Viktigt spara till buffert

Som företagare – om man är en seriös företagare (låtsasföretagare och oseriösa sådana finns det gott om) – är det viktigt att alltid spara till en buffert. Skulle det hända något ska man kunna skjuta till kapital, och grundregeln som man man måste lära sig är den att allt kan hända. Som de flesta vet vid det här laget är det ju absolut ingen idé att spara sitt kapital på banken. Gör man det är det absolut det sämsta val man kan göra. Då kan du lika bra förvara pengarna gömda i madrassen hemma. Eller göra något annat dumt med dem.

Kapitalförvaltning – bästa alternativet till banksparande

Den enskilt viktigaste värdestegring som vi ser över tid är sparande via aktier, eller att du investerar dem i fastigheter. Ska du investera i fastigheter, bör du tänka på var, och vilka. Det är ingen idé att du köper hus i Grums, eller Sveg. Där kan du nog räkna med att fastighetsvärdet inte kommer att stiga särskilt mycket på några år. Ska du investera i fastigheter bör du hålla dig till större städer. Och med det bör du hyra ut dem, aktivt. Och ta hand om dem, om du ska se en värdeökning av dem. Väljer du däremot att investera kapitalet i aktier, bör du tänka att de är bundna för lång tid framöver. Åtminstone några 10-tals år i alla fall. I det korta loppet har du en skakig aktiemarknad, men i det långa loppet är aktier det enda som ökar i värde. Hur snabbt dit kapital växer är beroende av vilka aktier du väljer. Och ska du välja på ett bra sätt, bör du kunna en hel del om aktiemarknaden och om de företag vars aktier du väljer.

Välj en kapitalförvaltare för ditt kapital

Eller så väljer du en kapitalförvaltare som väljer ut de aktier som växer bäst och flyttar dem så snabbt värdet på aktierna förändras. Antingen väljer du en tjänsteman som håller reda på och kontrollerar rörelserna på aktiemarknaden och vad som händer på den, eller så låter du ett datorprogram göra det åt dig. Eftersom varken tjänstemannen i fråga eller datorn kan förutse framtiden, finns det här inga garantier, dock ser man rent statistiskt sett och över lång tid, att det är på aktiemarknaden som pengarna växer. Dessutom finns det en uppsjö olika finansiella produkter som kan garantera avkastning och som låter pengarna flytta den dag som fonden eller aktien går ner. Allt beror på vad tjänstemannen får göra eller vilka produkter du väljer som investering i.

15 Oct 2018

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.