Yrken med hög lön

Många av de yrken som är bäst betalda finns oftast i Stockholm och lite större städer. Givetvis finns de över hela landet, bara att det tenderar att finnas mer jobbmöjligheter överlag i storstadsregioner som Stockholm.

De flesta yrken på den här listan kräver gedigen utbildning, även om det inte alltid är så. I vissa fall kan det räcka med en kortare utbildning, samtidigt som man då får ta andra nackdelar som kommer med jobbet. Utöver jobben som finns nedan finns även en rad olika chefspositioner i olika branscher som betalar bättre. Här syftar vi dock på medellönen för de som är anställda.

Flygledare

Som flygledare har man potential att tjäna riktigt bra. Många som har lång erfarenhet och som arbetar på en större flygplats (såsom Arlanda utanför Stockholm till exempel), kan tjäna över 70 000 kronor i månaden. Även om man har lite kortare erfarenhet är lönerna ofta fortfarande höga, inte sällan kring 50 000 kronor i månaden.

Dock är det svårt att få ett jobb som flygledare. Antagningstesterna är hårda och det är inte många som tas in i förhållande till hur många det är som söker. Vill man bli flygledare bör man bland annat vara mycket stresstålig och ha en god simultankapacitet.

Advokat

När det kommer till advokat som yrke tjänar man oftast lite bättre i Stockholm än vad man gör i mindre städer i landet. I Stockholm syns även mönstret att advokaterna är mer specialiserade inom ett visst område. I mindre städer är det vanligt att advokater och jurister tar på sig många olika typer av fall. 

För att bli advokat ställs förhållandevis höga krav. Det krävs en lång utbildning, att man skaffar sig erfarenhet av juridiskt arbete samt att man i allmänhet är lämplig för yrket som person. Sedan krävs att man blir ledamot i Advokatsamfundet för att få kalla sig för advokat. Titeln är skyddad i lag och om man inte får inträde till Advokatsamfundet kan man inte använda sig av titeln.

Läkare

Ett annat välbetalt yrke, som de flesta känner till har höga löner, är läkare. Beroende på vad man gör kan lönerna dock skilja sig åt en hel del. Snittlönen för en läkare ligger på ungefär 57 000 kronor, men har man specialiserat sig inom någonting kan man räkna med att den lönen ökar. Hur mycket den lönen ökar beror såklart till stor del vad det är man specialiserar sig inom. Som i de flesta andra yrken kan man ha något större möjlighet att få en bättre lön om man är baserad i någon av de större städerna, till exempel Stockholm eller Göteborg.

25 Jul 2017

Välkommen

Här kan du läsa om ledarskap, vad som krävs för att bli en bra ledare och hur du kan förbättra resultatet genom teambuilding.