Allt för ett lyckat företagsevent

En konferens eller ett större företagsevent är ett upperligt sätt att tempen på medarbetarna och samtidigt jobba med viktiga frågor och utveckling. Men det gäller att ha ett konstruktivt program varvat med lättare teambuilding och övningar för att det ska få effekt.

Det är mycket som ska klaffa som till exempel tekniklösningar, lokal, måltider, eventuell övernattning, aktiviteter och underhållning. Det finns ett antal mötesformat och innovativa lösningar för att möten och event ska bli effektiva. 

Viktigt med detaljerna

Något som ofta är avgörande för eventets framgång är alla detaljer. Det kan röra sig om lokalen, fikaintervaller, tekniken, måltiderna och liknande. Hur bra programmet för dagen än är, så kan deltagarna tappa fokus och intresse med för få pauser. Försök att hitta en röd tråd i allt som görs. Allt i från måltider, utsmyckning av lolaker med mera till underhållning på kvällen.

För tunga teoretiska pass får deltagarna att bli trötta och tappa fokus. Ett bra tips är att varva med övningar för kropp och själ. Du kommer att märka ett helt annat fokus efter en fysisk övning än innan. Eller efter en inspirande övning eller en skicklig underhållare.

Målet med eventet

Innan man börjar planera behöver man sätta sig ner och fundera på vad målet med konferensen eller eventet egentligen är. Detta är viktigt för att veta hur man ska kunna få ut så mycket som möjligt av den. Försök att att hitta ett koncept som håller för hela eventet. Det kan vara en produktlansering, kickoff eller en årlig konferens för att sammanfatta verksamheten. 

Om målet är att deltagarna ska agera, tycka eller känna något ska det spegla sig i allt som sker under tiden som ventet pågår. Utifrån det kan kan man sedan sätta en vettig och framgångsrik agenda.

Viktigt med rätt lokal

Man ska inte underskatta platsen man väljer. Ska det vara storstad eller lantligt? Generellt kan det vara effektivt att välja något som inte är som hemma. Det vill säga att för en mindre firma från en mindre ort kan det vara spännande med storstadspuls och för en IT-firma i Stockholm city är det betydligt mer inspirerande med en slottsweekend. 

Självklart måste platsen anpassas till antalet deltagare och storleken på mötet. Och utnyttja lokala möjligheter till aktiviteter. På landet kan man erbjuda ridning, bastubad, skogspromenader med mera och i storstaden kanske erbjuda teater, shower eller en guidad tur.

Dokumentera och följ upp

Glöm inte att dokumemtera genom att fotografera övningar och aktiviteter. Det kommer att göra att bättre komma ihåg vad ni gjorde. Efter avslutad konferens eller event är det viktigt att man följer upp och analyserar resultatet. Blev det som man hade tänkt innan och uppfylldes uppsatta mål? 

27 Feb 2019

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.