Sköts bokföringen bäst i aktiebolaget?

I ett aktiebolag redovisar man mycket mer än i en enskild firma eller ett handelsbolag. Bokföring är grunden, och sedan tar intressenter och myndigheter enkelt del av bokslutet.

Intäkten bokförs i ett aktiebolag redan när en faktura skickas till kund och man får en fordran på kunden. När kunden betalar bokas kundfordran bort och beloppet bokas in på bankkontot. Ett aktiebolag sköts med ordning och reda, hela tiden. Den som har en enskild firma kanske bara bokar in försäljningen mot ett bankkonto, lite senare, när man har tid och lust. Det behöver inte vara en slarvigare bokföring i en annan företagsform, men i praktiken är aktiebolaget supertydligt. Man gör avstämningar mycket oftare och redovisar mer till myndigheterna.

Vitsen med att ha aktiebolag

Fördelen med att ha ett aktiebolag är att bolaget är en egen juridisk person. Ägaren har begränsad ansvarighet. Har man till exempel två aktiebolag och ett går bra och det andra går i konkurs, är de två fristående enheter. Ägaren kan helt enkelt avsluta det olönsamma bolaget och behöver inte betala skulderna med sina privata pengar. Det företag som går bra kan fortsätta med det och utvecklas vidare. Även om man måste ha ett aktiekapital när bolaget startas, är det en mycket säkrare företagsform på sikt. En enskild firma som går dåligt drar däremot oftast med sig ägarens privatekonomi i fallet. Varorna man har köpt in till lagret måste betalas även om försäljningen inte går bra. Har man ett handelsbolag med en kompanjon är man också solidariskt betalningsskyldiga för alla bolagets skulder. Det kan vara riskabelt om kompanjonen är slösaktig.

Aktiebolaget är mer offentligt

Uppgifter från aktiebolagets bokslut kan bland annat läsas på sajten Alla Bolag, så vem som helst kan se hur stor omsättning det är och hur stor vinsten har blivit. Kanske går företaget med förlust år efter år, och då syns det också. Det är bra att veta om man tänker sälja varor till bolaget eller om man funderar på att söka jobb där. Bokföringen i ett aktiebolag ger besked om bolagets resultat månad för månad. Genom att allt bokförs löpande kan man när som helst dra ut listor som är helt aktuella. Har försäljningen ökat? Hur stor förtjänst är det på våra affärer? Vilka kostnader kan vi dra ner på? Detta är en stor fördel i aktiebolaget, för ägaren kan observera trender, ha full koll hela tiden och vidta åtgärder i tid, när det behövs.

5 Jun 2020

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.