsföringen kunde skapa stor irritation snarare än att ge ett företag nya kunder.

Snabbare väg mellan intresse och köp av produkt

En annan fördel med att använda sig av digital marknadsföring är att den snabbar på kundernas köplust. Detta blir, återigen, tydligt om man jämför med en traditionell marknadsföring. Vi kan illustrera detta genom att peka på en kampanj i en lokaltidning där du som företag rear ut speciella varor och produkter. Annonsen i fråga blir läst av många - och flera av dessa blir också intresserade. Men, det kommer saker emellan, din kampanj faller i glömska och många potentiella kunder uteblir från din rea.

Genom digital marknadsföring så kortar du av vägen mellan köplust och ett reellt köp av din produkt. Kortfattat: en person ser din annons på Instagram, klickar på länken och hamnar direkt i ett läge där personen i fråga kan köpa varan du rear ut. Folk handlar på känsla och impulsivt. Det gör att digital marknadsföring ofta lönar sig.

Ta professionell hjälp mer digital marknadsföring

Fördelarna är många med digital marknadsföring - men klokenskapen ringa. Många företag försöker hitta rätt i denna djungel och i många fall så kostar det mer än vad det smakar. Det finns ofta ett större värde i att ta professionell hjälp i denna fråga.

Att exempelvis ha en extern partner i form av en rekryteringsfirma som skickar över nödvändig kompetens för att lägga upp en strategi - och sköta om - rekryteringsföretag inom digital marknadsföring ger ofta mer bang for the buck i slutändan.

Det tydligaste är att man inte blir lika spretig genom denna externa kompetens; man hittar en kanal och blir bäst inom denna snarare än att vara halvdåligt på alla digitala kanaler som finns tillgängliga. Om det sedan handlar om SEO, SEM eller om att bli stor inom sociala medier är egentligen oväsentligt - kunderna finns överallt.

Varför ekonomisk förvaltning kan göra så stor skillnad

12 apr 2020

Experter på ekonomisk förvaltning kan ta ett helhetsgrepp på verksamheten, allt från renoveringsplaner och underhåll till budget och finansiering, men också löpande administration.

Fastighetsägare i flerfamiljshus och styrelsemedlemmar i en bostadsrättsförening är säkert mycket kunniga inom många områden, men ibland kan de sakna förmåga att ta in och hålla reda på alla komplexa bitar i den ekonomiska förvaltningen. Genom att ta hjälp av proffs, får man mer struktur på verksamheten, och når sina mål mer effektivt, både när det gäller tid och pengar. Målen dokumenteras och följs upp, och resultaten redovisas tydligt.

Ekonomisk förvaltning som gör skillnad

När det gäller fastigheter, finns det proffs som kan upprätta planer för de nödvändiga reparationsarbetena, och dessutom budgetera med dem, så att inte alla kostnader uppkommer på samma gång. Man håller koll på fastigheternas skick och är även uppdaterade när det gäller nya lagar och regler, så att man följer alla direktiv. Det kan gälla ventilation, energi, rörinspektion, fönsterbyte, dränering eller något annat som man bör hålla koll på.

Den ekonomiska förvaltningen gäller administration och ekonomi, allt från att skicka ut hyresavier, sköta bokföringen och skriva hyresavtal, till att få så förmånliga lån som möjligt, söka bidrag från myndigheter och att upprätta årsredovisningen. Det ingår också att ha kontakter med myndigheter, revisorer och jurister. Det kan vara bra att ha någon utomstående, som kan förhandla lite mer jämställt med långivare, eller som kan hjälpa till med avhysning av en misskötsam hyresgäst. Det kan vara känsligt och obehagligt både att förhandla och att konfrontera någon, och att dessutom behöva hantera sådana saker själv.

Om man ändå vill behålla kontrollen

För många som tar sig an ett styrelseuppdrag, känns det som ett förtroende, och något man själv måste ta ansvar för. Då kan det kännas lite märkligt att lämna bort jobbet till någon annan, ibland bara av principskäl. Men givetvis har man fortfarande all makt i världen att genomdriva samfällighetens vilja, även om man anlitar någon annan för den ekonomiska förvaltningen. Man kan när som helst gå in och kolla hur bokföringen ser ut. Det är faktiskt att föredra, att styrelseledamoten eller fastighetsägaren visar sitt engagemang. Han kan när han vill enkelt logga in på en dator och få tillgång till alla delarna av den ekonomiska förvaltningen. När man ger någon i uppdrag att sköta fastigheterna så fullständigt, är det i grund och botten ett ömsesidigt förtroende och samarbete det handlar om. Läs mer om ekonomisk förvaltning här: https://www.ekonomiskförvaltning.nu

Framtidens körjournal är här

1 apr 2020

Öka företagets lönsamhet med hjälp av en modern, innovativ och tekniskt avancerad körjournal till de anställda. Följ upp, planera och optimera företagets resurser till 100%.

Har ditt företag länge dragits med omoderna system för körjournaler som varken känns särskilt pålitliga eller effektiva? Nu är det slut med det. Nya, smarta och mycket innovativa system har gjort entré och tagit marknaden med storm. System som möjliggör avståndsberäkningar, registrering av miltal, serviceuppföljningar samt kalkylering av CO2-utsläpp i en och samma elektronisk körjournal. Dessutom inkluderas även automatisk trängselskatthantering och upprättande av reseräkningar. Smidigt, eller hur? Dessa nya system ger alla företag, oavsett storlek och bransch, möjligheten att på ett bättre sätt planera och effektivisera arbetsdagarna och därmed på sikt öka sin lönsamhet.

Hur fungerar det?

En körjournal syftar till att hålla ordning och reda på alla kostnader relaterade till bilresor gjorda i tjänst. Det är nödvändigt av flera anledningar. Dels kräver Skatteverket rapportering, och dels har de anställda rätt till korrekt milersättning om de kör med privat bil. Journalerna är också viktiga för att företag ska kunna följa upp och analysera kostnader i samband med resor i tjänst - en förutsättning för att kunna fatta ekonomiska beslut som gynnar företagets tillväxt och framgång. Tidigare användes gammalmodiga system med mycket manuell pappershantering - ett sätt som var både ineffektivt och inte riktigt tillförlitligt. Med nya, elektroniska och automatiska körjournaler försvinner så gott som all manuell hantering eftersom allting registreras och behandlas per automatik. Den intjänade tiden kan istället bättre användas till att göra bra business och driva företaget framåt.

Få koll på utsläppen

Frågor som rör hållbarhet och medvetenhet kring klimatet har aldrig varit mer aktuella än vad de är nu. Stora företag och organisationer har världens ögon på sig och förväntas ta ett större ansvar för minskade utsläpp och en mer välmående planet. Det är ingen hemlighet att tjänstebilar och resor i tjänst genererar en hel del utsläpp - men det finns saker man göra åt det. Automatiska körjournaler är ett utmärkt hjälpmedel för att få koll på hur mycket just ditt företag släpper ut när det gäller användning av fordon i tjänst, och därmed aktivt kunna arbeta för att minska CO2-utsläppen. De moderna system som finns idag erbjuder riktigt smarta möjligheter att kunna följa upp, beräkna och analysera hur stora utsläpp tjänstebilarna i ditt företag står för. Finns det redan en välarbetad miljöpolicy på ditt företag? Perfekt. Körjournaler med utsläppskoll blir ett utmärkt tillskott till den.

Vattenhålet för kontorspersonalen

29 mar 2020

Arbete på kontor följer ofta samma kultur och rutiner vilket kontor det än är. Möten som avlöser varandra. Arga lappar om diskmaskinen inte sköts. Och en kort pratstund vid vattenkylaren.

Att ta sig en tur till vattenkylaren kan vara en välkommen paus och möjlighet att sträcka på benen. Förutom att få i sig det behövliga vattnet så kan man få igång blodcirkulationen och piggna till lite, om man nu har suttit länge vid sin dator. Det finns en regel som säger att man bör göra fem minuters gymnastik varje timme när man sitter vid datorn. Eller skrivmaskinen som det ursprungligen gällde. Och många problem som man kan ha med rygg, nacke, axlar och armar kommer ursprungligen från att man inte rör sig tillräckligt för att få ett gott blodgenomflöde. Att ta sig ett glas vatten varje timme kan alltså vara förebyggande hälsovård för att slippa blivande problem med muskelsmärtor. Men att ha vatten på kontoret har även många andra fördelar.

Vätska och rörelse

Även om vatten är en bristvara eller ej där man bor så är vätskebrist ett stort problem i världen. De som har fri tillgång till vatten dricker helt enkelt inte tillräckligt och det kan orsaka både små tillfälliga problem och stora kroniska, eller till och med livshotande, problem. Att installera en vattenkylare på kontoret kan rejält förhöja personalens hälsa och såväl minska antalet sjukdagar som produktiviteten under arbetsdagarna. Arbeten där man sitter hela dagarna vid datorn har gått upp i toppen över arbeten med flest arbetsskador och sjukskrivningar. Det beror just på att man blir sittande länge och i samma ställning. Ofta kan man glömma bort både toalettbesök och måltider för man ska bara göra något klart. Bristen på rörelse är också så pass dålig för kroppen att ett hårt fysiskt arbete är bättre. En vattenkylare på kontoret gör att personalen både dricker mer och kommer loss från datorn för att även göra annat som äta och gå på toaletten.

Vatten för livet

Om man inte dricker tillräckligt så kan man få en mängd symptom men vissa är så luriga att man kan tro att det beror på annat. Yrsel, huvudvärk, kramp, irritation, trötthet och magvärk är bara några symptom som kan avhjälpas genom att dricka vatten. Genom att man placerar en vattenkylare i kontorslandskapet, med såväl kylt källvatten som kolsyrat vatten, kan man locka personalen att löpande under dagen dricka den mängd vatten som de behöver för att må riktigt bra.

Hur viktig är en revisor i företaget?

25 mar 2020

Som nystartad företagare är det vanligt att man vill klara så mycket som möjligt på egen hand. Men ibland kan man faktiskt tjäna på att ta hjälp av ett riktigt proffs med stor erfarenhetet.

Sen finns det förstås lagar och regler för när man måste ta hjälp av en revisor, exempelvis om man har ett aktiebolag och intäkterna överstiger en viss summa. Det är därför viktigt att ta reda på precis vad som gäller för det specifika företaget, då det annars kan få mindre trevliga konsekvenser. Alla kan givetvis ha en revisor, men i mindre företag kan det vara av andra skäl än rent lagstadgade som man väljer det. En revisor hjälper ju till med så många saker.

En djungel av regler

En stor anledning till att ta hjälp är mängden av regler som finns inom företagande. Där är det lätt för vem som helst att gå vilse i alla paragraferna. Med revisorns hjälp kan du slippa många bekymmer, eftersom det kan vara lätt att begå misstag. Att ta reda på all information är också väldigt tidsödande, och tid är som bekant pengar när man driver företag. Bara att bokföra på rätt sätt, veta hur man ska redovisa olika typer av betalningar, och vikten av att spara alla kvitton. Om man har en affär eller någon annan rörelse med kontanter krävs det då en speciell kassaapparat? Och så har vi numera GDPR som handlar om hur vi arkiverar persondata på rätt sätt.

Vad mera kan revisorn hjälpa till med i det vardagliga arbetet

Som sagt är det en djungel av regler och frågor som en revisor ofta kan svara på utan att ens behöva fundera först. Men det att spara tid genom att ta hjälp är nog en av de allra största fördelarna, eftersom den ekonomiska biten kräver någons uppmärksamhet mer eller mindre varje dag Så att låta en revisor titta över vad du behöver, och anpassa hjälpen därefter, kan göra företagarens liv så mycket lättare. Kanske vill man ha hjälp med allt från daglig bokföring där momsredovisningar och bokföring av kvitton ingår, ända fram till bokslutet och årsredovisningen. Eller så vill man välja ut specifika delar. Tycker man att det är kul med bokföring och har koll på det så kan man alltid använda sin revisor vid frågeställningar och årsredovisning. En person att ha som stöd när det blir för komplicerat, eller när tiden helt enkelt inte räcker till.

Tre saker varje konferensanläggning bör vara utrustad med

24 mar 2020

En konferens är ett event som det ofta läggs mycket energi och tid på. Men vad behöver finnas på konferensanläggningen för mest lyckad konferens? Hur gör man när man anordnar konferenser?

Konferenser är ofta större arrangemang som man lägger mycket tid och pengar på att anordna. De som deltar gör också ofta det på sin arbetstid och därför är det mycket viktigt att allt ska fungera på bästa sätt. En anläggning som erbjuder konferenser bör vara professionella och se till sina kunders behov på bästa sätt, och därför finns det tre grunder som alltid ska finnas på en konferens. Alla behov av teknik och andra verktyg för att genomföra konferensen måste finnas. Det kan vara alltifrån papper och pennor till skärmar och högtalare. Deltagarnas behov ska tillgodoses. Mat och dryck ska erbjudas löpande under hela konferensen och även alla andra faciliteter som toaletter och övernattning, om det önskas. Konferenssalarna ska vara inriktade på att ge bästa möjliga upplevelse. Det kan vara alltifrån bekväma stolar och bord av rätt storlek, till avskildhet och ljuddämpning, så konferensen kan ske utan störningar.

Hur man anordnar en konferens

När man planerar att anordna en konferens så är det viktigt att lägga konferensen runt ett ämne och gärna en fråga, eller ett mål av något önskat slag. Det är inte speciellt givande för konferensens deltagare att lägga sin tid om arrangemanget inte är ordentligt genomarbetat och planerat. Och man har gjort sitt bästa för att hitta de bästa ledarna. Det är även viktigt att man noga tänker igenom vilka som kan få nytta av konferensen och satsa på att bjuda in dem. Fel deltagare på en konferens, eller en så otydlig eller fel inbjudan att deltagarna förväntar sig något annat än de får, kan förstöra hela konferensen.

Som ett fint paket

Om man lyckas med att hitta ett passande ämne, skicka ut en inbjudan som är tydlig och som går till rätt personer, anlitar passande föredragshållare och moderatorer, bjuder på rätt mat och dryck vid rätt tillfällen och kanske även erbjuder trevliga bensträckare och underhållning, då har man lyckats med den perfekta konferensen. Och deltagarna kommer gå därifrån uppfyllda av god information och med ett inspirerat sinne. För det är vad en konferens går ut på. Och när allt blir helt rätt så kommer även matnyttiga kontakter kunna skapas, som man kan få god nytta av framöver. Läs mer om en konferensanläggning i malmö.

← Äldre inlägg

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.