Kräv bättre ventilation på din arbetsplats

Vi svenskar spenderar allt mer tid inomhus och man brukar räkna med att så mycket som 90% av vår vakna tid sker just mellan fyra väggar. Att våra arbeten förändrats över en längre tid är naturligtvis en klart bidragande orsak till detta och man kan som exempel på detta säga att de tidigare jobben inom exempelvis skogsnäringen kommit att minskas ganska rejält och istället är ersatta av stillasittande jobb på kontor framför en dator. Något som naturligtvis har klara fördelar – men som också kommer med uppenbara nackdelar. Det många inte tänker på är nämligen att vi har ett behov av frisk och fräsch luft även då vi vistas inomhus och vi kan ge ett exempel på hur bristen på sådan kan påverka.

Vi säger här att det handlar om dig och din arbetsplats – ett kontor i Täby i Stockholm – och vilka problem du och dina kollegor kan uppleva här. Det som är utmärkande för ert kontor är följande: ni är tjugo anställda, ni sitter i en äldre lokal och ni arbetar samtliga framför datorer där ni hjälper kunder via internet. Vad som sker här är att ni allt eftersom arbetsdagen lider blir allt tröttare, ni får svårare att koncentrera er och ni blir dessutom irriterande på både varandra och på era kunder. Kort sagt – i slutet av en arbetsdag på kontoret i Täby så presterar ni betydligt sämre än vad fallet är under morgonen då ni just stämplat in. Varför?

Jo, av den anledningen att ni har dålig ventilation installerad och att ni inte får tillräckligt med frisk luft under en hel dag; något som definitivt inte är ovanligt sett till en kontorsmiljö och särskilt inte sett till staden Stockholm (där man ofta har kontor i äldre fastigheter och lokaler). Ventilation är definitivt en fråga som är väd att ta på ett större allvar, men som tyvärr i många fall helt glöms bort då det kommer till arbetsmiljö.

Dålig ventilation leder till fler sjukdagar i Stockholm

Om vi drar detta vidare och pekar på ytterligare konsekvenser som kan komma av en undermålig ventilation så kan vi säga att de anställda på er arbetsplats ofta är sjuka. Sjukdomar som till stor del går att leda till denna undermåliga ventilation och detta på grund av att luften står stilla. Bakterier trivs utmärkt i en miljö som på ert kontor; en nysning och de baciller som en sådan för med sig kommer att drabba nästa person och vidare till nästa och nästa och nästa...

Kort sagt; undermålig ventilation spelar en stor roll i varför många företag har problem med sjukdagar och tvingas betala höga kostnader för sådana. Att vi spenderar allt mer tid inomhus är i sak inte ett problem – att vi gör det i en direkt ohälsosam miljö är dock ett sådant och här har man som anställd rätt att ställa krav på sin arbetsgivare. En arbetsgivare som skulle tjäna mycket på att byta till ett bättre system för ventilation – både sett till produktion och sett till minskade sjukdagar bland de anställda. Vill ni ha information om hur ni kan förbättra er ventilation? Läs mer här.

6 Jul 2017

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.