Jobba på en foodtruck

Gillar du matlagning och service? I scateringådana fall kan det vara läge att söka anställning på en foodtruck. Klart är att det kan vara ett omväxlande arbete – du kan byta arbetsmiljö varje dag, eller till och med flera gånger om dagen. Många lockas till och med till att starta sin egen foodtruck, antingen för catering eller för att till exempel ställa sig utanför idrottsevenemang eller liknande.

Viktigt att få en första erfarenhet

Funderar man på att göra det, kan en bra början vara att söka jobb hos ett företag som sysslar med detta. På så vis får man erfarenhet, och ett riktigt smakprov på vad arbetet faktiskt innebär. I den här texten tittar vi på ett antal olika annonser, främst i Stockholm, för att bena ut anställningsmöjligheter och krav.

Den första annonsen vi tittar på är från en firma med bas strax norr om Stockholm. De skriver att de söker någon som är duktig på att jobba såväl självständigt som i mindre grupper. Vidare skall den sökande ha en vilja att lära sig nya saker och ett starkt engagemang.

De trycker på vikten av att servera mat med hög kvalitet, och att alltid göra sitt yttersta för att kunden ska bli så nöjd som det bara går. Andra personlighetskrav är att den sökande ska vara noggrann, kunna jobba i ett högt tempo, kunna följa instruktioner, har ett öga för detaljer och arbetar för de mål som företaget har satt upp.

Engelska och svenska ofta ett krav

När det kommer till rena krav, är de ganska få. Det första är att man ska behärska engelska och svenska. Det andra, som kanske lite färre besitter, är erfarenhet som restaurangbiträde. Lön ges enligt avtal. Vilket avtal som åsyftas framgår dock inte av annonsen som den här firman i Stockholm lagt upp. Cateringfirman är en kedja med såväl restauranger i Stockholm som foodtruck, och erbjuder även catering i mindre utsträckning.

Baserat på annonsen ovan, och ett antal andra, finns det ett antal förmågor och kvalifikationer som är bra att inneha om man vill jobba på en foodtruck. Vad gäller personliga egenskaper kan man till exempel satsa på att utveckla följande:

 

  • Servicekänsla. När man arbetar i en foodtruck, oavsett om det är catering eller utanför ett idrottsevenemang utanför Stockholm stadion, är det viktigt att man ger kunden en så god upplevelse som möjligt. En förutsättning för det är god känsla för service.

  • Stresstålighet. Stundtals, både vid catering och annan försäljning, kan arbetet bli stressigt.

  • Simultanförmåga. Det kan hända att du har hand om många order samtidigt. Kanske ska du också ta betalt, svara på frågor och hantera utrustning i bilen.
3 Mar 2019

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.