Råd och tips för den som ska bli konsult
Ska du bli managementkonsult? Eller kanske IT-konsult? Oavsett vilken typ av konsult du vill bli kan det kännas nervöst att starta eget. Klivet ut kan ibland kännas lite läskigt: kunder ska hittas, firman ska startas och tillräckligt med pengar ska komma in varje månad.
Även om det kan anses vara lite riskfyllt att köra eget, kommer det också med många fördelar. Till exempel har man mer flexibla arbetstider, jobbar mer självständigt och har ett mer omväxlande arbete överlag; ena dagen kanske du jobbar i Stockholm – andra dagen kanske du arbetar i Nyköping.
Vem lyckas egentligen som konsult?
Den som lyckas som konsult är förmodligen mycket kunnig inom sitt område, till exempel i management om man ska bli managementkonsult, eller IT om man ska bli IT-konsult. Den som vill ta steget ut mot att bli konsult bör vara mycket påläst och specialist inom sitt område.
Även om konsulter ofta kan tjäna bra, bör aspirerande konsulter även vara beredda att leva på snabbnudlar i nödfall. Det kan hända att uppdragen slutar komma, eller att det går lite traggligt i början. Kanske behöver man som konsult också vara beredd att flytta på sig om man bor i en mindre stad. Tackar du kontinuerligt nej till uppdrag för att du behöver pendla till exempelvis Stockholm, ja då är det kanske Stockholm du bör flytta till.
Vad gör en managementkonsult? (Exempel på konsultarbete)
Olika konsulter arbetar givetvis olika. Dock finns det vissa gemensamma nämnare hos många. Till exempel blir en managementkonsult ofta kontaktad för att lösa ett problem inom management på en viss arbetsplats. En managementkonsult behöver i det här läget komma dit och ge ett alert intryck och nästan direkt efter första mötet veta vilka åtgärder som ska vidtas. Läs mer här.
Så här är det för många konsulter – inte bara för den som är managementkonsult. Den som snabbt kan komma på lämpliga åtgärder att vidta och ger ett alert intryck, är ofta också den som blir uppringd åter i framtiden.
Sluta aldrig utbilda dig
Oavsett vilken typ av konsult du är, blir du anlitad av kunder just på grund av din spetskompetens. Att ständigt spetsa sin kompetens ytterligare är något som de allra flesta konsulter bör göra. Det här kan till exempel göras genom att ta kurser, gå på seminarier samt genom att läsa ledande tidskrifter inom det specifika området.
Bli en god förhandlare
Att vara en god förhandlare innebär bland annat att man inser sitt eget värde. Konsulter arbetar ofta just efter en överenskommen summa per timme. Att kunna förhandla upp den här summan så gott det går, är något som de flesta nog vill göra. För att göra det handlar just att sätta fingret på det man kan bidra till företaget. Sen hjälper det även såklart att vara duktig på att sälja sig och att se hel och ren ut.
Samtidigt bör du inte glömma att ta upp eventuella svårigheter som jobbet innebär för dig. Kanske bor du i Uppsala, och behöver pendla till Stockholm för jobbet? Har du gott om uppdrag kan du då låta kunden veta att det kommer ta av din tid, och se om du kan förhandla upp resekostnad eller få till en annan förmån.
Andra inlägg
- Nyttan av att anlita en varumärkesstrateg
- Kontorsanpassning i Stockholm – en arbetsplats i framtiden
- Underlätta din vardag med effektiv bokföring i Stockholm
- Möjligheter till bidrag för att ladda bilen
- Viktigt att ha en brandskyddsansvarig på arbetsplatsen
- Redovisningskonsulter är oumbärliga för småföretag i Stockholm
- Kontorsstädning i Solna gynnar kreativitet
- När tekniken blir för krånglig finns det datorhjälp i Stockholm
- Tredjepartslogistik – den osynliga kraften bakom lager och logistik
- Förverkliga drömmen om att bygga en solcellspark