Egenskaper som efterfrågas hos takläggare

Vill du söka jobb som taktakläggare? Vet du vilka egenskaper som efterfrågas hos företagen som söker personal? Börja med att läsa flera jobbannonser för att få en bild över vad som efterfrågas och vad du därmed ska lyfta fram extra i CV, personligt brev och eventuell arbetsintervju.

Här visas några exempel från arbetsannonser riktade mot Strängnäs, Nacka och andra kranskommuner till Stockholm.

Jobb i Strängnäs

Takläggare sökes av ett större företag som finns över stora delar av Sverige. I detta fall krävs det att man ”har erfarenhet av akustikmontage” vilket är en smalare inriktning inom takläggning. Här är B-körkort ett krav och arbetet innefattar flera resor och övernattningar.

Jobb i Huddinge

Ett stort företag med över 60 medarbetare som visserligen ligger i Huddinge men tar uppdrag över hela Stockholm. Det man framförallt poängterar här är att takläggare jobbar i team och att det är en fördel om man har erfarenhet av att jobba i team.

I likhet med företaget i Strängnäs efterfrågas erfarenhet. I detta fall önskas erfarenhet kring arbete på hög höjd och att man därmed är insatt i vad som krävs kring säkerhet vid dessa arbeten. Däremot är de tydliga med att de kan ge utbildning till de takläggare som har rätt kompetens men inte rätt erfarenhet. Man förväntas även jobba hårt och vara van att jobba fysiskt.

Jobb i Botkyrka

Här söks specifikt ”unga” personer som är intresserade av att jobba som takläggare. Till skillnad mot företagen i både Huddinge och Strängnäs krävs ingen erfarenhet. De skriver uttryckligen att de som söker inte behöver ha erfarenhet av att ha jobbat som takläggare men självklart är det en fördel och något som kan vara avgörande om det är flera som söker tjänsten. Men framförallt är det personligheten som är avgörande och att de känner att man är genuint intresserad av yrket.

Däremot finns här ett krav som återkommer i flera platsannonser. Det krävs B-körkort. Det är helt enkelt för krångligt om företaget måste skjutsa de anställda och ta hänsyn till de har körkort eller inte. Här är det en fördel om du har jobbat på höga höjder och självklart inte är höjdrädd.

Så vad efterfrågas?

På alla tre ställen var B-körkort ett krav. Men det var det enda krav som ställdes. Självklart finns en tydlig fördel att ha erfarenhet men om detta inte finns så ges både utbildning och erfarenhet av företagen. Den som däremot inte alls trivs på höga höjder bör söka sig till annat arbete.

17 Mar 2019

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.