Starta bolag i Estland – bra att känna till

Att starta bolag i Estland är något man kan göra för att få ut mer pengar i handen från sin verksamhet. Skatterna här är nämligen betydligt lägre. De flesta som startar bolag i landet brukar ta hjälp av en agentur eller en lokal distributör för att slippa brottas med den estniska byråkratin på egen hand. Kan man inte språket, eller känner någon från Estland med kunskap inom området, är det troligen det bästa alternativet.

Funderar man på att starta bolag i Estland, finns det ett par saker som kan vara bra att känna till.

Företagsformer

Företagsformerna i Estland ser lite annorlunda ut än dem i Sverige. Till exempel finns det:

  • Aktsiaseltsor (AS) – Aktsiaseltsor är ett publikt aktiebolag där ägarna inte har något personligt ansvar. Lägsta kapital som krävs för att starta ett AS i Estland är 400 000 EEK, vilket motsvarar ungefär 230 000 kronor i skrivande stund. En viktig sak att känna till är att minst hälften av dem i bolagsstyrelsen måste vara bosatta i Estland.
  • Osaühing (OÜ) – Likt ett AS, men kräver ett betydligt lägre aktiekapital. Istället för 400 000 EEK, räcker det med 40 000 EEK. Är kapitalet större än 400 000 EEK krävs en revisor.
  • Täisühing (TÜ) – Täisühing är ett bolag med gemensamt partnerskap. Två, eller fler, personer jobbar under samma firmanamn och är tillsammans ansvariga för verksamheten. För den här företagsformen finns inga krav på kapital. Inte heller krävs det att man registrerar sig i företagsregistret.

De olika avgifterna, försäkringarna och skatterna

Många som planerar att starta bolag i Estland gör det just för de lägre avgifterna och skatterna. Den vanliga momssatsen ligger till exempel på 18 procent för varor och tjänster, medan den reducerade ligger på fem procent. Något som lockar många att starta bolag i Estland är företagsskatten. I landet finns nämligen ingen bolagsskatt. När vinst från företaget tas ut betalas endast 21 procent av aktieutdelningen.

Inte heller krävs det några särskilda försäkringar när man startar bolag i Estland. Det här gäller de allra flesta branscher – men kan inte appliceras på alla. Vissa områden betraktas som särskilt riskfyllda för konsumenter eller borgenärer, och inom dessa krävs ansvarsförsäkringar. Exempel på företag som kan behöva en ansvarsförsäkring är advokatbyråer och resebyråer.

pengar

Att tänka på

Som tidigare nämnt, använder många sig av en lokal agent för att starta upp sitt bolag i Estland. Det här är generellt sett bra och brukar vara en smidig lösning. Glöm dock inte att ta reda på om agenten handlar med konkurrerande produkter. Detta för att undvika konflikter.

En annan sak som är bra att känna till är att personliga kontakter värderas högt i Estland. Börja gärna högt upp i företagets organisation. Kontakta direkt den som är beslutsfattare och huvudansvarig för det område du behöver hjälp inom.

 

7 Jan 2017

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.