Har ditt företag problem med sjukdagar?

Frågar man företagare över hela Sverige om vilken del av verksamheten som kostar mest pengar så ser ofta det gemensamma svaret likadant ut: detta i form av sjukdagar. Att anställda blir sjuka är någonting som kostar pengar och det är någonting som påverkar omsättningen negativt. Därför finns det all anledning att ta den frågan på allvar och se över vilka alternativ som finns och hur man kan agera för att slippa dessa.

Märk väl - att folk blir sjuka kan man inte göra så mycket åt; vi drabbas av förkylningar, vi får feber, vi kan få influensa och vi kan få allvarligare åkommor som hindrar oss från att gå till jobbet. Däri ligger det dock ingen motsättning mot att man som arbetsgivare kan hindra en del av dessa sjukdomar och, så att säga, mota Olle i grind. Många sjukdomar är onödiga och går att förebygga.

Friska tänder ger mindre sjukfrånvaro

Hur ska man då göra? Vi tänkte kommer med några konkreta tips som du som företagare kan använda dig av för att minska sjukdagar hos dina anställda - och på köpet skapa en bättre miljö för dessa att vistas i.

Tandläkare: Friska tänder är en förutsättning för ett hälsosamt liv. Det går att anlita en så kallad mobil tandläkare som besöker er arbetsplats och som dels informerar och dels undersöker vilken tandstatus som finns. Undersök dock innan om det är möjligt att göra avdrag på denna tjänst. Om inte så är det säkerligen möjligt att förhandla om ett bra pris med den tandläkare som erbjuder tjänsten.

Har du ett företag i Solna med tio anställda så kan en tandläkare se dessa som tio nya kunder och ge er ett paketpris. Rena, friska tänder minimerar risken för sjukdomar. Om du inte väljer en tandläkare som besöker er - försök att få dina anställda att inse vikten av att själv boka in ett besök. Förklara det som en investering: går de till en tandläkare en gång per år så undviker de också de akuta, dyra problemen i framtiden.

Städning: : En viktig del - både sett till trivsel och sett till att minska sjukdagar - handlar om hygienen på arbetsplatsen. Hur ofta genomförs en kontorsstädning i era lokaler och hur ofta blir folk sjuka? Där finns ofta ett tydligt samband. det du sparar in på minskad städning kommer i slutändan att komma tillbaka som en större utgift. En ren och fräsch arbetsplats är dessutom ofta avgörande kring hur ni som företag uppfattas av kunder, leverantörer och framtida affärspartners.

Friskvård : Vi rör oss allt mindre och det är någonting som definitivt påverkar vår hälsa. Vi mår, helt enkelt, bättre om vi rör på oss och om vi motionerar. Du som arbetsgivare - i synnerhet inom kontorsverksamhet - har många kronor att hämta genom ökad förståelse kring detta viktiga ämne. Hur ser er policy ut gällande friskvård - får de anställda bidrag för detta och i så fall hur mycket? Att ge några kronor mer för att de ska ha råd med ett gymkort kan i slutändan generera ganska mycket pengar.

Du kan dessutom öka på intresset genom att anordna olika utmaningar och genom att kanske anmäla alla till någon typ av tävling (som en kick-off exempelvis). Varje träningspass för någonting gott med sig då sjukdomar och skador förebyggs genom detta.

17 Mar 2018

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.