Att dra av resor på företaget

Ett event i Nice. Workcamp i Asien. Träffa leverantörer och kunder i andra delar av världen. Det finns många skäl till att man kan behöva resa som företagare. Men vad är egentligen avdragsgillt? Det korta svaret är att det ofta är avdragsgillt om du behöver resa för att träffa leverantörer och kunder, för att göra affärer som inte kan skötas på distans. Som vanligt gäller det att tänka om det är något du faktiskt behöver göra för att tjäna pengar till verksamheten. Om så är fallet, är det många gånger avdragsgillt. Men inte är det alltid så enkelt.

En del har försökt dra av resor genom att hänvisa till stress. Det kan till exempel handla om programmerare som åkt till Sydostasien några månader för att ”komma bort” och ”varva ned och samtidigt bli mer produktiv”. Det här är dock argument Skatteverket inte riktigt köper. Om programmeraren däremot samtidigt träffar kunder och leverantörer, är situationen en annan. 

Regelverket uppdateras kontinuerligt

Så sent som år 2017 slopades avdragsrätten för middag, lunch och andra representationsmåltider. Däremot går det fortfarande att dra av fika, förfriskningar och måltider av mindre värde. Samtidigt kan du fortfarande göra momsavdrag på måltider på upp till 300 kronor per person. Det må låta som ett ganska snårigt regelverk – och det är det. 

Så vad gäller då för representation utomlands? 

Extern representation, det vill säga representation som riktar sig till utomstående aktörer, är avdragsgillt under rätt förutsättningar. Det väsentliga är att det finns ett klart syfte, att upprätthålla eller inleda en affärsrelation, till exempel. Anteckningar behöver föras om vilka som har varit med och i vilket syfte representationen har skett. 

Beloppen gäller oavsett om representationen sker i Sverige eller utanför Sverige. Åker du till ett event i Nice för att inleda en affärsförbindelse har du möjlighet att göra avdrag. Kanske köper du ett par teaterbiljetter till en föreställning i Nice? Då kan du göra avdrag upp till en viss summa som inkluderar den moms gäller i just Nice. 

Om ni ska ha en konferens utomlands finns det normalt inga hinder från Skatteverkets sida. Att förlägga en konferens eller ett event i till exempel Nice, London eller Madrid kan vara helt okej. Som vanligt gäller det att det är en ”riktig” konferens som utförs, givetvis. De flesta känner till detta, men en del tar gärna ett morgonmöte för att sedan ägna sig åt snöskoteråkning eller hästridning resten av dagen. Det här är något som inte är okej, utan konferensen bör innebära minst sex timmar per dag. Reser ni bort en vecka bör effektiv konferenstid alltså vara 30 timmar. 

Givetvis får ni ha kul under resan också. Kanske besöker ni olika event i Nice, London, Paris eller den stad ni nu åker till. Det gäller bara att det sker i rimlig omfattning. Sunt förnuft räcker långt. 

15 Jan 2019

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.