Vad är AV-teknik?

Planerar du att hyra en projektor? Eller en bildskärm? I sådana fall planerar du att använda dig av AV-teknik, som står för audiovisuell teknik. Att hyra projektor är ett bra exempel på när man på jobbet, eller vid en stor fest, stöter på den här tekniken. Ofta används AV-teknik för att någon som informerar, undervisar eller presenterar något ska få audiovisuella hjälpmedel, men det är även vanligt vid shower som till exempel konserter. Det är inte ovanligt att man, som band eller artist, pratar om att hyra projektor till en lite större show. Går du på en större konsert, till exempel på Globen i Stockholm, är sannolikheten stor att det finns AV-teknik som förstärker showen. 

Finns många exempel

Att hyra projektor är ett exempel på när man i vardagen kan stöta på AV-teknik. Begreppet innefattar dock långt fler saker än så, och sakerna är kanske ibland enklare än vad man tror. Till exempel kan det vara allt från svarta tavlan, till bandspelare, till smalfilm, till overheadprojektorer till tv och internet. 

Även om AV-teknik kan ha en viktig roll vid föreläsningar och konserter, är det inget som ensamt ger ett bra framträdande. Ett band som har hyrt en projektor med tuffa, visuella effekter i bakgrunden, får knappast några nya lyssnare om framträdandet i sig inte är särskilt bra. Tillsammans med ett bra framträdande kan just det här vara mycket effektivt. Det finns mängder av klipp på artister som spelar till exempel på Ullevi eller Globen i Stockholm, och vackert synkar musiken avancerad AV-teknik. 

AV-teknik i undervisning

Det är vanligt att skolor köper in projektorer för att kunna spela upp till exempel Powerpoint-presentationer. Enskilda föreläsare kanske väljer att hyra in en projektor, snarare än att köpa dem (om det inte redan finns på plats givetvis). Just Powerpoint är ett bra exempel på något som ofta används i undervisningen och kan sägas vara en del av AV-tekniken. 

Samtidigt är inte alla överens om hur effektivt det faktiskt är. En del forskare menar att Powerpoint snarare har en effekt som gör att åhörarna inte lyssnar aktivt, utan passivt. Vissa tror att det här beror på att föreläsarna utnyttjar programmet och dess funktioner i överkant, snarare än att fokusera på ett bra framträdande. 

Att jobba med AV-teknik

AV-tekniker är ett relativt smalt yrke, men beskrivs kort och gott som någon som arbetar med AV-teknik. De flesta av jobben finns troligtvis i Stockholm, men då arbetsplatser ofta är utställningslokaler, universitet och skolor kan jobben finnas över hela landet – och givetvis inte bara i Stockholm. 

5 Apr 2018

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.