Blogg

Solceller företag - värt att investera i?

30 nov 2021

Vi lever i en tid där många upplever att vi hålls gisslan i frågan om klimatet. Vi vill göra skillnad, men det handlar samtidigt om politiska beslut som sker ovanför våra huvuden. Många vill bidra och dra sitt strå till stacken för att få en bättre värld genom att minska sina avtryck.

Att investera i solceller är ett av de bästa sätten som gemene man kan bidra till detta - och faktum är att även företag kan göra exakt samma sak. Solceller till företag har redan nu börjar bli populärt och inte mycket tyder på att detta kommer att avta. Det är snarare tvärtom.

Frågar man folk på gatan om vilken investering de helst skulle vilja ta till sin villa så väljer de flesta faktiskt solceller. Vilket säger en hel del om dels det vi ovan gick igenom - gällande miljö och klimat - men även en del om vilken investering det handlar om. Solceller idag är prisvärda. Priserna har droppat med närmare 80% sedan de första solpanelerna presenterades på marknaden - och samtidigt har också effekten blivit bättre.

Fördelar med solceller till företag

Genom solceller kan man som villaägare bli en egenproducent av el och därigenom också spara väldigt mycket pengar på en årlig basis. Det är intressant redan nu, men med stigande elpriser så blir det än mer intressant. Att man dessutom inte sällan producerar ett överskott av el är en annan positiv faktor. Detta då den el som inte används kan säljas vidare. Man kan således tjäna pengar på sina solceller.

Detta är det som tilltalar många av de företag som valt att investera i solceller. Man kan ha flera fastigheter och man kan ha exempelvis en produktion som kräver mycket el - vilket leder till höga kostnader. Dessa kostnader kan man - på samma sätt som för privatpersoner - komma att sänka radikalt genom att investera i solceller och därigenom också börja producera egen el. Samma sak gäller för övrigt för ett eventuellt överskott: det går att sälja vidare.

Rätt planering och installation av solceller till företag

Den här frågan torde egentligen vara av intresse för alla företag som äger sina egna fastigheter. Och, den borde vara lika intressant för BRF:er och fastighetsägare. Solceller är framtiden och framtiden är redan här. Det viktigaste att tänka på handlar om att anlita rätt företag för både planering och för installationen som krävs.

För att solceller ska ge rätt effekt så krävs det exempelvis att placeringen är korrekt. Ett stort tak är naturligtvis också viktigt - men långt ifrån så avgörande som många tror. Har man en stor tomt så kan solceller fungera på ett mer än tillfredsställande sätt.

Solceller kan göra en enorm skillnad även för företag. Man producerar egen el, man tjänar pengar, man gör miljön en tjänst och dessutom skapar man en positiv bild av sig själva utåt. Man går, helt enkelt, i bräschen för en bättre värld.

Företagshälsovård i Kungsbacka att lita på

29 nov 2021

Det bästa sättet att ta hand om sina anställda är att se om deras hälsa. Tecknar man ett vårdavtal med Företagshälsovård i Kungsbacka får man också hjälp med den förebyggande hälsovården.

Det blir alltid mycket trevligare på jobbet när de anställda har bra arbetsförhållanden och känner sig värderade för vad de gör. En satsning på friskvård är alltid uppskattat, men det måste vara någon som håller i det och kommer med idéer.

Har man ett vårdavtal med företagshälsovård i Kungsbacka så kommer friskvården in i arbetslivet på ett naturligt sätt. Genom regelbundna hälsokontroller och generösa öppettider är det ett tillgängligt sätt att ta hand de anställda.

Man får dessutom tillgång till sjukvård, sjukgymnastik och rehabilitering av erfaren personal som ser till de anställdas behov. Det viktigt att inte bollas runt mellan olika personer, och därför får man samma läkare vid varje tillfälle. Det gör besöken trygga och enkla.

Företagsläkare har specialutbildat sig för att hantera hälsa på arbetsplatser

Olika jobb har olika belastningar och stressmoment, så det går inte att ha samma lösning för alla. Har man tunga lyft hela dagarna eller kränger in och ut ur en lastbilshytt så behöver man träna och stärka vissa muskler. Sitter man istället vid ett skrivbord och tittar på en dataskärm blir belastningen helt annorlunda, och båda jobben kan finnas på en arbetsplats.

Man måste därför anpassa efter behov, och väljer man en företagshälsovård i Kungsbacka så gör de en skräddarsydd modell. Det viktiga med friskvård är att den är anpassad till företagets behov.

Kommunikativt ledarskap, vad innebär det?

27 nov 2021

Genom åren har ledarskap varit ett diskussionsämne som aldrig verkar sina. Hur ska en ledare vara för att få bästa resultat. Är svaret kommunikativt ledarskap? I så fall, vad innebär det?

Kent satt på sitt kontor och funderade frustrerat på hur han skulle få försäljningsavdelningen att fungera. Hans chef på avdelningen var otroligt duktig på att sälja, ändå fungerade det inte. Problemet var hans ledarskap. Den gamla sortens chef som förväntade sig att alla skulle dansa efter hans pipa och inte var intresserad av personal som kom med förslag.

Kents dator var på och en kurs i kommunikativt ledarskap visas på skärmen. Kunde det vara svaret? Vad hade han att förlora.

Kurs i kommunikativt ledarskap

Alla cheferna skulle gå en kurs i kommunikativt ledarskap. En heldagskurs där de skulle få lära sig att kommunicera med sina medarbetare. Låta dem komma till tals och verkligen lyssna. Att leda genom att få gruppen att arbeta mot samma mål. Som ett sammansvetsat team.

Alla var entusiastiska utom försäljningschefen som tyckte att det kändes lite tramsig. Men tävlingsinriktad som han var skulle han ge det en chans. Kanske skulle han kunna visa de andra kontoren runt om i landet att hans team var bäst.

Kent hade gärna sett att han velat gå utbildningen för teamets skull men tänkte att anledningen var bättre än alternativet.

Senare samma år satt Kent framför datorn, denna gången med säljsiffrorna på skärmen. Han log. Aldrig hade han trott att kursen i kommunikativt ledarskap skulle leda till det resultat han nu satt och såg på.

En miljövänlig transport i Malmö

27 okt 2021

Söker du efter miljövänlig transport i Malmö har du säkert kommit i kontakt med flera olika företag. Att sätta miljön i fokus är det självklara valet för varje seriöst transportföretag.

Vet du hur mycket energianvändning alla transporter slukar? Ungefär en fjärdedel av Sveriges förbrukning av bland annat fossil energi går åt för att vi ska kunna transportera människor och varor runt omkring i vårt avlånga land. En transport som går från Malmö till Norrbotten har många mil att avverka. Vad vore då mer naturligt än att man har last i båda riktningarna?

När det gäller företag som sysslar med transport i Malmö är det vanligt att man har med en stor aspekt på just miljön. Det gäller både tåg, båt, bil och flyg. Åtskilliga är de timmar alla de administratörer och planerare lägger ner för att du ska få en bättre miljö att leva i. Samtidigt som du ska kunna få en pålitlig och snabb transport av både livsmedel, varor, djur och människor.

Miljövänlig transport är ett viktigt inslag i Malmö

Det är idag många företag i Malmö som lägger sig vinn om att deras transporter ska vara så miljöanpassade som möjligt. En sak som du som privatperson kan göra är att fundera på hur många resor du gör med bil som du faktiskt skulle kunna göra med cykel istället. Visste du att de flesta bilresor som görs är under 5 km? Då skulle du kunna ta cykeln istället, eller hur? Det är bara vanan som ska brytas och en viss planering som ska göras.

Kulturförändring på arbetsplatsen – en svår nöt att knäcka

26 okt 2021

Upplever ni problem på arbetsplatsen? Då kan det vara på plats med en kulturförändring. Ett första steg kan vara att skicka chefen på ledarskapsutbildning. Helst innan problemen börjat.

Att upprätthålla en sund kultur på en arbetsplats kan vara svårare än du tror. Så länge allt rullar på känns det lekande lätt. Så fort det dock börjar knaka i fogarna märker de flesta att det är svårt att sätta stopp för en negativ trend. Problemen kan både sprida sig och växa i ohejdad takt. Det gäller att sätta stopp för utvecklingen i god tid. Precis som med alla problem som ska lösas är första steget att faktiskt få syn på problemet. För en chef med personalansvar gäller det alltså att ha sin arbetsplats under uppsikt. Att vara medveten om vad hen ska hålla utkik efter. Det kan kännas som en överväldigande uppgift, särskilt om arbetsplatsen är stor. Som tur är finns många chefsutbildningar som fokuserar på gruppsykologi, ledarskapskompetenser och just kulturförändring på arbetsplats.

Utbildad chef har större möjlighet till kulturförändring

En kulturförändring behöver komma till stånd så fort som möjligt på en arbetsplats med problem. Direkt när en svårighet i den sociala arbetsmiljön uppdagats bör förändringsarbetet ta form. Som chef är det ett ypperligt tillfälle att visa att du ser din personal, att du bryr dig om deras arbetsmiljö och att du tar deras problem på allvar. Både du och dina anställda kommer känna er tryggare med vetskapen om att du leder dem med en gedigen utbildning i ryggen.

Skaffa en bra skrivare till firman

19 okt 2021

Vi sparar in på utskrifterna till vardags, men ska man göra presentationer är det fint att kunna skriva ut en folder. Intyg, kontrakt och offerter är också viktiga dokument att skriva ut.

Man ska inte skriva ut papper i onödan, och idealet är det papperslösa kontoret. Men vissa situationer förekommer där man behöver en utskrift, och dessutom ska den vara snygg. Alla kontor behöver ha tillgång till en riktigt bra skrivare, men man kan välja om man vill köpa den eller hyra den. På ett kontor dyker arbetsuppgifter upp snabbt, och när en kund behöver något utskrivet ska det göras direkt.

Snygga utskrifter gör ett gott intryck

En skrivare för företag är en nödvändighet, även om man för det mesta inte skriver ut så mycket. Det kan vara ett diplom när ni har hållit utbildning, ett viktigt kontrakt som skrivs på i flera exemplar, eller en meny eller ett schema som ska sättas upp på väggen. Det finns digitala sätt att skriva under ett dokument, och om man inte träffas är det lätt att mejla över det vart som helst. Men träffas man på kontoret och det är ett viktigt avtal, känns det mer genuint att lämna över det i handen.

Vänta inte med att skaffa en skrivare tills det uppstår ett akut läge. Det finns bra leverantörer som kommer och hjälper dig att välja vilken skrivare du behöver. Skriver du ut mycket behöver den vara rejäl och snabb. Hyr du den har du alltid en modern skrivare på företaget.

Digital bokföring är här för att stanna

12 okt 2021

Man sparar papper och man sparar tid med digital bokföring. Information går också snabbt och lätt att skicka vidare till berörda intressenter, banken och Skatteverket, och det är effektivt.

Vem vill tillbaka till tiden med tungrodda rutiner, arkiven överfulla med pärmar och ett ständigt konterande och stämplande av papper? Lagen har också gjort det enklare numera. Man får lov att spara information digitalt och måste inte skriva ut hela huvudboken på hundratals sidor. Det är lätt också att lämna bort bokföringen till en bokföringsbyrå för digital redovisning i Stockholm. Alla skickar filer, så det är ingen trängsel alls, fast det är en storstad.

Molntjänster är bekvämt att använda

Molnet, som egentligen är en extern server, lagrar data så att man inte behöver vara orolig om något händer med ens dator. Det är bara att logga in med sitt lösenord på vilken dator som helst. Man använder bekvämt program som redan finns och har alltid den senaste versionen.

Många äldre företagare som hellre jobbar med bläck och papper måste till sist inse fördelarna med att jobba smidigt och få fram resultat snabbt. Numera scannar man in fakturor och kvitton, så de kan kollas direkt i programmet med bild och allt. Man slipper mycket arkiveringsarbete och extrajobb.

Bara med några knapptryckningar går du in och ser vad bokföringsbyrån har matat in för siffror och du kan enkelt dra ut rapporter för ditt eget företag. Tekniken har gjort arbetet mycket smidigare och man har tagit bort tidsödande moment i ekonomiarbetet.

Med rätt företagsskyltar sätter du ditt företag på kartan

17 sep 2021

Det är viktigt att synas, vilket företag eller verksamhet det än gäller. Skyltar finns i butiker, företag, på mässor, på flygplatser och andra platser. Behöver ni nya företagsskyltar?

Hur ska en riktigt bra skylt se ut? Det finns inget svar som passar alla då rätt skylt för det speciella tillfället kan variera enormt. Skyltar går att variera i oändlighet, de kan vara små, stora, runda, tjocka, röda, blinkande eller något helt annat. En riktigt bra företagsskylt ska vara iögonfallande och spegla företagets varumärke och image. Utsidan på en butik eller företag är det första som kunden ser. Ofta gör kunderna en bedömning av verksamheten redan innan de kliver in genom dörren. Därmed är skylten du har på utsidan väldigt viktig. Det är värt att ta en riktig funderare på vad för slags skylt du vill ha där. Sedan är det företagssskyltar inomhus du behöver och det kan variera efter vilket syfte skyltarna har.

Finns det enklare variant av fasadskyltar?

Det finns en mängd olika varianter av fasadskyltar och vill du ha en enklare variant är en ljuslåda ett bra val. En ljuslåda kan exempelvis vara oval, rund, kvadratisk eller rektangulär, allt efter dina önskemål. Det finns många olika typer av material att välja på. En ljuslåda kan skapas i aluminiumram med LED-dioder. En front placeras på skylten av flexface eller akryl för att ge skylten bästa möjliga sken. Beroende på vilket behov ni har så går det att få både enkel- och dubbelsidig ljuslåda.

Affärsjuridik är ett brett och omväxlande rättsområde

21 feb 2021

Är du nyfiken på affärsjuridik? Vill du veta vad en affärsjurist kan göra för dig? Eller funderar du på vad som krävs för att jobba som affärsjurist? Varsågod, den här texten är till dig!

Bolagsrätt, avtalsrätt, köprätt, entreprenadrätt, fordringsrätt och obligationsrätt. Detta är bara några av de olika områden som ligger under rättsområdet affärsjuridik. Affärsjuridik är nämligen ett brett och omväxlande rättsområde, som bland annat spelar en viktig roll när det kommer till reglering av företagandet i Sverige.

Den som jobbar med affärsjuridik är, som du säkert förstår, utbildad jurist och kallas för affärsjurist. Och för att arbeta med affärsjuridik krävs kunskap om både juridik och ekonomi. Affärsjuristen arbetar ofta förebyggande för att du och ditt företag ska slippa problem i framtiden. Men vad gör egentligen en affärsjurist, lite mer exakt? Låt oss ta en närmare titt!

Vad gör en affärsjurist?

Med hjälp av sina kunskaper i ekonomi och juridik kan en affärsjurist analysera och lösa juridiska problem och bedöma de ekonomiska konsekvenserna av ett juridiskt beslut och de juridiska konsekvenserna av ett ekonomiskt beslut. En affärsjurist fungerar därför ofta som rådgivare under större och mindre affärstransaktioner, som till exempel när ett företag ska köpas eller säljas.

Men en affärsjurist kan även ställa upp som rättegångsombud i kommersiella tvister i domstol. Det finns också affärsjurister som jobbar som konkursförvaltare och rekonstruktörer. Affärsjuristen är som regel en del av en större juridisk byrå, eller egenanställd. Affärsjuristen är med andra inte anställd av företaget som hen ska fungera som rådgivare för. Mer om affärsjuridik hittar du här: https://www.affärsjuridikgöteborg.se

Företagslarm för er säkerhet

26 dec 2020

Har ni någonsin varit med om ett inbrott? Då vet ni känslan man möts av. Vem är det? Vad vill de? Med ett företagslarm kan ni vara trygga med att endast de som ska ha tillträde vistas på platsen.

Säkerheten är viktig, vare sig vi är i hemmet eller på jobbet. Idag är det inte allt för ovanligt att inbrott görs. Med ett bra larm skrämmer man bort många från att våga ge sig på ett inbrott. Installera ett larm på ert företag för att skydda företaget och personalen. Är man med om ett inbrott kan det vara svårt att känna en trygghet på platsen igen. De anställda som ska ha tillträde till de olika ställena tar sig in med hjälp av en larmkod. Detta kan kännas som ett stort ansvar för de anställda, men samtidigt också en stor trygghet.

 

Avskräcker ovälkomna besökare

Genom att ha ett larm skrämmer man bort många redan innan de har försökt göra något. Skulle de däremot försöka ändå så kommer larmet låta högt och dra till sig uppmärksamhet från grannar och trafikanter. Men viktigast av allt, från vaktbolagen som snabbt tar sig dit. Vill ni veta mer om vem som kan hjälpa er att installera företagslarm i Stockholm? Då finner ni massor med information på internet. Via nätet kan ni dessutom både köpa larmet och få hjälp med installation. Detta kan ses som en investering för företaget. Det skyddar personalen i vissa avseenden, men framför allt de saker som finns på plats.

Arbetsmiljön på kontoret

18 dec 2020

Människans kropp är gjord för att röra på sig och vara i stående position. Eller att ligga och sova. Den nutida människans sittande under långa dagar kan därför vara skadligt på många sätt.

Musarm är ett ganska nytt begrepp som innebär att man får värk, domningar och andra problem i handled, hand och arm. Det beror på att man sitter i en fryst position där spänningen i musklerna blir statisk och blodflödet stryps av. Ett arbete som egentligen borde vara skonsamt mot kroppen har därför idag blivit en stor källa till många problem med arbetsmiljön. Värk i muskler och leder, stress, depression, infektionskänslighet och flera andra symptom kan idag härledas till många timmar framför datorn.

Knep från förr

När de stora kontoren med maskinskrivare kom till så började man också med en regel för att slippa värk. Varje timme skulle man ställa sig upp och göra fem minuters enkel gymnastik för att få ut blodet i alla muskler och släppa spänningar. Idag är det en glömd regel som mer än någonsin borde följas i denna stressade värld med skärmtider som blivit mycket långa.

Däremot finns det många kloka hjälpmedel som underlättar för kroppen och håller borta smärta. Med en ergonomisk arbetsstol kan mycket stelhet släppa och kroppen kan hamna i en position som den mår mycket bättre av. Det finns även andra hjälpmedel som är anpassade för händernas position och för att kunna avlasta handleder och axlar. På det sättet kan många framtida skador undvikas för kontorspersonal. Det är viktigt att man sitter rätt.

Filbyten och bilbyten

11 nov 2020

En ny bil är för det mesta inte just utrullad från fabriken. Den är ändå ny för dig. Genomgången, putsad och prisvärd, förhoppningsvis. Att byta bil ska vara enkelt. Och gärna roligt också!

Att byta fil är betydligt enklare att göra än att byta bil. Det är ju inte svårare än att ta något annat i butiken, sänka eller höja fetthalten eller välja smaksatt. Vanligen är det helt odramatiskt och helt riskfritt. En smärre smakchock kan uppstå men det brukar gå att hantera.

Ett filbyte i trafiken är betydligt riskablare och kräver mer eftertanke samt involverar fler personer än dig själv. Inte alla tänker på detta!

Att byta bil innebär däremot inte risk för skador på personer eller material eller rörliga föremål och fordon av olika slag. Det kan däremot ha stora konsekvenser. Din privatekonomi, din så kallade körupplevelse och i förlängningen din säkerhet.

Bilmärken och modeller

Det är inte helt ovanligt att vi som bilägare nördar in oss på något speciellt bilmärke. Man får en bra bil från en speciell tillverkare och sedan är det - kört. Det positiva intrycket följer gärna med och får en att se även andra modeller från samma tillverkare i ett förälskelsens rosa ljus. Ibland är intrycket helt berättigat, andra gånger har man bara haft osedvanlig tur med första bilen.

Muttrande och missnöjd får man då börja leta efter acceptabla nya märken och modeller. Livet rullar ju också på och det som en gång var bästa bilen för dig kanske inte fungerar så bra idag. Den lilla stadsbilen är billig och lättparkerad och fungerar klockrent under rätt omständigheter. När man har fem barn och två hundar och bor två mil från närmaste matbutik - not so much. Då söker man dragkrok, fyrhjulsdrift och gott om utrymmen.

Hur köper du din bil?

Det går att handla med bilar på flera olika sätt. Säkerheten, tillförlitligheten och priserna varierar en del, milt talat. Du kan sälja och köpa privat med allt vad det innebär av osäkerhet och oseriösa köpare och säljare. Har du tur får du betalt och en ny ägare som faktiskt skickar in registrering.

Du kan också välja en traditionell bilfirma. Det är ett säkert kort vad gäller allt legalt men sällan fördelaktigt ekonomiskt. Vad återstår då som alternativ?

Många väljer idag en bilförmedlare. Upplägget ser lite olika ut vad gäller när man säljer bilen men ofta upplevs denna form som tillförlitlig och prisvärd. Vad väljer du?

Boka in en redovisningskonsult Göteborg

18 okt 2020

Att få hjälp med företagets redovisning är en riktig befrielse när man har så mycket annat att göra. Du kan anlita en redovisningskonsult för hela eller bara en liten del av bokföringen.

Den löpande bokföringen kan ta tid när man inte är van. Att hålla reda på alla blanketter och datum kan kännas som ett tvång. Det kan vara skönt att både få hjälp med redovisning och med budget- och finansieringsfrågor, deklaration och mycket mer som dyker upp i företaget. Kontakta en redovisningskonsult i Göteborg och boka tid.

Få goda råd på köpet

När du anlitar en redovisningskonsult får du hjälp med mycket mer än själva konteringen i bokföringen. Eftersom du får hjälp av en expert kan du få tips om vilka bidrag du kan få, vilka avdrag du kan få, hur du ska budgetera och hur du kan bokföra saker smartare. Vad bokas som kostnad och vad räknas som en investering? Det är ju bokföringslagen som gäller, och den är utgångspunkten för alla konteringar av verifikat.

Dessutom finns det vinstdelningsregler, och det är en redovisningskonsult insatt i, för sådan information är färskvara, och din konsult går kurser och uppdaterar sina kunskaper hela tiden. För dig som företagare kan det vara skönt att lita på någon som vet vilka regler som gäller just nu. Dessutom har konsulten ofta koll på rättsfall och praxis, så du kan lita på de råd du får.

Personalfrågor inte det lättaste

Har du anställd personal är det mycket med löner och skatter att hålla reda på. Du kan förstås lämna hela din lönehantering till redovisningskonsulten. Man ska rapportera lönesummor till myndigheterna, och det ska betalas skatt och arbetsgivaravgifter på bestämda dagar. Så du får kraftfull hjälp till vardags. Men ibland händer det oväntade saker. Man måste säga upp folk, de anställda blir sjuka och ska rehabiliteras, och vilka regler gäller? Din redovisningskonsult i Göteborg har stor erfarenhet och ett stort kontaktnät, så han kan rådfråga kollegor om ni stöter på ett verkligt stort problem.

Då kan man också nämna anställningsavtal, som ska skrivas när du skaffar ny personal. Det finns viss praxis runt det också, precis som med provanställningar och tjänstledighet. Ibland ska man skriva betyg åt folk som slutar, och du kan få tips av konsulten. Det är mycket som händer i en firma, och du får den bästa tänkbara hjälp med allt inom ekonomiområdet och goda råd på köpet när du anlitar en redovisningskonsult.

Med stor makt följer stort ansvar

5 okt 2020

Idag är vi kameraövervakade på flera platser i samhället. Är vi på väg mot ett totalitärt övervakningssamhälle eller är kamerorna nödvändiga för att exempelvis lösa och förebygga brott?

“Storebror ser dig”. Det är en referens till den litterära klassikern “1984” av George Orwell som gestaltar ett dystopiskt samhälle med en fullständigt totalitär regim och massiv övervakning av samhällets invånare. Mer eller mindre ända in på deras djupaste tankar. Kamerabevakning är såklart en fundamental del av övervakningen av människorna i den fiktiva provinsen Oceanien.

Till och med i deras egna hem är de övervakade av “Storebror”. 1984 lyfts ofta upp i debatter om övervakning som ett skräckexempel på vart vi ibland tycks vara på väg, med ökade befogenheter för Polisen och internationella myndigheter och att spionera på vad vi gör – dels framför datorn men också på stan, konserter, kollektivtrafiken eller i varuhuset. Ingen vill ha det som i Orwells 1984. Därför vilar ett stort ansvar både på politiker, men också privata aktörer, som använder sig av exempelvis videoövervakning.

Integritetskränkande eller brottsförebyggande?

Att använda sig av kameraövervakning innebär stor makt. Man får tillgång till inspelat video- och bildmaterial på människor som kanske inte ens reflekterat över att de är övervakade. En del hävdar att det är integritetskränkande och måste begränsas. Men andra menar att det är helt nödvändigt att sätta upp videoövervakning för att kunna identifiera människor som begår brott, men också för att förebygga dem.

Det är såklart tacksamt för verksamma inom rättssystemet när det finns videobevis som kan styrka en persons skuld eller oskuld. Det väger tungt i bevisföringen och har både friat och fällt människor som kanske annars hade fått en felaktig dom. Kan man ändå hävda att behovet är obefogat?

Här får du lov att filma

Om man vill använda sig av kameraövervakning måste man följa lagarna som gäller. Som privatperson får du lov att kamerabevaka din egen tomt. Du kan till exempel sätta upp kameraövervakning på Lidingö i din egen trädgård. Skulle du dock vilja övervaka Lidingös golfklubb måste du giltiga skäl som ska väga tyngre än människors integritet.

Kameraövervakaren har som sagt stor makt, både i sina metoder och i sitt användande av materialet. Då gäller det att ta den makten på allvar och ta ansvar för att materialet hanteras korrekt och med respekt. För precis som det sista farbror Ben sade till Peter Parker i Spider man: “med stor makt följer stort ansvar”.

Hur ser ditt företag ut för kunderna?

7 sep 2020

Hur ser dina skyltar ut? Frågan är relevant för företag att fundera över. Detta då kunderna köper på känsla snarare än på fakta och efterforskning. Detta löper som en röd tråd genom hela köpbeteendet och kan man som företag fånga upp kunder redan innan de gått in i exempelvis butiken - ja, då har man vunnit väldigt mycket.

Skyltar spelar en stor roll i att skapa en identitet för ett företag. Man skapar en egen sådan, man får någonting som kunderna känner igen - och känner trygghet med - och man får, kanske framförallt, en bra vägvisare.

Det senare kan de flesta relatera till. En skylt på en fasad - eller längs vägen - visar kunderna att man har en verksamhet och här kan man definitivt, som sagt, få denne att bilda ett intresse.

Nya skyltar ger ett mervärde

Rätt skylt gör skillnad på ett bra sätt, fel sådan kan vara förödande. Frågan är hur man ska tänka? Det första är att man ser till att de skyltar som finns är hela och rena. Många äldre företag glömmer bort detta. Det kan vara förödande. En skylt som ser smutsig ut och som blivit biten av tidens tand kommer knappast att attrahera nya kunder - snarare tvärtom. Det går att tvätta skyltar och man kan även byta ut dessa vid behov.

De moderna skyltar som idag finns på marknaden är bättre. Det handlar om en utveckling där tekniken tagit ett tydligare utrymme. Ledlampor är vanligt förekommande där man - för en billig peng - kan få upplysta skyltar som verkligen visar det man vill som företagare: här är vi och detta erbjuder vårt företag.

Även digitala skyltar är på kraftig frammarsch. Där är fördelen att du som företagare kan styra den egna informationen. Kombinerar du en större skylt utomhus med mindre skyltar inomhus kan du på ett tydligare sätt nå kunderna med specifika budskap och viktig information. Digitala skyltar är hållbara, de är enkla att sköta och rengöra och de är den lösning som de flesta idag väljer.

Hur ser dina skyltar ut och hur vill du ha dem?

Vi återgår till den initiala frågan om hur dina företagsskyltar ser ut och om du svarar att dessa inte riktigt stämmer överens med det du kräver så går vi vidare med en annan fråga: hur vill du att skyltarna ska se ut?

Fördelen idag är att du som kund kan välja skyltar som skräddarsys efter dina behov, krav och önskemål. Detta vad gäller färg, storlek, form, layout, typsnitt på bokstäverna och om det exempelvis ska finnas lampor eller handla om en mer modern, digital lösning. Du bestämmer - företaget lyder din minsta vink. För många blir valfriheten emellertid lite av ett fängelse. Hur ska man tänka? Vi ger några tips.

  • Hitta den röda tråden. Som vi inledde texten med. En kund köper på känsla och redan vid entren kan din skylt skapa ett sug hos en potentiell kund. Ett tips i detta är att hitta en röd tråd som löper från skylt och logotyp vidare in genom hela lokalens utformning. Det skapar en trygghet hos kunderna som känner att allt känns genomtänkt och påkostat. Det ger fördelar.
  • Ta hjälp av en formgivare: Hur ser din nuvarande logotyp ut - och finns det ett värde i att förändra den? Många företag - i synnerhet mindre sådana - har logotyper och färgval som sticker i ögonen. Detta sagt med all respekt. Men, det är skillnad på att ta fram en logotyp som lekman och att göra det som en utbildad formgivare. Det kan verkligen vara en investering som lönar sig och som heller inte behöver vara så dyr som många verkar göra gällande. Se över den möjligheten! Om inte - låt åtminstone företag som hjälper dig med dina skyltar få komma med värdefull input.
  • Välj rätt färger. Vilken färg är den som uppskattas mest av både kvinnor och män? Vi ger en ledtråd: den används i två av våra mest populära sociala medier Just det. Blått. Både Facebook och Twitter har insett att blå är en färg som tilltalar de flesta och använder sig av denna. Exakt så kan du som företag också tänka. Blått ger en trygghetskänsla och en känsla av säkerhet. Polisen använder blått, eller hur? Andra färger som normalt fungerar är röd och gul. Det man ska undvika är orange och brunt då dessa tilltalar väldigt få. Men, det man ska tänka på är att färgen ska matcha verksamheten. Säljer du kaffe så kanske inte brunt är en dum färg och detsamma gäller om du har en verksamhet som importerar apelsiner. Det viktigaste är att fånga upp kunder och att den färg man väljer kan löpa vidare genom hela verksamheten - butiken, de anställdas kläder och så övriga inredning. Allt börjar med dina skyltar. Ta en titt uppåt och se över vilket skick de är i.

← Äldre inlägg

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.