Så jobbar de stora företagen med headhunting

En bra rekrytering betyder mycket för ett företag. På samma sätt gäller också motsatsen, en dålig rekrytering kan vara förödande. Alla stora framgångsrika företagare kan se att rätt personer på rätt plats i arbetslaget är det kuggar som drar verksamheten framåt. I slutänden är det förstås produkten som räknas, men utan personal blir den produkten sällan bra. Ett företags framgång ligger i händerna på de som arbetar.

Att få till en bra rekrytering är därmed en av den i särklass viktigaste uppgifterna för en firma. Och den svåraste. Men med hjälp av professionell headhunting kan en knepig rekrytering bli en spännande utmaning som slutar med att två parter hittar varandra. Ditt företag och en ny nyckelperson i arbetslaget.

Spara pengar på rätt rekrytering

En sak är säker när det gäller rekrytering. Att leta och hitta ny personal kostar både tid och pengar. Men stora företag som lyckats kan vittna om att det är det värt.

Årligen betalar företag stora summor pengar för att värva rätt personal. Det är pengar man får tillbaka när man hittat rätt personer. Men tyvärr sker det också ofta rejäla felrekryteringar. Dyrt, tråkigt och tidsödande. Du som råkar anställa en eller flera personer som inte visar sig passa i företaget ställs ofta inför en lång och slitsam process där du och den nyanställde måste komma överens. I värsta fall kan det bli tunga förhandlingar och juridiska processer innan ni kommer ur problemet.

Headhunting för att hitta rätt chef

Rätt rekrytering är viktigare och viktigare ju längre upp i hierarkin på en arbetsplats du kommer. En arbetsledare och en chef påverkar många människors vardag. Det gäller verkligen att hitta en person som håller måttet. Dels kunskapsmässigt, erfarenhetsmässigt men det sociala är ofta också viktigt. En person som ska leda andra måste fungera med människor. En dålig chefsrekrytering leder ofta till onödig konflikter och dålig stämning på jobbet.  

Genom att anlita professionella rekryterare med erfarenheten och kompetens inom området headhunting får du hjälp att hitta rätt i rekryteringssnurren.  Proffs på headhunting arbetar ofta strukturerat och välorganiserat. Det är nödvändigt för att inte missa luckor i rekryteringsprocessen.

Rätt person på rätt plats

Många företagare som inte är vana att arbeta med rekrytering gör ofta samma misstag. De tittar för ensidigt på de ansökande. Som företagare vill man förstås fort hitta rätt person och missar därmed varningstecken eller brister i sin längtan efter att lösa problemet snabbt. Samtidigt vet man själv att det inte är bra att slarva med rekryteringen. I slutänden kan det bli så att man själv väljer fel person och när det visar sig att den anställde inte lever upp till förväntningarna blir man arg på den nyanställde. Inte rättvist. Den personen kan mycket väl ha gett en sanningsenlig bild av sig själv och sin kompetens men du som företagare missade informationen i din iver att bli klar med rekryteringen.

Ett företag som arbetar med just headhunting har system för att undvika den typen av missar.

Verktyg för att hitta rätt rekrytering

Företag som arbetar med rekryteringar har i regel en rad strikt professionella verktyg för att hitta och mejsla fram rätt personer till rätt tjänster. En rekrytering är en lång process. Det handlar om att leta, att sortera, att prioritera och sedan kanske göra om de stegen flera gånger innan man är säker på att man har hittat rätt. Till det kommer också allt efterarbete. Att ta kontakt med samtliga sökande och förklara att tjänsten är tillsatt. I dag är det vanligt med många sökande till varje tjänst så det här arbetet kan bli mer tidsödande än vad man som vanlig företagare först trott. Med en firma som sköter rekryteringen behöver du inte oroa dig för hur många som söker, det är firman som ser till att ta fram rätt person som passar dig och sen sköta allt arbete runt omkring rekryteringen.

13 Jan 2017

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.