Arbetsmiljön på kontoret

Människans kropp är gjord för att röra på sig och vara i stående position. Eller att ligga och sova. Den nutida människans sittande under långa dagar kan därför vara skadligt på många sätt.

Musarm är ett ganska nytt begrepp som innebär att man får värk, domningar och andra problem i handled, hand och arm. Det beror på att man sitter i en fryst position där spänningen i musklerna blir statisk och blodflödet stryps av. Ett arbete som egentligen borde vara skonsamt mot kroppen har därför idag blivit en stor källa till många problem med arbetsmiljön. Värk i muskler och leder, stress, depression, infektionskänslighet och flera andra symptom kan idag härledas till många timmar framför datorn.

Knep från förr

När de stora kontoren med maskinskrivare kom till så började man också med en regel för att slippa värk. Varje timme skulle man ställa sig upp och göra fem minuters enkel gymnastik för att få ut blodet i alla muskler och släppa spänningar. Idag är det en glömd regel som mer än någonsin borde följas i denna stressade värld med skärmtider som blivit mycket långa.

Däremot finns det många kloka hjälpmedel som underlättar för kroppen och håller borta smärta. Med en ergonomisk arbetsstol kan mycket stelhet släppa och kroppen kan hamna i en position som den mår mycket bättre av. Det finns även andra hjälpmedel som är anpassade för händernas position och för att kunna avlasta handleder och axlar. På det sättet kan många framtida skador undvikas för kontorspersonal. Det är viktigt att man sitter rätt.

18 Dec 2020

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.