Filbyten och bilbyten

En ny bil är för det mesta inte just utrullad från fabriken. Den är ändå ny för dig. Genomgången, putsad och prisvärd, förhoppningsvis. Att byta bil ska vara enkelt. Och gärna roligt också!

Att byta fil är betydligt enklare att göra än att byta bil. Det är ju inte svårare än att ta något annat i butiken, sänka eller höja fetthalten eller välja smaksatt. Vanligen är det helt odramatiskt och helt riskfritt. En smärre smakchock kan uppstå men det brukar gå att hantera.

Ett filbyte i trafiken är betydligt riskablare och kräver mer eftertanke samt involverar fler personer än dig själv. Inte alla tänker på detta!

Att byta bil innebär däremot inte risk för skador på personer eller material eller rörliga föremål och fordon av olika slag. Det kan däremot ha stora konsekvenser. Din privatekonomi, din så kallade körupplevelse och i förlängningen din säkerhet.

Bilmärken och modeller

Det är inte helt ovanligt att vi som bilägare nördar in oss på något speciellt bilmärke. Man får en bra bil från en speciell tillverkare och sedan är det - kört. Det positiva intrycket följer gärna med och får en att se även andra modeller från samma tillverkare i ett förälskelsens rosa ljus. Ibland är intrycket helt berättigat, andra gånger har man bara haft osedvanlig tur med första bilen.

Muttrande och missnöjd får man då börja leta efter acceptabla nya märken och modeller. Livet rullar ju också på och det som en gång var bästa bilen för dig kanske inte fungerar så bra idag. Den lilla stadsbilen är billig och lättparkerad och fungerar klockrent under rätt omständigheter. När man har fem barn och två hundar och bor två mil från närmaste matbutik - not so much. Då söker man dragkrok, fyrhjulsdrift och gott om utrymmen.

Hur köper du din bil?

Det går att handla med bilar på flera olika sätt. Säkerheten, tillförlitligheten och priserna varierar en del, milt talat. Du kan sälja och köpa privat med allt vad det innebär av osäkerhet och oseriösa köpare och säljare. Har du tur får du betalt och en ny ägare som faktiskt skickar in registrering.

Du kan också välja en traditionell bilfirma. Det är ett säkert kort vad gäller allt legalt men sällan fördelaktigt ekonomiskt. Vad återstår då som alternativ?

Många väljer idag en bilförmedlare. Upplägget ser lite olika ut vad gäller när man säljer bilen men ofta upplevs denna form som tillförlitlig och prisvärd. Vad väljer du?

11 Nov 2020

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.