Har du pondus som ledare?

Många chefer upplever sig själva som extremt duktiga talare. Det är ofta en bild som sällan stämmer överens med verkligheten och hur de anställda egentligen uppfattar dem som talare och ledare. Det fel som många är att man tar i från tårna och vill för mycket. Man vill hela tiden ge det där lilla extra och det spelar ingen roll vad det handlar om: man vill inspirera och samtidigt delge information och dela ut uppgifter.

Var sak har sin tid och varje presentation kräver därför sin egen lilla omsorg. Det är skillnad på hur man presenterar nedskärningar och på hur man lägger fram mer positiva nyheter. Pondus får man inte genom att höja rösten och gasta fram olika saker. Pondus som chef, det får man genom att vara lyhörd och presentera varje sak med en tanke på vad det är som egentligen ska sägas - och inför vilka.

En utbildning i presentationsteknik ger många svar

Att tala inför folk handlar mer än att bara säga saker. Det handlar om ren teknik där allt ifrån röstläge, kroppsspråk, pauseringar, tonfall och flyt är alla beståndsdelar i ett tal eller en presentation. Det bildar en helhet där det bästa möjliga resultatet kan nås om man dels är medveten om detaljernas betydelse och dels också arbetar med dessa.

Därför skulle också många ledare och chefer må bra av att förkovra sig i ämnet presentationsteknik. Både sett till att tala inför anställda och sett till ett bemötande av kunder, leverantörer, investerare och partners.

Orden och det du vill förmedla är väsentligt - men hur du säger det är ofta lika avgörande. Mumlar du, tittar ner i backen eller stakar fram orden så ger du knappast något förtroende. Detsamma om du skriker, väser eller gestikulerar med båda armarna samtidigt. Det handlar om att hitta en balans och där kan definitivt en kurs/utbildning i presentationsteknik vara avgörande.

kontrosmöte

Hitta din egen stil

Alla har vi olika smak och olika stilar. En god talare har sin egen stil - oavsett hur denna är. En god talare vet också att rätt sorts publik kräver rätt typ av tonläge och approach. Det kräver en viss känsla och flexibilitet. Har du läst på om din publik, vet du vad det förväntar sig och är du beredd att spela säkert eller kräver situationen en liten överraskning?

Att analysera sådant innan en presentation kan bära frukt. Det är också en del av presentationsteknik: att hitta den egna stilen och sin egen röst - men att, om så krävs, också kunna förändra denna. Så gör en bra ledare och talare.

Läs mer om detta ämne på http://www.presentationsteknik.net.

28 Sep 2018

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.