Vattenhålet för kontorspersonalen

Arbete på kontor följer ofta samma kultur och rutiner vilket kontor det än är. Möten som avlöser varandra. Arga lappar om diskmaskinen inte sköts. Och en kort pratstund vid vattenkylaren.

Att ta sig en tur till vattenkylaren kan vara en välkommen paus och möjlighet att sträcka på benen. Förutom att få i sig det behövliga vattnet så kan man få igång blodcirkulationen och piggna till lite, om man nu har suttit länge vid sin dator. Det finns en regel som säger att man bör göra fem minuters gymnastik varje timme när man sitter vid datorn. Eller skrivmaskinen som det ursprungligen gällde. Och många problem som man kan ha med rygg, nacke, axlar och armar kommer ursprungligen från att man inte rör sig tillräckligt för att få ett gott blodgenomflöde. Att ta sig ett glas vatten varje timme kan alltså vara förebyggande hälsovård för att slippa blivande problem med muskelsmärtor. Men att ha vatten på kontoret har även många andra fördelar.

Vätska och rörelse

Även om vatten är en bristvara eller ej där man bor så är vätskebrist ett stort problem i världen. De som har fri tillgång till vatten dricker helt enkelt inte tillräckligt och det kan orsaka både små tillfälliga problem och stora kroniska, eller till och med livshotande, problem. Att installera en vattenkylare på kontoret kan rejält förhöja personalens hälsa och såväl minska antalet sjukdagar som produktiviteten under arbetsdagarna. Arbeten där man sitter hela dagarna vid datorn har gått upp i toppen över arbeten med flest arbetsskador och sjukskrivningar. Det beror just på att man blir sittande länge och i samma ställning. Ofta kan man glömma bort både toalettbesök och måltider för man ska bara göra något klart. Bristen på rörelse är också så pass dålig för kroppen att ett hårt fysiskt arbete är bättre. En vattenkylare på kontoret gör att personalen både dricker mer och kommer loss från datorn för att även göra annat som äta och gå på toaletten.

Vatten för livet

Om man inte dricker tillräckligt så kan man få en mängd symptom men vissa är så luriga att man kan tro att det beror på annat. Yrsel, huvudvärk, kramp, irritation, trötthet och magvärk är bara några symptom som kan avhjälpas genom att dricka vatten. Genom att man placerar en vattenkylare i kontorslandskapet, med såväl kylt källvatten som kolsyrat vatten, kan man locka personalen att löpande under dagen dricka den mängd vatten som de behöver för att må riktigt bra.

29 Mar 2020

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.