Så får du folk att lyssna när du talar

Arbetar du som företagsledare? Behöver du få folk att lyssna på dig, och inte bara lyssna utan även få dem att göra som du säger? Då kan du gå en kurs i retorik, så att du vet hur du ska göra. Antingen är man född talare, och kan argumentering och retorik, och kanske får alla att stanna upp när du talar, eller så är du inte det. Här måste vi påpeka att det inteär alla som är födda talare och begåvade på retorik. Är man inte det bör man gå en utbildning som kan göra en till det. Då tar man upp allt från kroppspråk – ja, det är viktigt, nästan viktigare hur du säger något än vad du säger.

Lär dig säga nej men få det att låta som ett ja

Som företagsledare är det viktigt att kunna säga nej, även om folk inte vill höra det. Då kan det vara bra att kunna säga nej, men få det att låta som ja. Då blir det lättare för folk att ta till sig det du säger. Du kan till och med be någon dra åt h-e men få det att låta trevligt. Budskapet går fram men utan att någon tar åt sig och blir stött. Den som blir stött tar illa vid sig och minns bara de negativa känslorna i stället för att ta till sig det som du som chef säger. Och att arbeta som chef innebär att du måste säga nej många gånger.

Du kan gå en kurs i retorik

Känner du att du kommer till korta i din kommunkation både bland din personal, men även när du ska kommunicera i andra sammanhang kan du alltid gå en kurs i retorik och lära dig alla viktiga saker som du som chef för ett företag behöver behärska. Att visa med ditt kroppspråk att det är du som bestämmer och att det blir som du har sagt är viktigt för att få respekt för din person och för företaget. Det är en viktig skillnad i att behandla andra illa, men ändå visa pondus. Då gäller det att veta skillnaden mellan att använda sig av härskartekniker, men få personalen att åf respekt för dig som person. Att använda sig av härskartekniker är aldrig okej, men att agera med sitt kroppspråk så att andra får respekt för din person är däremot mycket viktigt.

1 Nov 2018

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.