Plastskivor – materialval i tiden

Om du ska tillverka något i ett flexibelt och tåligt material är plastskivor ett naturligt val. Du kommer att ha många olika sorters plast att välja bland.

Den senaste tiden har plast på något sätt hamnat i skamvrån. Ett märkligt förhållande eftersom många produkter i vardagen är tillverkade i plast. Vem tänker exempelvis på att en gammal hederlig Perstorpsplatta är en skiva i hårdplast? I bilar är många komponenter tillverkade i skivmaterial som bockats eller böjts.

Du kan alltså med gott samvete använda plastskivor. Tänker du inreda en gillestuga och klä väggarna med träpanel? Du kan istället köpa väggskiva eller plank som är tillverkat i återvunnen plast. Du får träådring på köpet och i en sådan plastskiva kan du både spika och skruva.

Plastskivor – böjliga och transparenta

I många sammanhang används plastskivor istället för glas. Inte så konstigt. Plast är genomskinligt som glas, men tål stötar och slag mycket bättre. Den som varit på ishockey vet att plexiglaset på rinkens kortsidor tål felriktade slagskott. Sådana plastskivor är tillverkade i akryl, ett material som går att forma och böja med värme. Akrylplast har funnits i över nittio år och är därmed väl utprovat i många applikationer.

Ska du bygga tak över din altan? Då kan du välja ett skivmaterial i korrugerad plast eller också i kanalplast. Sådana plastskivor är tillverkade i polykarbonat, akryl eller PVC. Kännetecknande är att de släpper igenom ljus, men tål ultraviolett strålning. De skyddar mot väder och vind. I sådana skivor kan du enkelt borra, skruva och såga.

1 Oct 2022

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.