Frukt kanske är svaret

Visste du att personalen på arbetsplatserna runt om i vårt land, presterar lika bra – om inte bättre – med en fruktkorg på jobbet, istället för kaffe eller te? Istället för koffein presterar vi bättre med C-vitamin. C-vitaminerna ger dessutom bättre hälsa i längden då C-vitaminerna bygger upp kroppens olika byggstenar och håller stånd mot allehanda sjukdomar. Än så länge har vi inte sett att kaffe och te har den hälsoeffekten. Så varför inte börja erbjuda fruktkorgar till personalen?

Därför behövs C-vitamin

C-vitamin fungerar i våra kroppar på samma sätt som antioxidanter och vi behöver dem till att bygga ipp vårt brosk och vår benvävnad. Ser vi till att äta C-vitaminer så hjälper de våra kroppar att ta up järn som finns i maten. C-vtiamin finns i de allra flesta grönsaker, bär och frukter, framför allt i alla citrusfrukter. Visste du att det dock finns mer C-vitamin i en paprika än vad det finns i en apelsin? Så fler av oss borde äta en paprika då och då, istället för apelsiner.

C-vitaminer, liksom andra vitaminer skyddar mot cancer, högt blodtryck och det dåliga kolesterolet, kallat LDL i blodet, i hjärtat och i våra blodkärl – och även mot diabetes typ 2 (åldersdiabetes). Det som skyddar oss och som finns i grönsakerna och frukterna är ämnen som fiber, folat eller folsyra, karoten, lykopen och antioxidanter och vitaminer.

Vad finns i frukt och grönsaker?

De allra flesta grönsaker och frukter som vi är vana vid att äta innehåller alla C-vitaminer, K-viatminer, kalium och antioxidanter. Det bästa sättet att få i oss alla de vitaminerna är att äta grönsakerna och frukterna råa. Om man tillagar dem, påverkar man innehållet och får då kanske mindre mängd av de bra och nyttiga sakerna. För att få i oss den mängd som vi behöver bör vi alla äta minst 500 gram om dagen, och då bör vi äta både frukt och grönsaker, hälften frukt och hälften grönsaker. Äter man ännu mer, är det ännu bättre, men detta är minsta mängden som alla borde äta.

Skaffa frukt till din personal

Så gör din personal en stor tjänst – du får ju tillbaka det i och med att de är friskare och inte behöver sjukskriva sig lika mycket – och beställ hem en fruktkorg varje dag eller varje vecka i stället för att bjuda på kaffe eller te. Alltfler arbetsgivare har insett att det lönar sig mer med frukt än med kaffe på jobbet. C-vitaminer har samma uppiggande effekt som kaffe och te.

10 May 2019

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.